Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kasım ayındaki alışveriş döneminde vatandaşların dolandırıcılık mağduru olmamaları için gerekli önlemleri artırdıklarını açıkladı. Bolat, Türkiye ve dünya genelinde e-ticaretin son yıllarda sürekli bir büyüme gösterdiğini ve bu durumun Covid-19 salgınıyla daha da ivmelendiğini belirtti.

Borsa günü yükselişle tamamladı Borsa günü yükselişle tamamladı

Bakan Bolat, internet teknolojilerindeki gelişmeler ile lojistik ve finansal hizmetlerdeki iyileşmelerin, e-ticaretin dünya ticaretindeki payının artmasına katkı sağladığını ifade etti. Geçtiğimiz yıl küresel perakende e-ticaret satışlarının 5,8 trilyon dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Bolat, bu rakamın 2024'te 6,3 trilyon doları, 2027'ye kadar ise 8 trilyon doları aşmasının beklendiğini vurguladı. Türkiye'de e-ticaret hacminin geçen yıl 1,85 trilyon liraya ulaştığını ve bu yıl 3,4 trilyon lira olması öngörüldüğünü de sözlerine ekledi.

E-ticaret sektöründe rekabetin korunması, tüketici refahının sağlanması ve haksız ticari uygulamaların engellenmesi amacıyla çeşitli düzenlemeler yapıldığını belirten Bolat, bu değişikliklerin detaylarını aktardı. 2022 yılında Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan önemli değişikliklerle, daha güvenilir bir e-ticaret ortamı oluşturulması hedeflendi.

Bakan Bolat, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılarına (ETAHS) tanıtıcı bilgilerin doğrulanması yükümlülüğü getirildiğini, hukuka aykırı içeriklerin kaldırılması ve ilgili kurumlara bildirilmesi gerektiğini de açıkladı. Ayrıca, tescilli markalara yönelik arama motorlarında reklam verilmesi için önceden izin alınmasının zorunlu hale getirildiğini belirtti.

Güvenlik ve hizmet kalitesinin artırılması amacıyla oluşturulan Güven Damgası Sistemi hakkında da bilgi veren Bolat, bu damgayı alan işletmelerin listesinin “www.guvendamgasi.org.tr” adresinden ulaşılabileceğini söyledi.

Bolat, e-ticaret sektöründe Kasım ayındaki kampanya döneminde dolandırıcılık olaylarının önlenmesi için e-ticaret sitelerinin indirimlerini yakından takip edeceklerini vurguladı. Herhangi bir sorunla karşılaşan vatandaşların, Bakanlığın internet adresi üzerinden şikayet bildiriminde bulunabileceklerini söyledi.

Vatandaşları internet alışverişlerinde dikkatli olmaya çağıran Bolat, özellikle domain adreslerinin doğru olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca güvenli ödeme yöntemlerini kullanmaları ve ürünlerle ilgili yorumları incelemeleri gerektiğini de ifade etti.

Bolat, kampanya ve indirimlerde dikkatli olunması gerektiğinin altını çizerken, gerçekçi olmayan indirimlerin dolandırıcılık riski taşıdığını vurguladı. E-ticaretin kolaylık sağlasa da bazı riskler içerdiğini hatırlatan Bakan, sorunlar yaşandığında öncelikle satıcı ile iletişime geçilmesi gerektiğini, bir çözüm bulunamazsa tüketici hakem heyeti veya mahkemelere başvurulabileceğini ekledi. Dolandırıcılık şüphesi durumunda ise cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulabileceğini belirtti.

Son olarak, Bakan Bolat, denetim programına alınan firmaların mevzuata uygunluğunu kontrol ettiklerini ve bu yıl içinde yapılan denetimlerde 54 firma için toplamda 238 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Editör: Eslem Nur KARAMAN