İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), girişimcilik sahnesinde basamakları hızla tırmanıyor. Dünyanın en iyi 5 kuluçka merkezinden biri olan BTM'de girişimciler bir yandan kendi hikayelerini yazarken bir yandan da Türkiye'nin girişimcilik hikayesine katkıda bulunuyorlar. En iyi hikaye yazan BTM girişimleri ise yılda iki kez Sahne XL etkinliği ile yatırımcıların karşısına çıkarak projelerini tanıtma olanağı buluyor. Bu yılın ilk Sahne XL etkinliği BTM'nin Fulya'daki yerleşkesinde yapıldı. BTM kurulduğundan beri 17'nci kez düzenlenen etkinlik toplumda fark yaratmak isteyen girişimcilerin ve startup'ların iş dünyasıyla bütünleşmesini sağlıyor. BTM Başkanı İbrahim Elbaşı, etkinlik sonrasında Fuar Dergisi mikrofonlarımıza açıklamalarda bulundu.

BTM Başkanı İbrahim Elbaşı, Sahne XL’nin hedefini ve misyonunu şu ifadelerle açıkladı: ‘’Sahne XL’nin hedefi Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi hedefleriyle paralellik arz ediyor çünkü BTM start-up’ları ve girişimcileri destekleyen en yakın dost olarak konumlanıyor ve bu imkanları ücretiz olarak sunuyor. Büyüme potansiyeli de yüksek olduğu için ölçeklenme yolunda gerekli olan destekleri her anlamda sunmaya çalışıyor. Bunu yaparken de seviye seviye yapıyor. Sahne XL da onların mezuniyeti gibi oluyor. Yani 6 aylık süreçlerde bu destekleri sunuyoruz. En son aşamada Sahne XL ile birlikte müşteriye yatırımcıya tedarikçiye ve topluma bu lansmanı sunarak ve ölçeklenme yolundaki ilk adımlarını atmalarını sağlıyoruz. Sonrasında start-up’lar bizim için mezuniyet gibi gözükse de aslında başlangıç arz ediyor.''

''Start-up’ların asıl macerası BTM nezdinde Sahne XL‘dan sonra başlıyor.''

TİM Gösteri Merkezi'nin yeni sahibi Darüşşafaka cemiyeti oldu TİM Gösteri Merkezi'nin yeni sahibi Darüşşafaka cemiyeti oldu

10 bini aşan sayıda girişimciye ev sahipliği yaptıklarını belirten Elbaşı, ‘’Bunlar farklı sektörlerden farklı seviyelerden girişimcilerdi. Bu girişimlere karşılık gelen yaklaşık 4.000 tane yapı ortaya çıktı. Bazıları başarısız oldu ama bizde başarısızlık başarı için önemli bir kriter. Bir sonraki aşamada ise büyüme potansiyelini gerçekleştirmeye çalıştılar veya çalışıyorlar. İşte biz onları sektör yaş ve coğrafya ayırt etmeksizin onlara en yakın desteği sunarak onların gerçekten karşılığı olan desteği ve hak ettiği konumu pazarda veya toplumda alması için çalışıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

2024 sonu için çok büyük hedefleri olduğunu belirten BTM Başkanı, ‘’Biz her ne kadar 7 milyar liralık değerleme ulaşmış olsak da bir tanesi bile girişimden çok büyük bir patlama yapabiliyor ve bir anda bütün o rakamları aşan bir karşılık alabiliyoruz. Sadece bir girişimciden Belki de 10 milyar liralık değerleme, belki de daha fazlası sağlanabiliyor. Ama bizim zaten en güçlü kasımız erken aşama girişimler olduğu için bu konular bizim için önemli çünkü genelikle en ilk yatırımlarla muhatap oluyoruz.

7. yaşlarını kutladıklarını belirterek sözlerine devam eden Elbaşı, ‘’7 sene sonra artık bizim de unicorn (milyar dolarlık girişim) çıkarmakla ilgili çok ciddi hedeflerimiz var. Bu zamana kadar devam eden o ölçeklenme hikayesine şahit olduğumuz girişimleri şimdi unicorn olarak görebileceğiz. Dolayısıyla Belki şu anda 7 milyar liralık bir değerleme kümülatif olarak yaşanmış olsa da sadece önümüzdeki sene için 10 milyar lirayı aşmış bir değerleme bekliyoruz ve 8. seneden sonraki tam hedefimizi O zaman hep birlikte yaşayacağız. Artık çok ciddi başarı hikayelerine sahip olacağız ve bunlara da bugün şahitlik ediyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

Editör: Sude Yılmaz