Kağıt, Oluklu Mukavva, Hijyenik Kağıt & Kağıt Ambalaj Teknolojileri Fuarı Paper Eurasia, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. Primis Expo organizatörlüğünde düzenlenen fuar, başta Atık Kağıt ve Geri Dönüşümcüler Derneği (AGED) olmak üzere; Selüloz ve Kağıt Sanayii Vakfı (SKSV) ve Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) destekleriyle Türkiye’de kağıt sektörünün ilk ve tek fuarı olarak öne çıkıyor. Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere 30'dan fazla ülkeden 200'den fazla alım heyetinin ağırlandığı fuarda kağıt, kağıdın hammaddesi, oluklu mukavva, temizlik kağıtlarının üretimi, onlara ait teknolojiler ve makineler ile beraber bitmiş ürünler bulunuyor. Kağıt ambalaj sektörünü bir araya getiren fuarın destekçilerinden AGED Başkanı Mahmut Ciğer, Fuar Dergisi mikrofonlarımıza konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Fuarın uzun zamandır sektörün temsil edebileceği tek fuar olarak gerçekleştiğini belirten Ciğer, ‘’Önümüzdeki yıllarda fuarın daha da büyüyüeceğini umuyoruz. Yıllık yaklaşık olarak bu sene itibariyle 5 milyon ton üretim kapasitesine ulaşan Türkiye’de bu kadar büyük bir sektörün böyle bir fuarda temsil edilmesi bizim için de gurur kaynağıdır. Önümüzdeki yıllarda bu daha büyüyerek devam edecek çünkü sektörümüzün 2030 itibariyle 10 milyon tona ulaşacağını tahmin ediyoruz.’’ şeklinde konuştu.
‘’Kağıt sektörü 2014’ten bu yana yaklaşık %100 olarak büyümüş, 2,5 milyon tondan 5 milyon tona ulaşmış 2030 itibariyle de bu 5 milyon ton üretim 10 milyon tona çıkacaktır. Bu sadece kahverengi ambalaj kağıtları için geçerli rakam. Temizlik kağıtlarında şu anda 1 milyon tonun üzerinde bir kapasitemiz var bu da büyüyerek devam ediyor’’ ifadelerini kullanan AGED Başkanı, Türkiye’nin kağıt sektöründe artık rekabet edebilir bir boyuta kendini taşıdığını belirtti.
Sektördeki sorunlara değinen Başkan, ‘’Şu ana kadar en büyük karşılaştığımız sorun tabii ki sektörün büyümesine karşın hammadde ihtiyacı. Artık hammaddeyi yerel kaynaklardan karşılayabilme imkanı ortadan kalkmıştır. Bir miktar hammaddemizi ithal etmek zorundayız. Şu anda sektörde bizim %50 olarak ithal edebilme kapasitemizin %50’sini ithal edebilme hakkımız bulunmakta ama bugün geldiği büyüklük itibariyle belki %80’lere kadar ithalat yapma mecburiyetinin hasıl olacağını öngörmekteyiz. Bu konuda çevre bakanlığı bizimle yakın çalışma içerisinde. Umuyoruz ki önümüzdeki zamanda hammadde konusunda herhangi bir problem yaşamadan sektörün üretimini devam ettirebileceğiz’’ ifadelerini kullandı.
AGED’in çatı bir kuruluş olduğunu belirterek sözlerine devam eden Başkan, sektöre olan katkılarını ve hizmetlerini şu ifadelerle açıkladı: ‘’Burada bütün paydaşlarımızın sorunlarını taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. Ticaret Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı arasında bir kuruluş olmayı hedefliyoruz ve bu konuda paydaşlarımızla beraber çalışmalar yapıyoruz. Sektörün problemlerini çalışıyoruz. Çevre konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bir üniversiteyle beraber Sektörümüzde çok bilinmeyen bir çöp kategorizasyonu ile ilgili bir çalışma yaptırdık. Bütün sektörlere ve bakanlıklara da fayda sağlayan bu çalışmalarımız devam edecek.’'
2024 itibariyle ambalaj kağıtlarında ithalatın yaklaşık 350 bin ton civarında olduğunu ama buna karşılık ihracatta 400 bin tonların üzerinde olduğunu açıklayan Ciğer, ‘’İhracatın giderek artacağını öngörmekteyiz ama ihracatın önündeki en büyük problem de yine hammadde konusu. Türkiye maalesef kendi içerisinde bu hammeddeyi bulamadığı için, ki bu demek değildir ki Türkiye’de geri dönüşüm az yapılıyor tam tersine kahverengi kağıtta geri dönüşüm oranımız %80’lere varan oranlardadır. Bu Avrupa’daki ülkelerle hemen hemen aynı rakamlara ulaşmış durumdayız ama aldığı yatırım kapasitesinden dolayı hammaddeyi ithal ettiği için rekabet gücünü kısıtlamaktadır.’’