İstanbul Ticaret Odası (İTO), her yıl binlerce ton gıdanın israf edilmesinin önüne geçmek ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla “Gıdada İsrafa Dur De” kampanyasını başlattı. Kampanya, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedefiyle hayata geçirildi.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, kampanyanın amacını ve kapsamını anlatırken, israfın sadece çevresel değil, ekonomik etkilerinin de ciddi boyutlara ulaştığını vurguladı. Yapılan açıklamalarda, İstanbul’da yaşanan gıda kaybının Türkiye geneliyle orantılı olarak %22-%23 arasında olduğu belirtildi. Bu kaybın yaklaşık 5 milyon tona karşılık geldiği ifade edildi.

“Kaybı Azaltmak İçin Tüm Değer Zincirini Kapsayan Bir Çalışma Yapacağız”

Avdagiç, Türkiye genelinde yaşanan gıda kaybının azaltılması adına geniş kapsamlı bir çalışma başlattıklarını belirtti. “Bu anlamda biz, özellikle bütün değer zincirinin içindeki tüm aşamalardaki insanları, kurumları ve kuruluşları kapsayan bir çalışmayı öngördük. Yani tarladan sofraya kadar, mutfağa kadar olan değer zincirindeki herkesi üzerinde odaklanacağımız ve bu her aşamadaki kaybı indirerek inceleyeceğimiz bir çalışmayı hedefliyoruz” dedi.

“Hedefimiz, İsrafı ve Gereksiz Kaybı Ortadan Kaldırmak”

Borsa güne yükselişle başladı Borsa güne yükselişle başladı

Avdagiç, kampanyanın hedefinin gıda tüketimini normal seviyeye getirmek olmadığını, asıl amacın israfı ve gereksiz kaybı ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. “Evimizdeki buzdolabından son kullanma tarihi geçtiği için attığımız ürünler veya ihtiyaçlarımızdan fazla almamızdan dolayı bayatlayıp kullanılmayan ürünler, bunların doğru miktarda ve doğru zamanda alınması gerekmektedir. Bu şekilde aile bütçesinden başlayarak, şirket bütçelerine ve kamu bütçelerine katkı sağlayacak bir projeyi hayata geçirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“İsrafı Azaltmak, Ailelerin ve Ülkenin Refahını Artıracak”

Kampanyanın, Türk toplumunun refahını artırmayı hedeflediğini belirten Avdagiç, israfın azaltılmasıyla birlikte sosyal sorumluluk konusunda da önemli adımlar atılacağını söyledi. “Burada israfı azalttığımız her aşama, Türk toplumunun ailelerin, şirketlerin ve ülkenin refahını artıracak bir hamle olacaktır. Aynı zamanda bu israfı azaltarak, sosyal sorumlulukla ilgili yapmamız gerekenleri daha etkin bir şekilde yerine getirme imkanı da ortaya çıkacaktır” dedi.

“Yüz Bin Kişiye Eğitim Verilecek”

İTO Başkanı, gıda israfının önlenmesi için eğitim çalışmaları da başlatacaklarını duyurdu. “İlk aşamada doğrudan bu işin içinde olan yüz bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. En çok karar verici, uygulayıcı olan ve miktarsal anlamda en fazla gıdaya dokunan kesime ulaşmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu. Avdagiç, eğitimlerle bu kesimlere hedeflerini ve beklentilerini aktaracaklarını, daha sonra ise Millî Eğitim Bakanlığı ile iş birliği yaparak bu eğitimi tüm katmanlara yaymayı planladıklarını belirtti.

“İsrafı Azaltmak İçin Katman Katman Bir Çalışma Yapılacak”

Eğitimlerin ardından bu projenin daha geniş bir kitleye ulaşacağına dikkat çeken Avdagiç, “Bundan sonraki aşamalarda, çıkan çıktıları değerlendirerek ve katman katman geliştirme çalışmaları yaparak, tüm topluma bu bilinci aşılayacağız” dedi.