Dünyanın en büyük sanayi fuarlarından biri olan Hannover Messe, bu yıl da makine ve elektrik mühendisliği alanında küresel sanayinin buluşma noktası olmaya devam ediyor. Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen fuarda Türkiye’den 127 firma, Endüstri 4.0, dijitalleşme ve yapay zeka ile sanayi dönüşümü vizyonu kapsamında geliştirdikleri yenilikçi ürünleri, hizmetleri ve teknolojileri sergiliyor.

Sanayide dijitalleşme, otomasyon ve ileri teknoloji çözümlerinin ön plana çıktığı fuarda, Türk sanayi şirketleri robotik, hidrojen teknolojileri, otomasyon sistemleri, enerji verimliliği ve akıllı üretim alanlarında geliştirdikleri ürün ve projeleri uluslararası tedarikçilere ve katılımcılara tanıtıyor.

Türk Sanayisinin Küresel Pazardaki Gücü Hannover’de Gözler Önünde

Türk sanayi şirketleri, Almanya başta olmak üzere Avrupa pazarında güçlü bir konum elde etmek için fuardaki yerlerini aldı. İleri otomasyon, dijitalizasyon, yapay zeka destekli üretim süreçleri ve sürdürülebilirlik çözümleri ile dikkat çeken firmalar, küresel rekabetin içinde yerlerini sağlamlaştırmayı hedefliyor.

Fuar süresince 60 ülkeden 4.000’den fazla firma sanayi alanındaki en yeni teknolojilerini tanıtırken, Türk şirketleri de akıllı üretim sistemleri, karbon çözümleri, dijital enerji, e-mobilite, şarj altyapısı, atık ısı çözümleri, sensör teknolojileri ve 5G gibi kritik alanlarda geliştirdikleri çözümlerle büyük ilgi görüyor.

Hannover Messe’de, döngüsel ekonomi, yapay zeka ve makine öğrenimi, sürdürülebilir sanayi çözümleri ve endüstri 4.0 gibi konuların ele alındığı 19 farklı etkinlik düzenleniyor.

“Sanayimizi Küçültmeden Türkiye’yi Büyütmek Zorundayız”

Fuarın önemine dikkat çeken İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Hannover Messe’nin Türkiye için büyük bir fırsat sunduğunu belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’nin sanayisini küçültmeden büyütmesi gerekiyor. Sanayimizin payını artırarak ülkemizi daha güçlü hale getirmeliyiz. Hannover Messe gibi uluslararası fuarlar, Türk sanayicilerinin dünya pazarında daha güçlü bir konuma ulaşmaları için büyük bir fırsat sunuyor.”

Bu yıl fuarda Türkiye’nin 5 farklı salonda, 61’i milli katılım, 67’si bağımsız olmak üzere toplam 130’a yakın şirketle temsil edildiğini belirten Avdagiç, sanayi sektörünün gelişimini desteklemek için uluslararası pazarlara açılmanın önemini vurguladı.

Fuara katılan Türk şirketlerinin uluslararası pazarda rekabet gücünü artırmak amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından önemli destekler sağlanıyor. Avdagiç, bakanlığın yurt dışı fuar teşvikleri kapsamında milli katılımla fuarda harcanan bütçenin yaklaşık üçte ikisini karşıladığını belirtti.

Ayrıca, yurt dışında depo açma, markalaşma ve pazarlama faaliyetleri için de devlet desteğinin sürdüğünü ifade eden Avdagiç, Türk firmalarının önümüzdeki yıllarda Hannover Messe’de daha güçlü bir şekilde yer alacağını söyledi.

Hannover Başkonsolosu: “Türk Şirketleriyle Gurur Duyuyoruz”

Türkiye’nin Hannover Başkonsolosu Yusuf Arıkan, fuarı ziyaret ederek Türk şirketlerinin stantlarını gezdi. Türk sanayisinin geldiği noktayı gözlemleme fırsatı bulduklarını belirten Arıkan, şunları söyledi:

“Firmalarımızı gezerken Türkiye’mizin sanayi alanındaki gücünü de görüyoruz ve bununla gurur duyuyoruz. Sanayicilerimiz ülke ekonomimize büyük katkı sağlıyorlar. Bazı şirketlerimizin ihracatlarının %90’ını Avrupa’ya yaptığını görmek, Türkiye’nin üretim ve ticaret kapasitesinin ulaştığı noktayı gözler önüne seriyor.”

Hannover Sanayi Fuarı’nın Alman ekonomisiyle küresel sanayinin kesişim noktası olduğunu vurgulayan Arıkan, fuarda Türk firmalarının yaşadığı vize ve lojistik gibi konulardaki sorunlarını da dinlediklerini belirtti.

Türkiye, Avrupa’nın Yeni Üretim Üssü Olabilir

Sanayi fuarında Türk firmalarının yenilikçi ve kaliteli üretim gücü öne çıkarken, Türkiye’nin Avrupa için stratejik bir üretim merkezi olma potansiyeli bir kez daha vurgulandı.

Özellikle tedarik zinciri kısalması ve yakından tedarik eğilimleri çerçevesinde, Avrupa firmalarının Türkiye’ye olan ilgisinin arttığı belirtiliyor. Bu kapsamda, Hannover Messe’de tanıtılan ürünler Türkiye’nin uluslararası sanayi değer zincirine entegrasyonunu güçlendiren önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Sanayide Gelecek: Yapay Zeka ve Dijital Dönüşüm

Hannover Messe 2024’ün ana temalarından biri olan “Geleceği teknoloji ile şekillendirmek” kapsamında, yapay zeka ile güçlendirilmiş sanal asistanlar, akıllı üretim sistemleri ve dijital enerji çözümleri tanıtılıyor.

Sanayi 4.0’a uygun akıllı üretim sistemleri geliştiren Türk şirketleri, global arenada rekabet edebilmek için yapay zeka destekli sistemlere yatırım yapmaya devam ediyor.

Fuara Katılan Öne Çıkan Sektörler

Hannover Messe 2024’te sergilenen başlıca sektörler ve teknolojiler arasında şunlar yer alıyor:

• Makine mühendisliği ve sanayi otomasyonu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) milli katılımı ile MWC'de Türk şirketlerini tanıtıyor İstanbul Ticaret Odası (İTO) milli katılımı ile MWC'de Türk şirketlerini tanıtıyor

• Robotik sistemler ve yapay zeka çözümleri

• Dijital enerji ve yenilenebilir enerji teknolojileri

• E-mobilite ve şarj altyapıları

• Hidrojen ve yakıt hücreleri

• Sensör teknolojileri ve 5G çözümleri

• Döngüsel ekonomi ve sürdürülebilir sanayi uygulamaları

Türkiye’nin sanayi şirketleri, fuarda sundukları Endüstri 4.0’a uygun ileri teknolojili çözümlerle küresel pazarda iddialı bir konumda yer almaya devam ediyor.

Hannover Messe, Türk sanayicileri için uluslararası pazarlara açılma ve küresel sanayi dönüşümüne entegrasyon açısından kritik bir platform olmaya devam ediyor.

Türkiye’nin teknolojik yenilikçiliği, üretim kapasitesi ve kalite anlayışı ile Avrupa’nın üretim üssü olma yolunda emin adımlarla ilerlediği bu fuarda bir kez daha kanıtlandı.

Fuara katılan Türk şirketleri, küresel sanayi trendlerini yerinde gözlemleme fırsatı bulurken, uluslararası iş birlikleri ve yeni pazar fırsatları konusunda önemli adımlar atıyor.