Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin sektörel düşük karbonlu yol haritası kapsamında yürütülen çalışmaların, işletmelerin karbon ayak izlerini azaltacak ve yeşil dönüşümlerinde önemli bir kilometre taşı olacağını vurgulayarak, "2053 emisyon hedeflerimiz doğrultusunda; alüminyum sektöründe yüzde 75, çelik sektöründe yüzde 99, çimento sektöründe yüzde 93 oranında emisyon azaltımı, gübre sektöründe ise sıfır emisyon hedefliyoruz. 2053 net sıfır emisyon hedeflerimize, sanayicilerimizle, girişimcilerimizle, ihracatçılarımızla ve akademisyenlerimizle birlikte ulaşacağız." dedi.

Bakan Kacır, Türkiye Sektörel Düşük Karbonlu Yol Haritaları Tanıtım Programı'na katılarak, iklim değişikliğinin çevresel ve sosyo-ekonomik sonuçlara yol açabilecek çok yönlü ve küresel bir sorun olduğunu belirtti. Sürdürülebilir üretim için iklim değişikliğiyle mücadele politikalarının hız kazandığını ifade eden Kacır, sanayinin sürdürülebilir ve çevreci üretim yöntemlerine yönlendirilmesinin artık bir tercih değil, zorunluluk olduğunu vurguladı.

TÜSİAD “Geleceğimiz için eğitimi birlikte konuşmak” konferansı gerçekleşti TÜSİAD “Geleceğimiz için eğitimi birlikte konuşmak” konferansı gerçekleşti

Destek mekanizmalarının oluşturulduğunu belirten Bakan Kacır, organize sanayi bölgelerinin yeşil dönüşümünü hızlandırmak amacıyla Dünya Bankası destekli Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi'nin hayata geçirildiğini açıkladı. Yeşil ve teknolojik çözümleri içeren altyapı projelerinin başlatıldığını ifade etti.

Dünya Bankası iş birliğiyle hayata geçirilen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi'nin de uygulamaya alındığını söyleyen Bakan Kacır, yaklaşık 750 milyon dolar finansman sağlandığını belirtti. Yeşil dönüşüm alanında uluslararası gelişmelerin yakından takip edildiğini ve uyumlu adımların atıldığını kaydetti.

Ülkemizin en büyük ticaret ortağı olan Avrupa Birliği'nin "Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması"nı hayata geçirdiğini hatırlatan Bakan Kacır, bu düzenleme kapsamında ithalatçı firmalara sınırda karbon mekanizmasının uygulanacağını ifade etti. Özellikle alüminyum, çelik, gübre ve çimento sektörlerinde sera gazı salınımının azaltılması için adımların atıldığını belirtti.

Bakan Kacır, yeşil dönüşüm alanında teknoloji geliştirme altyapısının güçlendirilmesi için Ar-Ge merkezlerine ve teknoparklara önemli destekler verildiğini ifade etti. Yeşil Mutabakata uyum kapsamında öncelikli Ar-Ge ve yenilik konularının desteklendiğini söyledi.

Son olarak, yeşil dönüşümün ekonomimiz için kritik önem taşıdığını vurgulayan Bakan Kacır, düşük karbonlu yol haritalarının ve yeşil büyüme teknoloji yol haritalarının sanayinin geleceği için rehber niteliği taşıdığını belirtti. Türkiye'nin yeşil ekonomiye geçişini hızlandırarak sürdürülebilir kalkınmayı destekleyecek.

Programa katılan İKMİB Başkanı Adil Pelister ise resmi sosyal medya hesabından ''Ülkemizin net sıfır emisyon hedefine ulaşmasında önemli rol oynayacak olan yol haritasının sanayicilerimiz ve ihracatçılarımız için hayırlı olmasını dilerim.'' şeklinde iyi dileklerini iletti.

Editör: Sude Yılmaz