Türkiye-AB KİK Eş Başkanı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, vize ve taşıma kotası sorunlarına acil bir çözüm bulunması gerektiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, bu iki sorunun karşılıklı ticareti artırmanın önünde önemli engeller oluşturduğunu ifade etti.

İDMİB’nin düzenlediği 6. Detay Deri Ürünleri Tasarım Yarışması’nın kazananları belli oldu İDMİB’nin düzenlediği 6. Detay Deri Ürünleri Tasarım Yarışması’nın kazananları belli oldu

Nevşehir'de başlayan Türkiye-AB KİK 42. Toplantısı'nın açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, AB üyesi ülkelere seyahat ederken vize alma konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını ve bu durumun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, karayolu taşımacılığındaki mevcut taşıma kotalarının, ithalat ve ihracat süreçlerini geciktirdiğini ve maliyetleri artırdığını da sözlerine ekledi. Toplantının, AB ile Türkiye arasındaki güçlü iş birliğini simgelediğini dile getirdi.

Pozitif gündemi sürdürmeyi ümit ettiklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

Hisarcıklıoğlu, Türkiye-AB katılım sürecinin şu anda etkin bir şekilde yürütülmediğini, ancak son dönemde "yüksek düzeyli diyalog" toplantaları gibi olumlu gelişmeler yaşandığını belirtti. Gümrük birliğinin iktisadi ilişkileri olumsuz etkilemediğini, aksine 2023 itibarıyla Türkiye'nin AB'nin beşinci büyük ticaret ortağı haline geldiğini ifade etti. Türkiye-AB mal ticaretinin hacminin 206 milyar Avro, hizmet ticaretinin ise 35 milyar Avro olduğunu vurguladı. Ayrıca, AB'nin Türkiye için önemli bir yabancı sermaye kaynağı olduğunu ve gümrük birliğinin mal ticareti açısından en güçlü bağ olmayı sürdürdüğünü aktardı.

Gümrük birliğinin kapsamının genişletilmesi ve işleyişinin iyileştirilmesi gerektiğine de dikkat çekti. Eurochambres'ta başkan yardımcısı olarak görev yaptığını hatırlatarak, Avrupa iş dünyasının gümrük birliği modernizasyonunu desteklediğini vurguladı ve bu hedefe ulaşılması gerektiğini sözlerine ekledi.

-Seyahate vize engeli

 Hisarcıklıoğlu, Karma İstişare Komitesinin Türkiye tarafını oluşturan, işçi ve memur sendika konfederasyonları, işveren, esnaf, tarım, kadın kuruluşlarının temsilci ve üyelerinin vize sorunu yaşadığını vurgulayarak, "Komitede temsil edilen kurumların tamamı, AB üyesi ülkelere seyahatte vize temininde ciddi sorunlar yaşıyor. Bu durum, sosyal ve iktisadi ilişkilerimizin gelişimini son derece olumsuz yönde etkilemeye başladı. Sorunun acilen çözülmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

-Taşıma kotaları yetersiz

 Taşıma kotalarının yetersizliğinden de şikâyetçi olan Hisarcıklıoğlu, "Türkiye-AB arasındaki ticarette karayolu taşımacılığı, hızlı mal teslimatı için ciddi bir lojistik avantaj sağlamaktadır. Ancak var olan taşıma kotaları, ithal ve ihraç edilen malların teslimatını geciktiriyor. Maliyetleri de artırıyor. Karayolu taşıma kotaları sorununu çözmemiz gerekiyor" dedi.

-Türkiye'nin coğrafi rolü

 Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi Üyesi ve Türkiye - AB Karma İstişare Komitesi Eş Başkanı Veselin Mitov da kuzey ve güneydeki iki büyük çatışma ortamının ortasında yer alan Türkiye'nin coğrafi konumu itibariyle önemli bir rol oynadığını söyledi. Avrupa Parlamentosu seçimlerini değerlendiren Mitov, "Avrupa Parlamentosu'nda yeni seçimlerden sonra daha parçalı bir yapı oluştu. Ama yine de Avrupa Birliği bütünleşme sürecini destekleyen yaklaşım sürüyor. Türkiye - AB Karma İstişare Komitesi'nin (KİK) önümüzdeki dönem odaklanacağı konular göç, sosyal politikalar, girişimcilik, yapay zekâ, dijital yetkinlik ve tarım olacak. Avrupa Birliği 2013 yılındaki Hırvatistan'ın katılımdan bu yana genişlemedi. Türkiye, batı Balkan ülkeleri ve Ukrayna'da dâhil 8 ülkenin üyelik süreci devam ediyor'' ifadelerini kullandı. 

Toplantıda Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi Dış İlişkiler Bölüm Başkanı Dimitris Dimitriadis ile Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan da konuşma yaptı. Toplantıya AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski de katıldı.

Editör: Sude Yılmaz