Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya ile Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten düzenledikleri basın toplantısında özellikle emek yoğun sektörlerde fiyat tutturamamaya bağlı pazar kaybı, ihracatta yaşanan düşüş ve ithal ürünlerin iç pazarda edindiği hakimiyetin, ülke ekonomisi için ciddi bir tehdide dönüşmesiyle ilgili sorunları ele aldılar. Üretici, ihracatçı ve perakendecilerin her geçen gün daha da ağırlaşan ekonomik zorluklar ve riskler karşısında yaşadığı sorunlar ele alındı.

Toplantı sonrasına Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Fuar Dergisi mikrofonlarımıza konuştu.

Türkiye, EBRD’den en fazla finansman sağlayan ülke konumunda Türkiye, EBRD’den en fazla finansman sağlayan ülke konumunda

Toplantıda üç sektörün—ayakkabı, hazır giyim ve perakendenin—ayrıca kesişen sorunlarına dikkat çektiklerini belirten Öncel, sektörlerin en önemli sorunları arasında üretim maliyetlerindeki artış ve kira artışlarının perakende üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. "Üretim ve perakende sektörlerinde kira artışları büyük bir yük oluşturuyor ve maliyet kalemlerini olumsuz etkiliyor" diyen Öncel, bu sorunların çözümü için kamuoyuna taleplerini ilettiklerini söyledi.

Öncel, 2021 yılında 100.000 lira olan bir dükkan kirasının, 2024 Ocak ayında 400.000 liraya yükseleceğini, 2025’te ise yaklaşık 600.000 lirayı bulacağını belirtti. Bu artış oranının sürdürülebilir olmadığını ifade eden Öncel, sektörel düzenlemelerin yapılması durumunda ekonomik toparlanma ve turist harcamalarının Türkiye’ye çekilmesi konusunda adımlar atılabileceğini öngördü.

Kira artışları ve diğer sektörel sorunlarla ilgili destek taleplerini de paylaşan Öncel, ham madde aramaları ve gümrük vergilerinin makul seviyelere çekilmesini, ayrıca kira artış taleplerinde 10 uzama yılının sonundaki sebepsiz fesih durumunun ortadan kaldırılmasını talep ettiklerini belirtti. "Yüksek kira artışları, özellikle yeme içme sektöründeki yatırımcılar için büyük bir yük haline geliyor. Çiro kirası ödeyen firmalar, sabit kira artışıyla birlikte ekonomik olarak zorlanıyor" dedi.

Öncel, "Bu tür artışlar enflasyonu da olumsuz etkiliyor. Yatırımcılar, yüksek kira artışları nedeniyle kalmak ya da çıkmak arasında kalıyor. Bu da sektörde büyük bir belirsizlik yaratıyor" şeklinde konuştu. Toplantının sonunda, Ramazan Kaya ve Berke İçten ile sektörlerin sorunlarını detaylı bir şekilde ele aldıklarını ifade eden Öncel, ortak çözüm önerilerinin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Editör: Sude Yılmaz