Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektörü, nisanda 1 Milyar 231 Milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektörü, nisanda 1 Milyar 231 Milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi

Dünya Bankası, küresel emtia fiyatlarının geçen yılki keskin düşüşünden sonra dengelendiğini belirterek, bu durumun merkez bankalarının faiz oranlarını hızlı şekilde düşürmesini zorlaştırabileceğini bildirdi.

Dünya Bankası'nın Nisan 2024 tarihli "Emtia Piyasaları Görünümü" raporuna göre, 2022 yılı ortası ile 2023 ortası dönemde küresel emtia fiyatlarının yaklaşık yüzde 40 gerilediği ve bu durumun geçen yıl genel enflasyonun düşmesinde önemli bir rol oynadığı ifade edildi.

Raporda, 2023 ortasından bu yana Dünya Bankası emtia fiyatları endeksinin temelde değişmediği, jeopolitik gerilimlerin daha fazla alevlenme olmaması varsayımıyla küresel emtia fiyatlarında bu yıl yüzde 3, 2025'te ise yüzde 4'lük bir düşüş öngörüldüğü belirtildi.

Raporda ayrıca, jeopolitik gerilimlerin petrol ve diğer birçok kritik emtianın fiyatlarını desteklediği ve çatışmalardan kaynaklanan arz kesintileri olmazsa, Brent petrolün varil fiyatının bu yıl ortalama 84 dolar, gelecek yıl ise 79 dolar olacağının tahmin edildiği ifade edildi. Gelecekteki jeopolitik risklerin altın fiyatlarını desteklemesi beklenirken, raporda Orta Doğu'daki çatışmaların doğal gaz, gübre ve gıda fiyatlarını da artırabileceği vurgulandı.

Son olarak, yeşil teknolojilere yapılan yatırımların küresel temiz enerjiye geçiş için kritik olan temel metallerin fiyatlarını artırdığı belirtilerek, 2024'te bakır fiyatlarının yüzde 5, alüminyum fiyatlarının da yüzde 2 artması bekleniyor.

Dünya Bankası Grubu Başekonomisti Indermit Gill, "Küresel enflasyonun yenilmezliğini sürdürdüğünü" belirterek, emtia fiyatlarındaki düşüşün enflasyonu düşürme gücünün sınırlı olduğunu ve bu durumun faiz oranlarını beklenenden daha yüksek tutabileceğini ifade etti. Gill ayrıca, büyük bir enerji şokunun enflasyon üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekti.

Dünya Bankası Grubu Başekonomist Yardımcısı Ayhan Köse ise merkez bankalarının, artan jeopolitik gerilimlerin emtia fiyatlarındaki ani yükselişlerin enflasyonist etkilerine karşı dikkatli olması gerektiğini vurguladı.