IDEF 2025, dünyanın en büyük savunma sanayi buluşmalarından biri olarak, 22-27 Temmuz 2025 tarihleri arasında düzenlenecek ve savunma sanayisinin küresel devlerini İstanbul’da bir araya getirecek. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) yönetiminde gerçekleştirilecek bu uluslararası savunma sanayi fuarının tanıtımı İstanbul Fuar Merkezi'nde yapıldı.

İlk kez Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) iştiraki olan Küresel Fuarcılık AŞ (KFA) tarafından düzenlenecek olan 17. IDEF fuarı, İstanbul Fuar Merkezi, Atatürk Havalimanı, Wow Otel ve Ataköy Marina’da eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek. Bu yeni konsept ve lokasyonlarla birlikte fuar, katılımcılarına erişim ve ulaşım kolaylığı sunacak, daha geniş etkinlik yelpazesine ev sahipliği yaparak savunma sanayisinde yeni işbirliklerine kapı aralayacak.

IDEF 2025, savunma ve güvenlik alanlarında geniş bir yelpazede ürün ve sistemlerin sergileneceği prestijli bir platform olacak. Zırhlı muharebe araçları, taktik zırhlı araçlar, insansız kara, hava ve deniz araçları, silah sistemleri, roketler, uzun menzilli tank savar füze sistemleri, piyade silahları, askeri simülatörler, elektronik harp çözümleri, güç grupları ve patlayıcı madde imha ekipmanları gibi birçok ileri teknoloji ürünü, dünya genelinden gelen katılımcılar ve profesyonel ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

IDEF 2025'in en büyük yeniliklerinden biri, fuarın süresinin dört günden altı güne çıkarılması. Bu değişiklik, katılımcı firmalar ve heyetler için daha fazla iş görüşmesi yapma imkânı sunarken, aynı zamanda fuarın daha geniş bir kitle tarafından ziyaret edilmesini ve daha fazla imza töreni gerçekleştirilmesini sağlayacak. Fuara katılan firmalar, yeni ürünlerini ve teknolojilerini sergileyebilecekleri özel alanlara sahip olacaklar. Ayrıca, etkinlikler için Wow İstanbul Otel ve Kongre Merkezi'nde çeşitli resepsiyonlar, toplantılar ve gösteriler düzenlenecek.

Atatürk Havalimanı'nda yer alacak stantlar ve açık alanlarda, VIP lounge hizmetleri sunulacak ve geçit törenleri, uçak gösterileri, kara araçlarının test sürüşleri gibi etkinlikler gerçekleştirilecek. Ataköy Marina'da ise deniz platformları sergilenecek ve ziyaretçiler için çeşitli gösteriler düzenlenecek.

D S C04650

IDEF 2025'in tanıtım toplantısında konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, savunma sanayisinin Türkiye’nin stratejik çıkarları için ne denli önemli olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayisine verdiği önemi belirterek, yerli üretim oranının yüzde 80'lere ulaştığını büyük bir gururla ifade etti. Gürak, savunma sanayisinde kaydedilen bu ilerlemelerin, Türk ordusunun modern ve güçlü bir yapıya kavuşmasını sağladığını belirtti.

Intermob Fuarı, 38.060 ziyaretçi ile yeni bir başarıya imza atı Intermob Fuarı, 38.060 ziyaretçi ile yeni bir başarıya imza atı

TSK ve savunma sanayi firmalarının sıkı işbirliği içerisinde çalıştığını dile getiren Gürak, "TSK olarak insan kaynağımıza, vatanseverlerimize ve bunu güce dönüştürecek savunma sanayisi firmalarımıza güveniyoruz. Kamu ve vakıf kuruluşları, özel sektör ve üniversitelerimizin işbirliğiyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin kritik projelerinin de kısa süre içerisinde tamamlanacağına ve gücümüze güç katacağına yürekten inanıyoruz. Her geçen yıl büyüyen ve yenilenen, bölgemizin en büyük savunma sanayi fuarı IDEF'in yeni konseptiyle katılımcı sayısını katlayarak artıracağı kanaatindeyim. Ben de bizzat mevkidaşım olan genelkurmay başkanlarını bu fuara davet edeceğim." şeklinde konuştu.

D S C04612

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii ve TSKGV Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün de, savunma sanayisinin Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biri haline geldiğini, ihraç edilen ürün çeşidinin 230'a çıktığını ve bu ürünlerin 185 ülkeye gönderildiğini açıkladı. Görgün, geleceğin muharebe alanlarını şekillendirecek teknolojilere yatırım yapmaya devam ettiklerini ve savunma sanayisinde yürütülen 100'den fazla ARGE projesi ile kritik ve stratejik teknolojileri millileştirdiklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii ve TSKGV Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün Türk savunma sanayisinin bugün geldiği noktada gemilerden helikopterlere, zırhlı araçlardan insansız hava araçlarına, silah sistemlerinden uydu çalışmalarına, hava savunma sistemlerinden elektronik harbe kadar ihtiyaçlarını yerli ve milli olarak üretebilir durumda olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Savunma sanayimiz özgün ürünleri, ihracatı, ana yüklenicileri, alt yüklenicileri, KOBİ'leri, araştırma kuruluşları ve üniversiteleriyle ülkemizin en önemli sektörlerinden biri haline gelmiştir. Türk savunma sanayisi Başkanlığımız, koordinasyonunda tasarımdan seri üretime, ARGE inovasyondan sanayileşmeye yürüttüğü proje faaliyetleriyle tüm güvenlik birimlerimizin ihtiyaçlarını yerli ve milli imkanlarla en etkin biçimde karşılamak için çalışmalarını sürdürmektedir. Yerli ve milli ürünlerimiz güvenlik güçlerimizin terörle mücadele operasyonlarında yurt içi ve yurt dışındaki harekatlarında başarıyla kullanılmaktadır."

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Bilal Topçu "Başta KFA Fuarcılık ile birlikte ekip arkadaşlarımız uzun bir süredir çalışmalarını yapıyor. Sözleşmelerimiz, planlamalarımız, çalışmalarımız hazır. İnşallah bu noktadan sonra şirketlerimize fuar alanında yerlerimizi vermeye başlayacağız." ifadelerini kullanarak, 2023'te ciddi katılıma ulaştıkları ve rekorlara imza attıkları bir fuarı gerçekleştirdiklerini kaydederek, gelecek yıl gerçekleştirilecek fuarda yapılacak yenilikleri anlattı.

Katılımcıların "fuarın biraz daha şehir merkezine yakın olması" yönündeki talep üzerine IDEF 2025'i İstanbul Fuar Merkezi, Atatürk Havalimanı, Wow Otel ve Ataköy Marina'da düzenleyeceklerini ifade eden Topçu, bu 4 adresin birbirine ve şehir merkezine çok yakın olduğunu bildirdi.

IDEF'in, logosundan, organizatörüne yepyeni bir versiyonla gerçekleşeceğini belirten Topçu, tüm süreçleri yönettikleri yazılımlarını da yeni baştan yazdıklarını söyledi.

Bilal Topçu, "Elektronik sistemler salonu, kara araçları salonu, havacılık ve uzay sistemleri salonu gibi temalı, odaklı salonlar oluşturmaya çalıştık. Hem vakıf şirketlerimizi bu salonlara dağıtmamız vesilesiyle hem de bu şirketlerin dağılımı ve odak teknolojiler vesilesiyle fuar içindeki ziyaretçilerin ve katılımcıların sirkülasyonunun daha dengeli olacağına inanıyoruz." şeklinde belirtti.

IDEF 2025, sadece yerli ve milli savunma sanayisi ürünlerinin sergilenmesi değil, aynı zamanda uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesi için de kritik bir platform olacak. Fuarın organizatörü olan KFA, İstanbul’un cazibe merkezi olarak uluslararası firmaların yoğun katılımını sağlamayı hedefliyor. Gelecek yıl düzenlenecek fuarda, Türk ve yabancı firmaların son teknoloji barındıran platform ve sistemlerini tanıtacakları, çok sayıda sözleşmenin imzalanacağı ve yeni işbirliklerinin temellerinin atılacağı belirtiliyor.

Savunma sanayi fuarları arasında dünyanın en prestijli etkinliklerinden biri olmayı hedefleyen İDEF 2025, Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, fuarın büyük bir ilgi görmesi ve katılımcı, ziyaretçi ve imza törenleri sayısında rekorlar kırılması bekleniyor. Tüm bu yenilikler ve stratejik hedeflerle, IDEF 2025'in, Türk savunma sanayisinin gücünü dünya çapında sergilemesi ve uluslararası işbirliklerinin güçlendirilmesi açısından önemli bir adım olması planlanıyor.

Editör: Sude Yılmaz