TÜİK tarafından açıklanan şubat ayı iş gücü istatistiklerine göre, Türkiye genelinde işsizlik oranı %8,7'ye gerileyerek 109 bin kişi azaldı. Bu oran bir önceki aya kıyasla 0,3 puanlık bir düşüş gösterirken, geçen yılın aynı dönemine göre ise 1,3 puanlık bir azalma yaşandı.

Erkeklerde işsizlik oranı %7,3 iken kadınlarda bu oran %11,3 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş grubu) işsizlik oranı %15,6 olarak hesaplandı, bu rakam erkeklerde %13,4, kadınlarda ise %19,6 olarak belirlendi.

Murat Kurum TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı: İzmir Körfezi'nden getirdiği su tartışma yarattı Murat Kurum TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı: İzmir Körfezi'nden getirdiği su tartışma yarattı

İstihdam oranı ise 32 milyon 423 bin kişiyle tarihi zirvesini yenileyerek %49,3'e ulaştı. Mevsim etkisinden arındırılmış iş gücü 35 milyon 501 bin kişiye ulaşırken, iş gücüne katılma oranı %54 seviyesinde gerçekleşti. İş gücüne katılma oranı erkeklerde %71,7, kadınlarda ise %36,6 oldu.

Şubat ayında istihdam edilenlerin haftalık ortalama fiili çalışma süresi ise aylık bazda 0,2 saat artarak 43,5 saate yükseldi. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı %24,5 olarak kaydedilirken, zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %16,3, potansiyel iş gücü ve işsizlerin bütünleşik oranı ise %17,6 olarak tahmin edildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik verilerinin %8,7'lik oranıyla geçen aya ve OVP beklentilerine göre iyi performans gösterdiğini belirtti. Genç işsizliğin %15,6'ya düşmesinin yanı sıra kadınlarda işsizlik oranının yaklaşık 10 yılın en düşük seviyesine indiğini vurguladı. İstihdamın 32,4 milyonu aşmasıyla birlikte istihdam oranının tarihi zirvede seyrettiğini ifade ederek, gelecek dönemde istikrarı koruyacak ve iş gücü potansiyelini artıracak politikaları uygulamaya devam edeceklerini belirtti.

Editör: Sude Yılmaz