Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Senegal İş Forumu, İstanbul’da gerçekleşti. Düzenlenen foruma Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz katılım sağladı.

DEİK tarafından düzenlenen Türkiye-Senegal İş Forumu, Senegal Cumhurbaşkanı Beşir Cuma Fay, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, DEİK Başkanı Olpak, Senegal Ulusal İşverenler Konseyi (CNP) Başkanı Baidy Agne, Senegal Yatırım Ajansı (APIX) Başkanı Bakary Bathily ve Türk ve Senegalli iş insanlarının katılımıyla İstanbul'da düzenlendi.

Whatsapp Image 2024 11 01 At 14.02.18

Forumun açılış konuşmalarını gerçekleştiren DEİK Başkanı Nail Olpak, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere değindi. Olpak, forumda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a bir talepte bulunarak “Bankacılık ve finans da oldukça önemli alanlar. Belki bir Türk bankasının Senegal’de açılması söz konusu olabilir; bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın takdirine arz ediyoruz” dedi.

Konuşmalarına “Afrika’nın siyasal, kültürel, ekonomik ve ticari anlamda önemli merkezlerinden biri olan Senegal’den gelen Sayın Cumhurbaşkanı ve heyetini ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” ifadeleri ile başlayan Nail Olpak, DEİK’in 152 iş konseyi ile tüm dünyaya yayıldığını belirtti. Olpak, “2015 yılında kurulan Türkiye-Senegal İş Konseyimiz, aramızdaki ekonomik iş birliğini geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor”

D S C08382

Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödüllerle Taçlandırıldı Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödüllerle Taçlandırıldı

Nail Olpak, Senegal Ticaret Odası ile daha önce imzalanan bir anlaşmalarını olduğunu belirterek: “Bugün de Senegal Yatırım Ajansı, Senegal Yatırımcılar Derneği ve Senegal-Türkiye İş Birliği’ni güçlendiren kurumlarla DEİK olarak yeni anlaşmalar imzalayacağız. Aramızdaki ticari ilişkiyi geliştirmek için ilk etapta eğitim ve üniversite alanlarında ortak projeler oluşturmayı hedefliyoruz. Türk müteahhitlerinin Senegal’deki projeleri bu bağlamda büyük önem taşıyor. Ayrıca Senegal’in 2050 vizyon planı çerçevesinde Afrika pazarında ve küresel ölçekte rekabetçi bir konuma ulaşmayı hedeflediğini biliyoruz. Bu plan doğrultusunda her iki ülkenin özel sektör firmalarının birlikte projeler gerçekleştirebileceğine inanıyorum. Aynı zamanda Senegal’den dostlarımızı, Türkiye’nin farklı sektörlerindeki fırsatlardan daha fazla yararlanmak ve ülkemizde iş yapmak üzere davet ediyoruz”

“Senegal’de bir Türk bankası açılması söz konusu olabilir”

Vize süreçlerinin hızlandırılması ve kolaylaştırılmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Olpak, bankacılık ve finans alanında da önemli gelişmelerin yaşanabileceğini belirtti. Özellikle, Türkiye’nin bir bankasının Senegal’de açılması konusunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın desteğini talep etti. Olpak, şu ifadeleri kullandı:

“Aramızdaki iş birliğini daha da geliştirecek birkaç konuyu daha kısaca ifade etmek istiyorum. Vize süreçlerinin hızlandırılması ve kolaylaştırılması önem arz ediyor. Bankacılık ve finans da oldukça önemli alanlar. Belki bir Türk bankasının Senegal’de açılması söz konusu olabilir; bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın takdirine arz ediyoruz. Ayrıca firmalarımızın karar alma ve işlem süreçlerinin hızlandırılabilmesi konusunda talepleri var. Ticaretimizi geliştirmek için lojistik de büyük önem taşıyor. Konteyner taşımacılığı yapan firmalar maliyetlerin dengelenebilmesi adına daha fazla destek bekliyor. Bu ve benzeri konuları dün Ankara’da, bugün de burada gerçekleştirilecek toplantılarda ele alarak karşılıklı çözümler bulacağımıza inanıyorum”

Editör: Eslem Nur KARAMAN