Un, tahıl, yem, bakliyat işleme endüstrisi ve değirmen makinaları sektörünün Türkiye’de ilk ve tek, Dünyada ise en büyük fuarı olan 10. İDMA İstanbul Fuarı bugün kapılarını açtı. TUSAF Başkanı Haluk Tezcan, düzenlenen fuarda Fuar Dergisi'ne konuştu.

İDMA Fuarı'nda fuar hakkında detayları aktaran ve sektör hakkında açıklamalarda bulunan Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Haluk Tezcan, sektörleri açısından düzenlenen fuarın çok önemli bir yere sahip olduğunu aktardı.

D S C01895

Tezcan, "İDMA bizim için çok değerli bir fuar çünkü sektörümüzün özellikle üretim anlamında makineleşmesi anlamında, teknolojilerin gelişmesi anlamında bize çok ışık tutan bir fuar. Burada çok değişik üreticiler aramızda. Burada birçok inovatif yenilik var. Burada hem enerjinin verimliliğinde tutun iklim değişikliğinin getirmiş olduğu birçok unsurlar da hayatımızı yansıtıyor. Bizler dünyanın en büyük un ihraç eden ülkesi durumundayız. Bunun için de teknolojik gelişmeleri yakınen takip ederek 2030 yılına hazırlanmaya çalışıyoruz. Özellikle bu coğrafyadaki buğdayı en kaliteli en verimli her sofrada olunabilen bir yapıda en kaliteli ürünü üretebilmek açısından bu üreticiler özellikle makine üreticileri bizler için önemli bir kıymet arz ediyor" dedi.

"Amacımız, daha az insan gücüyle, daha verimli, enerji tasarruflu üretim yapmak"

Tezcan;

SEKTÖRLERİN KALBİ FUARLARDA ATIYOR SEKTÖRLERİN KALBİ FUARLARDA ATIYOR

"Biz, buradaki sektör üreticileri ile iş birliği yapıyoruz. "Yapay zekayı hayatımıza nasıl entegre edebiliriz, hangi alanlarda kullanabiliriz?" sorusunu araştırıyoruz. Çünkü iş gücü açısından ciddi zorluklar yaşıyoruz; nitelikli iş gücü bulma konusunda her geçen yıl azalan bir trendimiz var. Bu nedenle yeni teknolojilerin hayatımıza girmesi bizim için son derece önemli. Mevcut çalışanlarımızla birlikte, Ar-Ge ve ürün geliştirme çalışmaları yapıyoruz. Amacımız, daha az insan gücüyle, daha verimli, enerji tasarruflu üretim yaparak rekabet gücümüzü artırmak ve ürünlerimizi dünya pazarlarına daha rekabetçi koşullarla sunmak"

Türkiye'nin kişi başına en fazla unlu mamul tüketen ülkeler arasında yer aldığını aktaran Haluk Tezcan, "Bu çalışmalar aynı zamanda sektörler arası ilişkileri geliştiriyor. İletişim arttıkça, farklı makinelerden ve tecrübelerden bilgi alıp, farklı ürün modelleri geliştirme fırsatları doğuyor. Ancak, dünya da bizi yakından takip ediyor. Bu da bazen rekabeti artırabiliyor; örneğin, bizim başarımızı gören diğer ülkeler kendi un fabrikalarını kurmak için ülkemizi ziyaret ediyorlar. Ancak, bu rekabet bir yana, bu sene de ihracatımız artarak devam ediyor. Umuyorum ki Türkiye'nin bu başarısı kalıcı olur ve sürekli gelişir. Un sektöründe dünyada kişi başına en fazla unlu mamül tüketen ülkeler arasında yer alıyoruz. Bu nedenle, en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında Irak, Suriye ve diğer yakın coğrafya ülkeleri ile Afrika pazarları bulunuyor. Bu pazarlara ürün göndermekteyiz" ifadelerini kullandı.

Editör: Eslem Nur KARAMAN