2024 yılında Türk demir çelik sektörü, 28 milyar dolar ihracat yaparak yılı kapattı. Bu rakam, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 12,6'sını oluşturdu. ADMİB, aynı yıl 3,2 milyar dolarlık ihracatla ülke ihracatının yüzde 1,2'sini gerçekleştirdi.
Küresel ticaretteki zorluklara rağmen Türk demir çelik sektörü başarılı bir performans sergiledi. ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, 2025'te yeşil üretim ve katma değeri yüksek ürünlere odaklanarak rekabetçiliklerini sürdüreceklerini, hedef pazarlarında büyümeyi devam ettirmeyi amaçladıklarını belirtti. Ayrıca, hem miktar hem de değer açısından başarılı bir yıl geçirerek Türkiye ekonomisine daha fazla katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.
2024 yılı itibariyle Türkiye'nin toplam ihracatı, önceki yıla göre yüzde 2,5 artışla 261,9 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde, demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 0,2 azalarak 12 milyar dolara, çelik ihracatı ise yüzde 8,7 artarak 16 milyar dolara çıktı. Demir çelik sektörü, Türkiye'nin toplam ihracatından yüzde 12,6 pay aldı.
Akdeniz'den başarılı performans
Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin (ADMİB) 2024 yılına ilişkin verileri incelendiğinde demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 1,4 azalışla 759 milyon dolar, çelik ihracatı ise yüzde 57,1'lik artışla 2,4 milyar dolar oldu. ADMİB, gerçekleştirdiği yaklaşık 3,2 milyar dolarlık ihracatıyla Türkiye'nin toplam ihracatından yüzde 1,2'lik pay almayı başardı.
Aralık ayında ise Türkiye demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 2,7 oranında artış ile 975 milyon dolar, çelik ihracatı yüzde 7,3 artış ile 1,4 milyar dolar oldu. ADMİB ise demir ve demir dışı metallerde yüzde 9,2 artışla 73 milyon dolar, çelikte yüzde 21,13'lük artışla 242 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
Hedef pazarlarda çift haneli büyüme
2024 yılında Türkiye geneli demir-çelik ihracatında en fazla ihracat gerçekleştirilen ülke Almanya oldu. Bu ülkeyi sırasıyla İtalya, Romanya, Irak ve ABD izledi.
ADMİB'in ihracatında ise zirvenin sahibi İtalya oldu. Bu ülkeyi sırasıyla Mısır, Irak, Romanya ve Cezayir takip etti.
"Zorlu koşullarda başarılı bir sınav verdik"
2024 yılı ihracatını değerlendiren ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, yıl genelinin küresel ticaret açısından zorluklarla dolu olmasına karşın, Türk demir çelik endüstrisinin başarılı bir sınav verdiğine vurgu yaptı. Sektörün istikrarını ve büyümesini destekleyen stratejiler üzerine çalışmalar yaptıklarını kaydeden Tosyalı, "Özellikle yeni yılda yeşil üretime ve verimliliğe öncelik verip, katma değeri yüksek ürünlere yönelerek rekabetçiliğimizi korumaya çalışacağız. Stratejimizin temelinde yenilikçilik, sürdürülebilirlik ve pazar çeşitlendirmesi yer alıyor. Üyelerimizi, çevre dostu projeler geliştirmeye ve enerji verimliliğini artıran teknolojileri benimsemeye teşvik etmeye devam edeceğiz" dedi.
"Amacımız, ülke ekonomimize en yüksek katkıyı sağlamak"
Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere hedef pazarlarda sağlanan başarının büyük bir gayret neticesinde ortaya çıktığının altını çizen Tosyalı, şöyle devam etti: "Avrupa Birliği pazarı, Türkiye'nin en büyük pazarı olarak önemini koruyacaktır. ABD pazarında ise rekabet avantajımızı artıracak fırsatların oluşmasını bekliyoruz. Bunun yanı sıra, Afrika pazarında da büyümeye devam etmek istiyoruz. ADMİB olarak, 2025 yılında da sektörümüzün gelişimini desteklemek ve Türkiye'nin küresel pazarda güçlü bir konum elde etmesine katkı sağlamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Amacımız, hem ton hem değer bazında başarılı bir yıl geçirerek ülke ekonomimize en yüksek katkıyı sağlamaktır."