Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Devletleri Teşkilatının 1. Sanayi, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanlar Toplantısı kapsamında ele alınmak üzere belirlenen alanların, ülkelerin kalkınmasında önemli roller üstleneceğini düşündüklerini belirterek, “Türkiye olarak, yıllara sari önemli bir bilgi birikimine sahibiz. Kazan-kazan prensibi çerçevesinde, sizlerle bilgi birikimimizi paylaşmaya, keza sizlerin de bu alanlardaki çalışmalarından ve tecrübelerinden istifade etmeye hazırız, istekliyiz, kararlıyız.” dedi.
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 1. Sanayi, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanları Toplantısı, İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantıya, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Jabbarov, Kırgızistan Dijital Kalkınma Bakanı Nuria Kutnaeva, Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Daniiar Amangeldiev, Kazakistan Cumhuriyeti Sanayi ve İnşaat Bakan Yardımcısı Olzhas Saparbekov, Özbekistan Yüksek Öğrenim, Bilim ve Yenilik 1. Bakan Yardımcısı Shakhrukh Daliev, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Macaristan Ulusal Ekonomi Bakanlığı Devlet Müsteşar Yardımcısı Adam Nagy ile TDT Genel Sekreteri Kubanychbek Omuraliev katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kacır, 23 Ekim Çarşamba günü TUSAŞ'a düzenlenen hain terör saldırısını bir kez daha lanetledi. “Milli Teknoloji Hamlesi”nin yüz akı Türk savunma sanayiinin kutlu yürüyüşüne devam edeceğinin hatırlatan Kacır, Türk Devletleri Teşkilatı 1. Sanayi, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanları toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul’un 2023 Türk Dünyası Gençlik Başkenti olarak ilan edilmesi vesilesiyle düzenlenen bu toplantıda, Türk dünyasının sanayi, bilim ve teknoloji alanlarında iş birliğini güçlendirmek için yeni bir sayfa açıldığını ifade etti.
Bakan Kacır, İstanbul’un, geçmişte olduğu gibi bugün de dünya ekonomisi için kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. İstanbul'un finans ve inovasyon alanlarındaki konumunu vurgulayarak, bu tarihi şehirde sanayi, bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında yeni bir iş birliği dönemine adım atıldığını kaydetti.
Kacır, toplantının amacı doğrultusunda, Türk Devletleri arasındaki dayanışmayı pekiştirerek, ortak üretim ve değer zincirini güçlendirmek için somut iş birlikleri hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca, dijital ve yeşil dönüşümün önemine dikkat çekerek, bu dönüşüm sürecinin sürdürülebilir ekonomik büyüme için gereklilik olduğunu vurguladı.
Eylem Planı ve İş Birliği Alanları
Bakan Kacır, toplantıda kabul edilen bildirinin yanı sıra, eylem planının özel sektör, akademi ve araştırma kuruluşları arasında somut bir iş birliği oluşturacağını belirtti. Öncelikli iş birliği alanları arasında Araştırma ve Geliştirme, Sanayi Üretiminde Yapay Zeka, İnovasyon Ekosisteminin Geliştirilmesi gibi konular yer almakta. Bu alanların, ülkelerin kalkınmasında önemli roller üstleneceğini ifade etti.
Kazan-Kazan Prensibi
Türkiye’nin bu alanlarda yıllara dayanan önemli bir bilgi birikimine sahip olduğunu belirten Kacır, kazan-kazan prensibi çerçevesinde bilgi paylaşımına ve iş birliğine açık olduklarını ifade etti.
Türkçe Büyük Dil Modeli Projesi
Toplantı sonrasında Kacır, Türkçe büyük dil modeli projesinin TDT üye ülkeleri tarafından geliştirilmesini umduğunu dile getirdi. Bu projenin, gelecek nesiller için genç bilim insanları ve araştırmacılar yetiştirmede önemli bir zemin oluşturacağını vurguladı.
İkinci toplantı Azerbaycan’ın ev sahipliğinde düzenlenecek
İkinci toplantı için de karar alındığına değinen Bakan Kacır, "Bugün, önümüzdeki yıl yapılacak ikinci toplantının Azerbaycan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilmesi kararı alınmış oldu. Azerbaycan'ın ev sahipliğinde yapacağımız toplantıda hayırlara vesile olacaktır. Ben bu vesileyle Azerbaycan'a Bakü'de ev sahipliği yapacağı Küresel İklim Zirvesi için şükranlarımı sunmak istiyorum. Yine Kırgızistan'a önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği Türk Devletler Teşkilatı Liderler Zirvesi için başarı dileklerimi sunuyorum." diye konuştu.