Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan Türkiye Raporu'nda yer alan ekonomi ve ticaret değerlendirmeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Bolat, raporda Türkiye'nin ekonomik kriterler açısından gelişmiş bir piyasa ekonomisine sahip olduğunun, rekabet baskıları ve piyasa güçlerine uyum sağlama kapasitesinin yüksek olduğunun teyit edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’nin AB ile olan ekonomik entegrasyon seviyesinin de yüksek olarak nitelendirilmesi, Bolat’a göre Türkiye'nin ekonomik yapısının sağlamlığını ve hazırlık seviyesini yansıtan bir tespit olarak öne çıktı.

Bakan Bolat, raporda Türkiye ile AB arasındaki ticari ilişkilerin karşılıklı çıkar temelinde güçlendirildiğinin ve bu bağlamda Gümrük Birliği kapsamındaki bazı sorunların çözümüne yönelik önemli adımlar atıldığının vurgulanmasının, son dönemde kurulan yapıcı diyalogların bir sonucu olduğunu ifade etti. Ayrıca, Avrupa Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ile Temmuz ayında Brüksel’de yapılan Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu’nun raporda yer almasının, iki taraf arasındaki ticari işbirliğinin önemli bir unsuru olarak kabul edilmesini sağladığını belirtti.

Bolat, Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu platformunun, mevcut ticari sorunların çözümü için güçlendirilmiş işbirliği çerçevesinde ele alındığını ve bu diyaloğun ticari sorunları çözmek adına karşılıklı bir yol haritası sunduğunu vurguladı. AB ile son bir yıl içerisinde Gümrük Birliği’nin işleyişine dair gerçekleştirilen teknik ve üst düzey temasların artmasının önemine dikkat çeken Bolat, bu diyalog süreçlerinin ticari engellerin kaldırılması ve karşılıklı yarar temelinde ilişkilerin güçlendirilmesi adına oldukça değerli olduğunu kaydetti.

HİB Başkanı Şekib Avdagiç, "Hizmet ihracatı, cari açığa yıllık 60 milyar dolara yakın bir katkı sağlıyor" HİB Başkanı Şekib Avdagiç, "Hizmet ihracatı, cari açığa yıllık 60 milyar dolara yakın bir katkı sağlıyor"

Avrupa Komisyonu’nun Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik müzakerelere dair çerçeve belgesi hakkındaki tartışmaları yeniden başlatma tavsiyesini, iki taraf arasında güçlenen ilişkilerin bir göstergesi olarak değerlendiren Bolat, bu tavsiyeyi memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Türkiye Raporu'nun ekonomi ve ticaret bölümleri dışındaki bazı değerlendirmelerin, Dışişleri Bakanlığı tarafından objektiflikten uzak olarak değerlendirildiğini aktaran Bolat, buna rağmen ticaret ve ekonomi başlıklarında kurulan olumlu işbirliğini not ettiklerini ve bu konularda AB ile müteakip çalışmalar için görüşmelere hazır olduklarını ifade etti.

Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü: “AB ile ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, yeşil dönüşüm ve dijital ticaret gibi konularda işbirliğinin dengeli bir şekilde sürdürülmesi ve karşılıklı fayda temelinde ilerlemesi, Bakanlığımızın kararlı desteğiyle mümkün olacaktır. Bu bağlamda, AB'nin de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesini bekliyoruz.”

Editör: Sude Yılmaz