29 ildeki vergi dairesi başkanlıkları defterdarlığa dönüştürüldü 29 ildeki vergi dairesi başkanlıkları defterdarlığa dönüştürüldü

Türkiye'de gençlerin istihdam olanaklarını artırmak ve eğitimlerini güçlendirmek için önemli bir adım atan TÜRKONFED, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Daire Başkanlığı'nın sözleşme yöneticisi, İŞKUR'un operasyon faydalanıcısı olduğu Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO) kapsamında hayata geçirilen “Veriyle Gelecek” projesinin sertifika töreni 17 Eylül'de gerçekleşti. Proje kapsamında seçilen 80 gence 120 saat veri bilimi eğitimi verildi.  MEB/üniversite onaylı sertifikasına sahip olan katılımcılardan mesleki eğitimde başarılı olan 20 kişi işbaşı eğitimlerine hak kazandı. Üç kişi direkt işe başlarken, kalan 17 kişi çeşitli şirketlerde üç haftalık işbaşı eğitimlerine katıldı. Katılımcılardan üçü ise işbaşı eğitimlerini aldıkları firmalarda tam zamanlı olarak işe başladı.

Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı (İKGPRO) paydaşlığında hayata geçirilen Veriyle Gelecek Projesi'nin sertifika töreni 17 Eylül'de İstanbul'da gerçekleşti.

Gençlerin veri bilimi alanında uzmanlaşmalarını sağlamak ve istihdam yaratan teknoloji firmalarıyla buluşturmak; veri bilimi mesleğiyle NEET'lerin işsizliğini azaltmaya katkı sağlamak; gençlere uzun vadeli istihdam becerileri kazandırarak istihdam edilebilirliklerini artırmak; girişimcilik fırsatları yaratarak gençlerin kariyerlerine yeni pencereler açmak; gençlerin motivasyonlarını ve özgüvenlerini artırmak; geleceğin meslekleri arasında görülen veri bilimi mesleğini, NEET'lerin karanlık durumuna aydınlık olarak kullanmak üzere 1.08.2023 - 30.09.2024 tarihleri arasında tamamlanan projeye 742 başvuru arasından uygun görülen 80 aday seçildi.

Yüzyüze veri bilimi eğitim programı düzenlendi
Proje kapsamında, NEET olarak nitelendirilen, eğitimde, istihdamda veya mesleki eğitimde olmayan 15-29 yaş arasındaki 80 genç, dört grup halinde gerçekleşen yüzyüze veri bilimi eğitim programında 120 saat boyunca eğitimlere katıldı. Çevrimiçi girişimcilik programı ve uzun vadeli istihdam edilebilirlik becerileri eğitimleriyle gençlerin vizyon değişimi sağlanarak; istihdamda kalıcı olmaları, iş dünyasında güçlenmeleri planlandı.

Katılımcılar, MEB/üniversite onaylı sertifikaların sahibi oldu
MEB/üniversite onaylı sertifikaların sahibi olan katılımcılardan mesleki eğitimde başarılı olan 20 kişi işbaşı eğitimlerine hak kazandı. Üç kişi direkt işe başlarken, kalan 17 kişi çeşitli şirketlerde üç haftalık işbaşı eğitimlerine katıldı. Katılımcılardan üçünün de işbaşı eğitimlerini aldıkları firmalarda tam zamanlı olarak işe girişleri yapıldı. Diğer katılımcılar İŞKUR İş ve Meslek Danışmanları tarafından desteklenerek kariyer koçları tarafından Kişisel Aksiyon Planları (IAP) hazırlandı. Gençler, Kişisel Aksiyon Planlarına göre iş görüşmelerine, iş kulüplerine, seminerlere, istihdam fuarlarına ve kariyer günlerine katıldı.
 
Proje kapsamında Dijital Kariyer Fuarı düzenlendi
Proje kapsamında 66 firmanın ve NEET'lerin katılımıyla Dijital Kariyer Fuarı düzenlendi, NEET'ler burada startup kurucuları, üst düzey yöneticiler ve gözde şirketlerin İK uzmanlarıyla buluşma fırsatı yakaladı. Dokuz adet online webinar/seminerler gerçekleştirilerek NEET'ler alanlarıyla ilgili farklı konularda bilgi sahibi olup, iş dünyasına katılımları için yönlendirilme fırsatı elde ettiler. Ayrıca konuşmacılardan ilham alarak, onların iş deneyimlerinden faydalandılar.

Editör: Eslem Nur KARAMAN