IMF, bu yıl 88 ülkede gerçekleşen veya gerçekleşecek olan seçimler bağlamında, sürdürülebilir kamu maliyesini korumak ve tamponları yeniden oluşturmak için kalıcı mali konsolidasyon çabalarının gerekliliğini vurguladı.
IMF'nin Nisan ayında yayımladığı Mali İzleme Raporu, "Büyük Seçim Yılında Maliye Politikası" başlığı altında sunuldu. Raporda, küresel ekonomik ve finansal istikrarın iyileşme göstermesine rağmen, maliye politikasının normalleştirme çabalarının, yüksek borç ve bütçe açıkları gibi zorluklarla mücadele ettiği ve yeni meydan okumalarla karşı karşıya olduğu belirtildi.
Raporda, sürdürülebilir kamu maliyesini korumak ve tamponları yeniden oluşturmak için kalıcı mali konsolidasyon çabalarının önemi vurgulanırken, özellikle aşırı ısınan ekonomilerde enflasyonla mücadele edilmesine katkı sağlayacağı ifade edildi.
"Büyük Seçim Yılı"nda, mali patinaj risklerinin ciddi olduğu vurgulanan raporda, maliye politikasının normalleşmesinin çeşitli olumsuzluklara karşı önemli bir çaba gerektireceği belirtildi. Ayrıca, dünya nüfusunun ve GSYH'nin yarısından fazlasını temsil eden 88 ekonomide seçimlerin gerçekleşeceği göz önüne alındığında, bu yılın mali açıdan riskli olduğu ifade edildi.
Rapor ayrıca, küresel kamu borcunun GSYH'ye oranının arttığını ve ABD ile Çin'in bu artışta öncü olduğunu belirtti. Mali konsolidasyonun önemi vurgulanarak, hükümetlerin artan borçla başa çıkmak, tamponları yeniden oluşturmak ve orta vadede mali sürdürülebilirliği korumak için adımlar atması gerektiği dile getirildi.