İsvea Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, inşaat sektöründeki canlanmanın ve küresel gelişmelerin, Türk seramik ve banyo sektörü için büyük fırsatlar sunduğunu belirtti. "Önümüzdeki fırsatları değerlendirmek adına üretim kapasitemizi artırma kararı aldık" diyen Çenesiz, 2025 yılının seramik ve banyo ürünleri sektörü için güçlü bir geri dönüş yılı olacağını vurguladı.

Parcel Estates, Dubai’nin dev inşaat firmalarını Antalya’daki yatırımcılarla buluşturuyor Parcel Estates, Dubai’nin dev inşaat firmalarını Antalya’daki yatırımcılarla buluşturuyor

Çenesiz, 2023 yılında sektörde ihracatın bir önceki yıla göre sınırlı bir daralma yaşadığını ancak 2024 yılında seramik kaplama malzemeleri ihracatının %8,1 oranında büyüdüğünü ifade etti. Sektördeki büyüme trendinin giderek güçlendiğini belirten Çenesiz, 2025 yılı Ocak ayında ihracat artış oranının %9’a ulaşmasının, sektörün yeniden yükselişe geçtiğinin önemli bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Bu ivmenin arkasında birçok önemli faktör bulunduğuna dikkat çeken Çenesiz, özellikle inşaat sektöründeki hareketliliğin seramik talebini artırdığını söyledi. Deprem konut projelerinin sektöre dinamizm kattığını belirten Çenesiz, 2025 yılında daha fazla deprem konutunun inşa edileceğinin açıklanmasının, seramik sektöründe yeni fırsatları beraberinde getirdiğini kaydetti.

Konut Seferberliği ve Küresel Gelişmeler Seramik Sektörüne Fırsat Sunuyor

İsvea Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, Türkiye’de konut seferberliğinin başlamasının seramik sektörü için yeni fırsatlar yarattığını belirtti. "Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’in enflasyonla mücadele kapsamında yaptığı açıklamalara baktığımızda, konut projelerine yönelik güçlü bir hareketliliğin başlayacağını görüyoruz. Özel sektör de bu sürece dahil olmaya başladı ve biz de proje planlama taleplerini almaya başladık. Bunun, sektörde ciddi bir talep artışı yaratacağını öngörüyoruz" dedi.

Çenesiz, uluslararası konjonktürdeki gelişmelerin de seramik ihracatını olumlu etkileyeceğini vurgulayarak, Suriye’nin yeniden yapılanma sürecine ek olarak Ukrayna ve Gazze’deki yeniden inşa projelerinin de Türk seramik sektörüne önemli ihracat fırsatları sunduğunu ifade etti. "Avrupa ve ABD gibi en büyük ihracat pazarlarımızda ekonomik durgunluk dönemi geride kaldı. Küresel ölçekte ekonomilerin büyüdüğü ve konut ihtiyacının arttığı bir döneme giriyoruz. Bu süreç, seramik sektörünün ihracat rakamlarını daha da yukarı taşıyacaktır" dedi.

Çin'den Türkiye'ye Yönelen Talep Artıyor

Çenesiz, ABD’de Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesinin de sektöre olumlu yansıyacağını belirtti. "Trump’ın gelişiyle birlikte ABD’de Çin’e yönelik ekonomik kaygılar yeniden gündeme gelecek. Aynı şekilde Avrupa'da da Çin'den yapılan ithalata karşı temkinli bir yaklaşım oluşuyor. Bu durum, Çin yerine Türkiye’den tedarik sağlamak isteyen ülkelerin sayısını artırıyor" diye konuştu.

Bu gelişmelerin etkisiyle, geçtiğimiz yıl stokları eritme sürecinde olan sektörün yeniden üretim artışına yöneldiğini belirten Çenesiz, "Önümüzdeki fırsatları gören sektör, üretimi kademeli olarak artırmaya başladı" dedi. Türkiye’nin ihracattaki rekabet gücünü sürdürebilmesi için döviz kurunun 2025 yılının ikinci yarısında, bir önceki yılın aynı dönemindeki ÜFE artışı oranında yükselmesini beklediklerini ifade etti.