Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Raylı Sistem Araçları AŞ (TÜRASAŞ) bünyesinde raylı sistem araçlarının üretimi ve kapasite artırımı amacıyla üç yeni fabrikanın inşa edileceğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, yeni tesislerin, yerli ve milli raylı sistem araçları üretimindeki kapasiteyi daha da güçlendireceğini vurguladı.
Uraloğlu, yazılı açıklamasında, TÜRASAŞ’ın yerli ve milli lokomotif ile tren setleri üretim projelerine odaklanmaya devam edeceğini belirtti. Bakan, raylı sistemler alanındaki üretim planlamalarında teknik altyapıyı geliştirerek yerli üretimi ön plana çıkaracaklarını ifade etti. Bu yaklaşım, demir yollarındaki dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin raylı sistemler üretim sektöründeki 100 yılı aşkın deneyimiyle en büyük temsilcisinin TÜRASAŞ olduğunu belirterek, yerli ve milli projelerle Türkiye’nin raylı sistemler alanındaki gücünü artıracaklarını söyledi. "Milli Yük Vagonu ve Elektrikli Tren Seti ile geliştirdiğimiz Eskişehir-5000 Elektrikli Ana Hat Lokomotifi ve Milli Elektrikli Hızlı Treni projelerimizle, demir yollarındaki yerli araç sayısını artırmayı sürdürüyoruz," diyen Uraloğlu, bu projelerin Türkiye’nin üretim kapasitesini önemli ölçüde güçlendireceğini ifade etti.
Yeni Fabrikalar 2025'te Hayata Geçecek
Bakan Uraloğlu, 2025-2027 Yatırım Programı kapsamında TÜRASAŞ bünyesinde üç yeni fabrikanın kurulacağı müjdesini verdi. Bu fabrikalar, raylı sistem araçlarının geliştirilmesi ve üretim kapasitesinin artırılması için önemli bir adım olacak. Yeni tesislerin konumları ve görevleri şöyle sıralandı:
- Eskişehir: Milli Elektrikli Lokomotif İmalat ve Elektrik Sistemleri Fabrikası
- Sakarya: Milli Elektrikli Tren Seti İmalat ve Test Fabrikası
- Sivas: Milli Raylı Sistem Araçları Parça İmalat Fabrikası
2025 yılında temelleri atılacak olan bu fabrikalar, Türkiye'nin raylı sistemler alanında yerli üretim kapasitesini önemli ölçüde artıracak.
Güneş Enerjisi Santrali ile Çevre Dostu Üretim
Bakan Uraloğlu, yeni fabrikalarda enerji verimliliği çalışmalarına da özel bir önem verileceğini belirtti. Bu kapsamda, Sivas Bölge Müdürlüğü'nde bulunan mevcut fabrikaların çatılarına güneş enerji santrali kurulması için bir proje hazırlandığını duyurdu. Bu projeyle, fabrikanın ihtiyaç duyduğu elektriğin büyük bir kısmı, çevre dostu güneş enerjisi ile karşılanacak. Ayrıca, bu adım, rekabetçi üretim sürecine katkı sağlarken, enerji yoğunluğunun azaltılmasına da yardımcı olacak.
Uraloğlu, "Kendi enerjisini üreten, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir üretim yapacak fabrikalar kurmak, Türkiye'nin enerji politikasına da katkı sağlayacaktır. Bu yatırımlarla raylı sistemler üretiminde daha rekabetçi bir konuma gelmeyi amaçlıyoruz," dedi.