Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesi sırasında büyüme sorunları yaşamadığını ifade ederek, "En kötü dönem geride kaldı, enflasyon düşüş gösteriyor ve sıkı maliye ile para politikaları sayesinde bu düşüş devam edecek." şeklinde konuştu. Bakan Şimşek, Suudi Arabistan'ın en önemli küresel etkinliklerinden biri olan "Future Investment Initiative Konferansı"nda, "Politika Yapıcılar Kurulu: Liderler Temkinli Olmak Yerine İyimserlik Sunabilir mi?" başlıklı bir panelde konuşma yaptı.

Türk ekonomisinin küresel ticaretteki parçalanmalara karşı dayanıklı olduğunu belirten Şimşek, Türkiye'nin dünya genelinde yaklaşık 54 ülke ile serbest ticaret anlaşması yaptığını ve bu ülkelere ihracatın yaklaşık yüzde 60'ının gerçekleştirildiğini kaydetti. Parçalanmanın bir risk olduğunu kabul etmekle birlikte, Türkiye'nin yakın ve dost coğrafyalardaki tedarik trendlerinden yararlanma eğiliminde olduğunu vurguladı.

Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmelere değinen Şimşek, "En kötü dönem geride kaldı, enflasyon düşüyor ve sıkı maliye ve para politikası sayesinde bu düşüş devam edecek." dedi. Türkiye'nin pek çok makroekonomik zorlukla başa çıktığını belirten Bakan, Merkez Bankası'nın rezervlerinin son 1,5 yılda 100 milyar dolar arttığını ifade etti.

Şimşek, Türkiye'nin yeşil ve dijital dönüşüm gibi geniş bir reform gündemi olduğunu ve bu reformların uygulanmaya başlandığını söyledi. Ayrıca Türkiye'nin, üretim çeşitliliğiyle büyük bir ekonomiye sahip olduğunu ve uygulanan programların başarılı bir şekilde ilerlediğini belirtti.

İpekyolu Expo Fuarı, Van'da büyük ilgiyle devam ediyor İpekyolu Expo Fuarı, Van'da büyük ilgiyle devam ediyor

Kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranının diğer ülkelerle karşılaştırıldığında yüzde 26 gibi düşük bir seviyede olduğunu dile getiren Şimşek, bunun Türkiye'nin büyümesi için önemli bir avantaj sunduğunu kaydetti. Son 20 yılda Türkiye'nin büyüme oranının ortalama yüzde 5'in üzerinde olduğunu da vurguladı.

Editör: Sude Yılmaz