Elektrik dağıtım şirketi OEDAŞ, Türkiye’de bir ilke imza atarak elektrik şebekelerinde ve aydınlatmalarda yaşanabilecek olası arızaları uydu üzerinden takip edebileceği bir sistem kullanmaya başladı. Uydu ve uzay teknolojileri şirketi Plan-S iş birliğiyle geliştirilen ve pilot uygulama için Afyonkarahisar’da kırsal alanda bir mahallenin seçildiği sistem, GSM çekim gücünün zayıf olduğu bölgelerde kullanılacak. Böylece bu bölgelerdeki tüketicilerin olası arızaları telefonla bildirmesine gerek kalmadan OEDAŞ arızayı görüp gerekli çalışmaları başlatacak.
Sistem, olası bir afet durumunda arıza ve kesinti yaşayan bölgelerin çok daha hızlı tespit edilmesini de sağlayacak. Öte yandan enerji tüketim verileri için her ay yerinde yapılan sayaç okumalar da uydu üzerinden görüleceği için araç kullanımı azaltılacak. OEDAŞ sistemi kullandığı her bir nokta için yıllık 1 ton civarında karbon salımının önüne geçecek.
Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak’ta faaliyet gösteren elektrik dağıtım şirketi Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirerek elektrik şebekelerinde ve aydınlatmalarda yaşanabilecek olası arızaları uydu üzerinden takip edebileceği bir sistem kullanmaya başladı. Uydu ve uzay teknolojileri şirketi Plan-S iş birliğiyle geliştirilen sistem, GSM çekim gücünün zayıf olduğu bölgelerde kullanılacak.
Sistem nasıl çalışıyor?
OEDAŞ, yeni sistemin pilot uygulaması için Afyonkarahisar’da kırsal alanda toplam abone sayısı 120 olan bir mahalle belirledi. Bölgede GSM çekim gücü zayıf olduğundan tüketiciler elektrik kesintisi veya aydınlatma arızası gibi durumları OEDAŞ’a bildirmekte güçlük çekiyordu. Uygulanmaya başlanan sistem ile birlikte elektrik şebekesi ve aydınlatmalar, uydudan gelen bilgiler ile sürekli olarak takip ediliyor. Böylece bölgedeki tüketicilerin bildirim yapmasına gerek kalmadan OEDAŞ arızayı tespit ederek gerekli çalışmaları yapıyor.
Olası afetlerde hızlı hareket edilebilecek
Yeni sistemin en önemli avantajlarından biri de uydu üzerinden gelen bilgilerin deprem gibi afetlerde kesintiye uğramaması. Böyle bir durumda OEDAŞ yetkilileri uydu sisteminin kullanıldığı tüm alanlardaki arızaları kolaylıkla tespit ederek daha koordineli bir şekilde müdahale etme imkanı bulacak.
Her bölgede yaklaşık 1 ton daha az karbon salınacak
Uydu üzerinden takip sistemi şebeke ve aydınlatma takibinin yanı sıra bölgenin enerji tüketim verilerinin ölçümü için de kullanılacak. Normal şartlarda enerji tüketimini ölçmek için her ay düzenli olarak bölge ziyareti yapılıp sayaç ölçümü gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 50 bin kilometrekarelik bir alana yayılan beş şehirde hizmet veren OEDAŞ, uydu kullanımı ile bu ölçümleri uzaktan yaparak fazla araç kullanımının önüne geçecek. Bu sayede sistemin kullanıldığı her bir bölge için yıllık 1 ton civarında daha az karbon salımı olacak.
Uydu takibi hizmet bölgesi genelinde yaygınlaştırılacak
Pilot uygulamaya kırsaldaki bir mahalleden başlayan OEDAŞ, hizmet bölgesinde GSM çekim gücü zayıf olan tüm yerleşim alanlarının tespitini yaptı. Buna göre önümüzdeki dönemde proje genişletilerek beş şehri kapsayacak. Öte yandan Plan-S uydularının tüm operasyon süreçleri Türkiye’de gerçekleştiğinden veriler yurt dışına çıkmadan tamamen yerli bir çözüm sunuluyor.
“Uydu teknolojisiyle sürekli takip ve hızlı müdahale sağlayacağız”
Elektrik dağıtım hizmetlerinin altyapı yatırımlarının yanı sıra gelişmiş izleme ve müdahale sistemleriyle de güçlendiğini söyleyen OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, “Biz de uydu tabanlı izleme teknolojisi sayesinde GSM çekim kalitesinin düşük olduğu bölgelerde çok daha hızlı ve etkin çözümler sunacağız. Tüketicilerimizin bize ulaşmasını beklemeden, olası arızaları anında tespit edip harekete geçeceğiz. Diğer taraftan bu sistem sayesinde olası bir büyük afette iletişim hatlarındaki kesintilerden etkilenmeden, uydu üzerinden sürekli veri akışı alarak arıza ve kesinti yaşanan bölgeleri hızla tespit edebilecek, ekiplerimizi doğru noktalara hızla yönlendirerek afet sonrası müdahale sürecini en verimli şekilde yönetebileceğiz. Ayrıca yine bu sistemle birlikte saha operasyonlarımızı da optimize ederek karbon salımını azaltacak ve çevresel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Bu projede bizimle iş birliği yapan ve sürecin her aşamasında uzmanlığını ortaya koyan Plan-S’e teşekkür ederiz. OEDAŞ olarak, köklü tecrübemiz ve inovasyona olan bağlılığımızla sektörde öncü adımlar atmaya devam edeceğiz.” dedi.
“Elektrik şebekelerindeki arızaları uzaydan tespit ediyoruz”
Plan-S CEO’su Tugay Güzel, uydu teknolojilerinin enerji sektöründeki yenilikçi kullanım alanlarına dikkat çekerek, “Elektrik dağıtım ağlarının etkin şekilde izlenmesi ve arızaların tespitine katkı sağlamak için uydu tabanlı çözümler önemli bir dönüşüm sağlıyor. Uydu tabanlı IoT haberleşme teknolojimiz sayesinde elektrik şebekelerinde ve aydınlatmalarda meydana gelen arızaları tespit edebiliyor, tüketicilerin kesintilerle ilgili bildirim yapmasına gerek kalmadan bilgi sağlayabiliyoruz. Bu teknoloji sayesinde özellikle afet durumlarında yaşanabilecek kritik altyapılardaki kesinti ve arızalar, karasal internet bağlantısına ihtiyaç duyulmadan uydular üzerinden veri merkezlerine ulaşabilecek.” diye konuştu.