Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki anlaşmayla başlayan tarihi NATO Zirvesi, İspanya'nın başkenti Madrid'de liderlerin kameraların karşısına geçtiği basın toplantılarıyla sona erdi.
Madrid zirvesine yön veren Türkiye, ABD'den satın almak istediği F-16 jetleri için de doğrudan Başkan Joe Biden'dan yeşil ışık aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, basın toplantısında "Sayın Başkan elinden gelen adımları atacağını söyledi. Orada cumhuriyetçilerle görüşme yapmak suretiyle desteğini almamız halinde Sayın Biden'ın gayretleri sonuç bulacaktır. O yüzden gecikmeden ayrıca bir heyeti de göndereceğiz" dedi.
NATO zirvesindeki Türkiye'nin rolü ve gelişmeler, ABD'den İngiltere'ye, Almanya'dan Yunanistan'a yankı bulmaya devam ediyor.
Wall Street Journal, 'Biden, NATO'nun genişlemesi sırasında Türkiye'ye F-16 satışının arkasında durdu' başlığıyla bir habere yer verdi. Gazeteye göre, ABD liderinin savaş uçağı yorumu, Erdoğan'ın Finlandiya ve İsveç'in üyeliklerini düşürebilecekleri yorumundan hemen sonra geldi.
ABD Başkanı Joe Biden'ın "Onlara F-16 uçaklarını satmalıyız ve uçakları da modernize etmeliyiz. Bunu yapmamak bizim çıkarımıza değil" diyerek bir kez daha desteğini yinelediğini belirten WSJ, satışın Ukrayna savaşı sürerken Türkiye'yi Rusya'ya karşı Batı kampında tutmanın bir yolu olarak görüldüğünü kaydetti.
Gazeteye göre, Ankara'nın geçen yılın sonbaharında gündeme getirdiği F-16 talebini hem ABD hem de Türkiye müttefikler arasında yıpranmış ilişkileri onarmak için bir araç olarak görüyor.
EXPRESS : BIDEN'IN DRAMATİK U DÖNÜŞÜ
İngiliz Express gazetesindeki bir analizin başlığı 'ABD sonunda Erdoğan'ın F-16 jet planının arkasında dururken, Biden gerçekten ne teklif ediyor?' oldu. Analize göre, ABD lideri Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya girmesinin önündeki vetoyu kaldırmasından sonra dramatik bir U-dönüşüne imza attı.
Alman rnd yayın organı, 'Biden Türkiye'nin F-16 talebini destekliyor' diyor. Haberde ABD liderinin Türkiye'ye F-16 satılması gerektiğini daha önce de söylediği vurgulandı.
'Biden Türkiye'ye F-16 satışına desteğini ifade etti, tavizleri yalanladı' başlığını tercih eden The Hill ise, ABD liderinin müttefikine savaş uçağı satışında Kongre'nin onayı için iyimser olduğunu yazdı.
Washington Post gazetesi ise, 'Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'yı NATO anlaşmasındaki sözlerini yerine getirmeleri için uyardı' başlığıyla yayımladığı haberde, iki İskandinav ülkesinin ittifaka girişinin şimdiden tehdit altında olabileceğini yazdı.
YUNAN MEDYASI: SAKİNLİK BİR GÜN SÜRDÜ
Dünya medyasının yanı sıra Yunanistan'da da Türkiye'nin Madrid zirvesinde oynadığı rol yakından izleniyor. Kathimerini gazetesi, 'Erdoğan: Toplantı bitti, saldırı başladı' başlıklı haberinde Türkiye liderinin basın toplantısında Ege Denizi'ndeki adaların silahlandırılmasını gündeme getirdiğini belirtti. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan adaların egemenliğini sorgulamadı ancak Lozan ve Paris anlaşmalarına atıfta bulunarak Atina yönetiminden söz konusu mutabakatları uygulamasını istedi.
Ta Nea gazetesi 'Erdoğan tekrar kışkırtıyor/Sakinlik bir gün sürdü' provokatif manşetiyle okurlarının karşısına çıktı. Gazete, henüz bir gün bile geçmeden Türkiye Devlet Başkanı'nın Yunanistan'a karşı eski söylemine döndüğünü ve ikili ilişkilerde gergin bir yaza doğru gidildiğini savundu.
Atina yönetimine yakınlığıyla bilinen Eleftheros Typos gazetesi ise, ABD Kongresi'ndeki Yunan-Amerikan Cumhuriyetçilerin Başkan Biden'a ateş püskürdüğünü bildiriyor. ABD liderinin Türkiye'ye F-16 satışına onay vermesini 'şoke edici' olarak tanımlayan Cumhuriyetçi siyasetçiler Gas Bilirakis ve Nicole Maliotakis, sert bir açıklama yayımladı.
Yunan asıllı Cumhuriyetçiler, Türkiye'ye silah satılmasına kararlı bir şekilde karşı olduklarını vurgulayıp F-16'ların Doğu Akdeniz'de yalnızca Yunanistan'a değil İsrail ve Güney Kıbrıs'a daha fazla gözdağı vermeye yol açacağını ileri sürdü.
To Vima gazetesi ise, 'Erdoğan meydan okumalarına geri döndü/Yeni saldırı, Atina'dan mesajlar' başlığıyla bir haber yayımladı.
To Vima'da dün 'Erdoğan'ı doğru ölçmeyi öğrenin' başlıklı bir analiz yayımlanmış, Yunanistan'ın Türkiye liderinin hareketlerini doğru okuyamadığı belirtilmişti.
Charalambopoulos Lefteris imzalı analiz, "Yunanistan'da her nedense Türkiye'nin her zaman gerçekte olduğundan daha kötü bir durumda olduğuna inanmayı öğrendik" cümlesiyle başlıyordu. Yazara göre, söz konusu inanış Türkiye'nin daha zayıf, daha izole ve daha savunmasız olduğuydu.
Ancak yazar Lefteris değerlendirmenin yanlış olduğunu, Türkiye'nin NATO zirvesinde tecrit edilmediğini aktarmıştı. Finlandiya ve İsveç'le yürütülen müzakerelerde Ankara'nın Türk siyasetine sunabileceği 'milli başarılar' kazandığını kaydeden analiz, ABD'nin Türkiye'ye teşekkür ettiğini hatırlatmıştı.
Analize göre, Washington'dan gelen F-16 haberleri rastlantı değil, ABD Türkiye'nin isteğini hayata geçirmek için siyasi bir irade sergiliyordu. Charalambopoulos Lefteris, Türkiye'nin NATO'da halihazırda elde ettiği olumlu havayı Yunanistan'a karşı kullanıp kullanmayacağının Atina'yı asıl endişelendirmesi gereken konu olduğunu yazmıştı.
BİR DÖNÜM NOKTASI: WASHINGTON ZİYARETİ
Yunan bağımsızlık savaşının iki yüzüncü yılı için ABD'nin başkenti Washington'da 17 Mayıs tarihinde ağırlanan Yunan Başbakan Miçotakis, Beyaz Saray'da ABD lideri Joe Biden'la görüştü. Yunan bayrağının renkleri mavi-beyaz kravat takan ABD lideri, Miçotakis'i 'Ben Joe Bidenopulos' cümlesiyle karşıladı.
Miçotakis ABD Kongresi'ndeki konuşmasında Türkiye'yi hedef aldı, Washington'da Türkiye'nin programından çıkarıldığı F-35 jetlerinin Yunanistan'a satışı da konuşuldu.
Miçotakis, ABD Kongresi'nde Kıbrıs'ta iki devletli bir çözümü asla kabul etmeyeceklerini vurgulayıp Türkiye'ye suçlamalarda bulundu:
"Siz değerli Kongre üyelerinden, son 48 yılda Helenizm'in bitmeyen acılarına neden olan açık yarayı unutmamanızı rica ediyorum. Kıbrıs'ın bölünmesinden bahsediyorum. Bu meselenin uluslararası hukuka göre ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları doğrultusunda çözülmesi gerekiyor. Dün Başkan Biden'a da söylediğim gibi, Kıbrıs'ta kimse iki devletli bir çözümü asla kabul edemez."
Kıbrıs açıklamaları Kongre üyeleri tarafından ayakta alkışlanan Yunan lider, Türkiye'nin adını anmadan hava sahası ihlallerine de değindi: "Şu konuda kesinlikle net olmak istiyorum. Egemenliğimizi ve toprak haklarımızı ihlal eden açık saldırı eylemlerini kabul etmeyeceğiz ve bu eylemler Yunan adaları üzerinde derhal durdurulması gereken uçuşları da içeriyor."
Washington turunun ardından bayram eden Atina'daki havanın dağılmasına, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 23 Mayıs Pazartesi günü kurduğu "Artık benim için Miçotakis diye birisi yok" cümlesi yetti.