Ticaret Bakanlığının desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) ev sahipliğinde bu yıl 11. kez düzenlenen Türkiye Innovation Week 2024, "Out of the Box: Human, Culture, Model" temasıyla Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, düzenlenen etkinlikte konuşmalarını gerçekleştirdi.

Etkinlik kapsamında düzenlenen İnovaLİG Şampiyonları Ödül Töreni; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

D S C01812

Bakan Bolat, konuşmasında bu tür organizasyonların Türkiye'nin girişimcilik ve yenilikçi kapasitesinin bir göstergesi olduğunu belirterek, Türkiye Yüzyılı’na uygun olarak ülkenin teknolojik ve entelektüel altyapısının güçlenmesine katkı sağladıklarını ifade etti. Dünyanın şu anda benzersiz bir inovasyon döneminden geçtiğini vurgulayan Bolat, "Şirketler yapay zeka, biyoteknoloji ve blok zinciri gibi teknolojilerle büyük bir dönüşüm yaşıyor. Bu süreçte inovasyona odaklananlar ve AR-GE yatırımlarını artıranlar öne çıkmaktadır. Biz de ülkemizin inovasyon ekosistemini daha cazip hale getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Dünyanın tarihte görülmemiş bir biçimde inovatif dönemin içinden geçmekte olduğunun altını çizen Bolat, "Şirketler ve endüstriler yapay zeka, kuantum, biyoteknoloji, nanoteknoloji, blok zinciri, sanal ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojiler ile daha önce yaşanmamış bir dönüşümden geçmektedir. Bu süreç, inovasyon odaklı ilerleyenler ve AR-GE’ye daha çok yatırım yapanların önde koştuğu kazandığı bir dönemdir. Bizler de bu bilinçle, ülkemizin inovasyon ekosistemini daha cazip bir hale getirmek için tüm kaynaklarımızı seferber ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bolat, "Türkiye Yüzyılı" vizyonu çerçevesinde ülkeyi her alanda olduğu gibi inovasyonda da öncü konuma taşımak için çabalamaya devam ettiklerini ifade ederek "Amacımız, ülkemizi hem bölgesel hem de küresel çapta pek çok startupa, unicorna hatta decacorna ev sahipliği yapan, ileri teknolojiler üreten inovatif firmalar açısından bir cazibe merkezi haline dönüştürmektir." diye konuştu.

Son 22 yılda mal ve hizmet ihracatının 7,5 kat arttığını kaydeden Bolat, Eylül ayı itibarıyla yıllıklandırılmış mal ihracatının 261,6 milyar dolar, hizmetler ihracatının ise 111,1 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Ayrıca, cari işlemler açığının Ocak-Ağustos döneminde 9,7 milyar dolara düştüğünü ve Ağustos ayında 4,3 milyar dolar fazla verildiğini hatırlattı.Bolat, ocak-ağustos dönemi verilerine göre cari işlemler açığının 9,7 milyar dolar seviyesine gerilediğini anımsatarak şöyle devam etti:

Bolat, cari işlemler açığı sorununu geride bıraktıklarını, döviz konusunda artık bir sıkıntı yaşanmadığını belirtti. İhracatta elde edilen bu başarıyı sürdürülebilir kılmak için katma değer yaratan ve inovasyon kültürünü benimsemiş bir ülke olarak yoluna devam edeceğini vurguladı. "İnovasyon ve teknolojik dönüşüm, hedeflerimiz için çok önemli araçlardır. 2012'den bu yana yüksek teknolojili ürün ihracatımızı iki katına çıkardık, orta ve yüksek teknolojili ürünlerde 100 milyar dolar seviyesine yaklaştık." diye konuştu.

Bolat, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin toplam ihracattaki payının geçen yıl yüzde 40 olduğunu hatırlatarak, bu oranı 2028'e kadar yüzde 50’ye çıkaracaklarını duyurdu.

Ato Başkanı Baran, Ankara'nın başkent oluşunun 101'inci yıl dönümünü kutladı Ato Başkanı Baran, Ankara'nın başkent oluşunun 101'inci yıl dönümünü kutladı

Bilişim sektöründeki gelişmelere de değinen Bakan Bolat, Türkiye'nin bu alanda önemli bir konumda olduğunu ve gençlerin teknolojiye yönelim gösterdiğini belirtti. Yazılım ihracatının geçen yıl 3,5 milyar dolar olduğunu vurgulayarak, "2028 hedefimiz ise 7 milyar dolar." dedi. Türkiye'nin, kendi savaş gemilerini üreten ve yüksek teknolojili ürünler üretebilen bir ülke haline geldiğini ifade etti.

Savunma sanayisinin büyüme ivmesinin sürdüğünü ve bu yıl 6,5 milyar doları aşmayı hedeflediklerini belirten Bolat, 2028 yılı için 11 milyar dolarlık savunma sanayisi ihracatı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Uluslararası Fikri Mülkiyet Kuruluşu (WIPO) tarafından yayınlanan "Küresel İnovasyon Endeksi" 2024 verilerine göre, Türkiye'nin 133 ülke arasında 37. sırada yer aldığını duyuran Bolat, ülkenin bu başarıları daha da ileri taşımak için çalışmalara devam edeceğini belirtti. Üretim faktörlerini daha etkin kullanmanın, yatırım ortamını iyileştirmenin ve teknolojik dönüşümü sağlamanın temel öncelikler arasında olduğunu ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 22 yıl boyunca uygulanan doğru politikalar sayesinde Türkiye'nin başarı hikayesini yazmayı başardıklarını vurguladı.

Editör: Eslem Nur KARAMAN