Editör: Eslem Nur KARAMAN
TÜSİAD'dan "Türkiye'de İklim Krizi ile Mücadelede Orman Ekosistemleri ve Yutak Alan Yönetimi" raporu
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) koordinatörlüğünde düzenlenen Türkiye’de İklim Krizi ile Mücadelede Orman Ekosistemleri ve Yutak Alan Yönetimi etkinliği gerçekleşti.
Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinin ve iş dünyası yöneticilerinin oluşturduğu gönüllü bir iş dünyası kuruluşu olan TÜSİAD, Tekfen Tower’da İklim krizine yönelik etkinlik gerçekleştirdi. Ilgaz Gürsoy moderatörlüğünde düzenlenen etkinlikte uzmanlar çeşitli paneller ve sunumlar gerçekleştirdi.
Etkinliğin açılış konuşmalarını Enerji, Çevre ve İklim Değişikliği Yuvarlak Masası Başkanı ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan gerçekleştirdi.
Etkinliğe katılım sağlayan Dr.Zeydan Uğurlu, Türkiye’de İklim Krizi ile Mücadelede Orman Ekosistemleri ile Yutak Alan Yönetimi Raporu isimli sunumunu gerçekleştirdi.
Etkinlikte, Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Prof. Dr. Murat Türkeş, Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Prof. Dr. Can Bilgin, Doç. Dr. Cihan Erdönmez, Dr Pınar Pamukçu Albers'in konuşmalarını gerçekleştirdiği; İklim Krizine Yutak Alan ve Orman Ekosistemi Perspektifinden Bakış isimli panel düzenlendi. Kapanış ise İklim Krizi ile Mücadele Politikalarında Yutak Alan ve Orman Ekosistemlerinin Rolü isimli panel ile gerçekleşti. Panele konuşmacı olarak TÜSİAD Ormanlar ve Yutak Alanların Korunması Alt Çalışma Grubu Başkanı Tamer Soylu, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Ekosistem Hizmetleri Daire Başkanı Özgür Balcı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Dr. Tuğba Dinçbaş katıldı.
"İklim krizinin yıkıcı etkilerini azaltmak mümkün"
Etkinlikte Fuar Dergisi mikrofonlarımıza konuşan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan: ‘’Akademisyenlerle birlikteydik. Güzel bir rapor yayınladık. Ümit ediyorum ki karar vericiler raporumuzdan yararlanır ve politikalarında rehber olarak kullanırız.’’ ifadelerini kullandı.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, doğal ekosistemleri ve sağladıkları hizmetleri koruma ve geliştirmenin tüm paydaşların kritik sorumlulukları arasında yer aldığını belirtti. Turan, şunları kaydetti: "Bu bağlamda, sürdürülebilir arazi ve iyileştirilmiş orman yönetimi uygulamaları karbon tutma çalışmalarında öncelikli yaklaşımlar olarak değerlendirilmelidir. Ekolojik, sosyal ve ekonomik faydaları artıracak bir karbon denkleştirme modeli hedeflenmelidir. AKAKDO sektörüne yönelik olarak global standartlarla uyumlu ve uluslararası sistemlere entegre olabilecek sertifikasyon ve ticaret mekanizmalarına yönelik düzenlemelerin yapılması önemli bir adım olacaktır. Özel sektörün yutak alanların korunması, artırılması ve karbon denkleştirme çalışmalarına katkısını artıracak; karbon tutumu amaçlı yatırımları teşvik edecek sistem ve mekanizmaların katalizör rol oynayacağına inanıyoruz."
''Yutak alan ekosistemleri herhangi bir altyapı istemeyen hizmetler sunuyor.''
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi, Enerji, Çevre ve İklim Değişikliği Yuvarlak Masa Başkanı Cevdet Alemdar ise konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Orman ve yutak alan ekosistemleri herhangi bir altyapı istemeyen, büyük işletme masrafları olmayan hizmetler sunuyorlar. Bu hizmetlerle beraber iklim krizinin yıkıcı etkilerini azaltmak mümkün. TÜSİAD olarak Doğa Koruma Merkezi ile rapor çalışmamız dahil olmak üzere, bu konuda atılan adımları destekliyoruz.'' ifadelerini kullandı.
Açılışın ardından rapor sunumunuDoğa Koruma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Uğur Zeydanlıyaptı. Rapor bulgularının paylaşılmasının ardından program, rapora katkı sağlayan bilim insanları Prof. Dr. Murat Türkeş, Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Prof. Dr. Can Bilgin, Doç. Dr. Cihan Erdönmez ve Dr. Pınar Pamukçu Albers'in konuşmacı olarak katıldıkları İklim Krizine Yutak Alan ve Orman Ekosistemi Perspektifinden Bakış paneli ile devam etti.
Yorumlar
-
DOLAR34,56 %0.22
-
EURO36,31 %0.20
-
ALTIN2.997,78 %1.21
-
BITCOIN98.940 %1.9
-
ETHEREUM3.380 %7.57
-
BIST9.417 %0.53
Trend Haberler
ASKON'da yeniden Orhan Aydın dönemi!
4. Uluslararası STK Fuarı, Gazze’ye dikkat çekerek islam dünyasında dayanışmayı güçlendirecek
3. İstanbul Kariyer Fuarı bu yıl da iş arayanların akınına uğradı
TÜYAP ve DTSO iş birliği ile düzenlenen Diyarbakır Kitap Fuarı, 5 yıl aradan sonra kapılarını açacak
Elazığ Belediyesi 5. Kitap Fuarı başlıyor
Turizm Yatırım Forumu (TIF 2024) başlıyor
25. Avrasya Pencere, 16. Avrasya Kapı ve 14. Avrasya Cam Fuarları İstanbul’da başladı
ALZ Frankfurt 2. Uluslararası Sağlık Turizmi Fuarı'na yoğun ilgi!
İDMİB’in düzenlediği 6. Detay Deri Ürünleri Tasarım Yarışması’nda kazananlar açıklanıyor
“HOW- Hub of Warehouse” Türkiye’de ilk kez yeni nesil depo sistemleri ve iç lojistik sektörünü buluşturacak!
Anadolu Opera ve Bale Festivali'nin ilk durağı Şırnak olacak
26. Çin Yüksek Teknoloji Fuarı Shenzhen'de başlıyor
Travel Expo 7. Uluslararası Ankara Turizm ve Seyahat Fuarı kapılarını açtı
“Bir Orkestranın İzinde” belgeseli, 35. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde VEKAM Özel Ödülü’ne layık görüldü!
İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu: "Avrasya Pencere, Kapı ve Cam Fuarları Tarihi Bir Rekor Kırıyor"