Güvenilir Ürün Platformu’nun düzenlediği 3. Uluslararası Güvenilir Ürün Zirvesi, yerel üretim yapan ve yerel üretimi destekleyen girişimcileri buluşturdu.  Zirve kapsamında "Türkiye’nin Kahramanları" temasıyla düzenlenecek törende, ekonomiye katkı sağlayan isimler ve markalar ödüllendirildi. Zirve, Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak, İstanbul Ticaret Borsası Yöneim Kurulu Başkanı Ali Kopuz ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen'in katılımıyla gerçekleşti.

Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak, zirvenin amacının üretimin her şey olduğunu ortaya koymak ve bu konuda farkındalık oluşturmaya çalışmak olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl depremden etkilenen iller için “Perakende ile Kooperatif El Ele” masalarının kurulduğunu hatırlatarak, bu iş birliklerinin devam ettiğini belirtti.

 Toprak, düzenlenen 3. Uluslararası Güvenilir Ürün Zirvesi’nde Fuar Dergisi mikrofonlarımızla önemli bilgiler paylaştı. Toprak, geçen yıl başlattıkları hamlelerin devam ettiğini belirterek, “Geçen yıl dedik ki biz üretime destekleyelim, üretim öne çıksın. Üretimden kastımız da tarımsal üretim, gıda üretimi. Sloganımız 'Tarım varsa hayat var' oldu. Üretime destek veren 'Türkiye'nin Kahramanları'nı ödüllendirdik,” dedi.

ATSO Growtech ile Tarımda Geleceğe Dokunan İnovasyonlar Ödüllendirildi ATSO Growtech ile Tarımda Geleceğe Dokunan İnovasyonlar Ödüllendirildi

Tüketicilerin güvenilir ürüne ulaşmasını sağlamak için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Toprak, “Bizim güvenilir ürün üretilmesi noktasında farkındalık ve uyarma çalışmalarımız var. Bal, peynir gibi bazı ürünlerde sıkıntıların olduğunu biliyoruz. Bu konuda tüketici yurttaşlarımızı uyarmaya çalışıyoruz. Tarım Bakanlığı'nın bu konudaki çalışmaları var. O çalışmaları da elimizden geldiğince desteklemeye çalışıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Üreten Yöre, Üreten Türkiye Projesi

“Üreten Yöre Üreten Türkiye” Projesi'ni deprem bölgesinin “deprem üstü” değil, “üretim üstü” olarak anılması için başlattıklarını vurguladı. “Geçen yıl zirvede karar aldık. Beş ilde toplantılar yapıldı. Orada kadın kooperatifi üretici, gıda üreticisiyle alıcıları buluşturuyoruz. Alıcılar ise internet alışveriş portalları. Bu üreticiyi daha çok farklı ekiplere ulaşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Çok başarılı oldu, yani 900'e yakın üretici alıcılarla buluşturduk. Bu alıcıların arasında Türkiye'nin önde gelen marketleri, alışveriş portalları, ticaret siteleri var. Onlar hem bu işin nasıl yapılacağını öğrendiler, hem de yaptılar,” şeklinde konuştu.

Zirveye dair önümüzdeki yıl için hedeflerini de paylaşan Toprak, “Bir protokol imzalandı. Çok sayıda kurum ve kuruluşla birlikte önümüzdeki yılda yine üretimi desteklemek için farklı kentlerde etkinlikler yapmaya devam ediyoruz,” dedi.

Bu zirve, yerel üretimin önemini vurgularken, güvenilir gıda sisteminin güçlendirilmesi için atılacak adımlara zemin hazırladı. Toprak, sürdürülebilir gıda üretimini desteklemek için tüm paydaşlarla birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Editör: Sude Yılmaz