Her yıl düzenlenen e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nin 9’uncusu BTK’nın Ankara Merkez Binası’nda düzenlendi. Zirve kapsamında bu yıl Türkiye’de ilk kez “Siber Güvenlik” ödülleri de verildi.

Asas-1

Ödül töreninde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, son 15 yılda dünyada bağlantılı cihaz sayısının arttığını ve bugün 5 milyar kişinin internet kullandığını, dijitalleşmenin iş ve sosyal yaşamı da değiştirdiğini ifade etti. Verinin bilinçli kullanımının ve bundan katma değer elde etmenin ön plana çıktığını, bununla birlikte siber güvenliğin hiçbir ülkenin göz ardı edemeyeceği hassas bir konu haline geldiğini aktaran Sayan, siber saldırılara karşı koymanın önemini vurguladı.

Sayan, şöyle devam etti: “Siber güvenlik dünya genelinde en hızlı gelişen, en karmaşık yapıda olan alanlardan biri ve öyle ki içinde bulunduğumuz yüzyılda savaş denilince akla ilk olarak uzay ve siber alan geliyor. Dünyada yaşanan olaylar siber saldırıların yıkıcı sonuçlar doğurduğunu ve doğuracağını gösteriyor. Siber saldırıların sadece dijital yapılara zarar vermekle kalmadığı, fiziksel olarak da zarar verebildiği ortadadır. Siber saldırıyla insanların cebindeki çağrı cihazlarının patlatılabildiğini, fidye yazılımla sağlık sektörünün çökertilebildiğine, bir virüsle nükleer tesisin sabote edilebildiğine, bir ülkenin petrol tedarikinin tamamen durdurulabildiğini birlikte şahit olduk. Artık tüm sistemlerin güvenlik bakış açısıyla görülmesi gerekiyor. Ülkemiz siber güvenlik alanı başta olmak üzere yerli ve milli üretimde ne kadar gelişirse o kadar güçlüyüz diyoruz ve bağımsız bir siber güvenlik yapısına sahip olacağımızın bilincindeyiz. Milli Teknoloji Hamlesi rehberliğinde elimizdeki bütün insan kaynağını kullanmayı şiar edindik. Bu amaçla USOM’u kurduk. Şimdi görüşmelerini yapıyoruz; USOM’un müstakil bir Siber Güvenlik Başkanlığı’na dönüşmesi için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Burada bir hayli ilerledik. İnşallah önümüzdeki aylar içinde bağımsız bir yapı olarak Siber Güvenlik Başkanlığı’nın da kodlarını geliştirmekte olduğumuzu bildirmek istiyorum.”

Siber güvenlikte insan kaynağının en önemli konu olduğuna dikkat çeken Sayan, gençlere çağrıda bulunarak Türkiye’nin dijital kalkanına bir tuğla eklemek için çaba harcamalarını istedi ve onların bu yöndeki her çabasına destek olduklarını kaydetti.

e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nin kurucusu Musa Savaş da zirve kapsamında bu yıl Türkiye’de ilk kez “Siber Güvenlik” ödül töreni düzenlediklerini de söyledi. Savaş, ödüllerin 16 kategoride yapıldığını, ödül kazananların üç safhada belirlendiği söyledi. İlk safha olan halk oylamasında 35 bine yakın oy kullanıldığını ve ardından değerlendirme grubu, son safhada ise jürinin oylarıyla kazananların belirlendiğini belirtti.

Daha sonra ödüllerin dağıtımına geçildi ve Bakan Yardımcısı Sayan, BTK Başkanı Karagözoğlu, Haberleşme Genel Müdürü Aysel Kandemir, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Genel Koordinatörü Alpaslan Kesici ve diğer yetkililer tarafından ödüller sahiplerine verildi. Kategoriler bazında 16 dalda ödül kazanan firmalar şöyle:

-SOC: Türk Telekom

-MDR: Infinitum IT

-Sızma Testi: Gais Security

-Red Team: Gais Security

-Adli Bilişim: Adeo

-Uç Nokta Güvenliği: Fortinet

-Network Güvenliği: Targitas

-Veri Güvenliği: Veriskop

Entertech İstanbul Teknokent, dünya dostu girişimleri bir araya getirdi Entertech İstanbul Teknokent, dünya dostu girişimleri bir araya getirdi

-Kimlik ve Erişim Yönetimi: Grizzle

-İzleme Ürünleri: MonSpark

-Sıfır Güvenlik Politikası: Targitas

-Zaafiyet Tarama Ürünleri: Rapplex

-Dosya Yönetimi ve Depolama: Divvy Drive

-Zararlı Tespit/Analiz: Threat Zone

-SIEM/SOAR: Splunk

-Siber Tehdit İstihbaratı: Threatmon

Editör: Eslem Nur KARAMAN