Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin sona ermesiyle başlayan yeniden yapılanma sürecinde, Türk tekstil ve perakende sektörleri hem üretime hem de istihdama katkı sağlama hedefiyle çalışmalara odaklanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yeni yılda dijital dönüşüm atağı Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yeni yılda dijital dönüşüm atağı

Suriye’nin yeniden yapılandırılması süreci hızla devam ederken, tekstil ve perakende sektörlerinin temsilcileri, Türkiye’nin bu süreçte öncü bir rol üstlenebileceğine dikkat çekiyor. Bu kapsamda, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, Suriye’nin Türkiye için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.

“Yerinde Üretimle Büyük Avantaj Sağlanabilir”

Ahmet Öksüz, özellikle Türkiye’de yaşayan Suriyeli iş gücünün, ülkelerine dönmeleri durumunda Suriye’de yeni üretim tesisleri kurmak için kullanılabileceğini ifade etti. Öksüz, Türkiye’ye yakın bölgelerde üretim üsleri oluşturmanın maliyet avantajı sağlayacağını vurguladı. Mısır’da yoğunlaşan tekstil üretiminin Suriye’ye kaydırılmasının daha kârlı olacağını söyleyen Öksüz, “Suriye, Türkiye’ye yakınlığı ve lojistik avantajıyla büyük bir potansiyel taşıyor. Hem maliyetleri düşürebilir hem de bölgeye istihdam sağlayabiliriz” dedi.

“Perakende Sektörü Bayiliklerle Bölgeye Girebilir”

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ise Suriye’deki normalleşme sürecinin zaman alacağını ancak bu süreç tamamlandığında Türk perakende sektörünün bayiliklerle bölgede yer alabileceğini dile getirdi. Öncel, Türkiye ile Suriye arasında güvenlik odaklı iş birliklerinin önemine vurgu yaparak, sektörel çalışmaların gelişmelere paralel ilerleyeceğini kaydetti.

“Hazır Giyim Sektörü için Önemli Bir Fırsat”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat da sektörün artan maliyetlerden dolayı ihracat ve iç pazarda zorluk yaşadığını ifade etti. Fayat, geçmişte Suriyelilerin Türkiye’de hazır giyim sektörüne önemli katkılar sağladığını belirterek, benzer bir istihdam yapısının Suriye’de de oluşturulabileceğini söyledi.

Türk tekstil ve perakende sektörleri, Suriye’nin yeniden inşası sürecinde hem ekonomik hem de sosyal kalkınmayı desteklemeyi hedefliyor. Bu adımların, iki ülke arasında güçlü bir iş birliği ve ticaret köprüsü oluşturması bekleniyor.

Editör: Sude Yılmaz