İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu: "Avrasya Pencere, Kapı ve Cam Fuarları Tarihi Bir Rekor Kırıyor" İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu: "Avrasya Pencere, Kapı ve Cam Fuarları Tarihi Bir Rekor Kırıyor"
Jeotermal Enerji Derneği (JED) Başkanı Ali Kındap, Resmî Gazetede Yayınlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve EPDK tarafından lisanssız üretime ilişkin yeni düzenlemelerle ilgili açıklamalarda bulundu.  Ali Kındap, lisansız elektrik üretim tesislerinin satışlarına yönelik getirilen sınırlamaları yerinde bulduğunu ancak lisanslı tesislerin kendi dağıtım bölgesi dışında üretim tesisi kuramazken bunun lisansız elektrik üretim tesislerine sunulmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ve bu şekilde istenen faydanın sağlanamayacağını söyledi.  Jeotermal Enerji Derneği (JED) Başkanı Ali Kındap, EPDK tarafından yayınlanan ‘Yeni Lisansız Elektrik Üretim Yönetmeliği’ ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ali Kındap, alt yapısı hazır, sisteme entegre olmuş lisanslı tesislerin optimum kullanılmasına yönelik düzenleme ve uygulamaların yapılmasının öncelikli olması gerektiğini söyledi.  

Lisanslı tesislerde ciddi maliyet yükü var

  Lisansız tesislerden elektrik üretiminin Türkiye’nin enerji arz güvenliğinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması için alınan bir karar olduğunu ve belirli bir süre için fayda da sağladığını söyleyen JED Başkanı Ali Kındap, “Lisanssız santrallerin desteklenmesiyle ilgili geçmiş yıllarda alınan karar organize sanayi bölgeleri, turizm bölgeleri gibi yerlerin kendi enerjilerini üreterek hem sahip olduğumuz enerji arzına katkı sağlamaları hem de kendi enerjilerini kendileri üretmelerine teşvik etmekti. Geldiğimiz noktada lisanslı oyuncular üretimlerini dengelemek için ciddi maliyetlere katlanırken, lisansız üreticilerin şebekeden elektrik alma ve satma hakkına sahip olması piyasa oyuncuları arasında eşitsizliğe yol açmaya başlamıştı. Bu yüzden EPDK’nın lisanssız santrallerin satışına sınırlama getirmesini yerinde bir karar olarak görüyoruz” dedi.  

Bölge dışında üretim tesisi hakkı lisanslı tesislere sunulmalı   

Son yapılan düzenlemede lisanssız projelere tüketim tesisinin bulunduğu dağıtım lisansı bölgesi dışında da üretim tesisi kurulabilme imkânı tanındığını söyleyen Kındap, “Kendi iç ihtiyacını karşılamak için hibrit tesis kurmak isteyen lisans sahiplerine hibrit tesisin kurulacağı sahaya ve kurulu güce ilişkin sınırlandırmalar bulunuyor. Lisanssız projeler için getirilen bu imkânın lisanslı projelere tanınmaması eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi bu düzenleme ile elde edilmek istenen faydaya da ters düşüyor. Alt yapısı hazır, sisteme entegre olmuş lisanslı tesislerin optimum kullanılmasına yönelik düzenleme ve uygulamaların yapılması öncelikli olmalı ve bu piyasanın temelini oluşturmalı. Mevcut tesislerin kapasite artışına izin verilmesi, verimli kullanılabilmesi, hibrit projelerde uygulanan mevzuat süreçlerinin kolaylaştırılması sektörün geleceği açısından oldukça önemli” ifadelerini kullandı.   Elektrik arzında birinci öncelik olarak yerli, ucuz, çevreci ve yenilenebilir kaynakların arttırılması ve çeşitlendirilmesi gerektiğini söyleyen Ali Kındap, bu yatırımların öncelikle lisanslı oyuncular tarafından gerçekleştirilmesine olanak sağlayacak düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyleyerek sözlerini noktaladı.