İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Eylül ayında 50,5 olarak belirlendi ve bu durum, ihracat pazarlarındaki talep koşullarında aylık bazda ılımlı bir iyileşmeye işaret etti. Böylece mevcut güçlenme eğilimi dokuz aya ulaşmış oldu. Ancak, endeks, Ağustos'taki 51,3'lük seviyesine göre gerileyerek bu iyileşme sürecinin en düşük değerini aldı.

Eylül ayında Türk imalatçılarının en büyük on ihracat pazarı içinde en hızlı büyüme Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) gözlemlendi. Birleşik Krallık ve ABD'de de üretim artışı güçlüydü; ancak, bir önceki aya göre ivme kaybetti. Türk imalat sanayi sektörünün en büyük on ihracat pazarından altısı, yılın üçüncü çeyreğini daralma ile kapattı. Bu ekonomiler, toplam ihracat pazarının dörtte birinden fazlasını oluşturuyor.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin Eylül 2024 dönemine ait sonuçları açıklandı. Endekste, eşik değer olan 50,0'nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50,0'nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor. Eylül ayında endeks 50,5 olarak gerçekleşti ve ihracat pazarlarındaki talep koşullarında aylık bazda ılımlı bir iyileşmeye işaret etti. Böylece mevcut güçlenme eğilimi dokuz aya ulaşmış oldu; ancak endeks, Ağustos'taki 51,3'lük seviyesine kıyasla gerileyerek söz konusu iyileşme sürecinin en düşük değerini aldı.

Eylül ayında Türk imalatçılarının en büyük on ihracat pazarından altısında ekonomik aktivite daralma yaşandı. Bu durum, söz konusu pazarların toplam ihracatın dörtte birinden fazlasını oluşturması nedeniyle dikkat çekici bir gelişme. 

En hızlı büyüme Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) gözlemlenirken, bu büyümenin son üç yılın en düşük hızında gerçekleştiği belirtildi. Birleşik Krallık ve ABD'de de üretim artışı kaydedilmesine rağmen, önceki aya göre ivme kaybı yaşandı. İspanya'da ise Eylül ayında büyüme hızlandı ve üretimdeki güçlü artış, Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Almanya, üst üste dördüncü ay gerileme gösterirken, bu daralma son altı ayın en belirgin düşüşü olarak kaydedildi. Romanya da Eylül ayında hızla küçülürken, Hollanda'da daralma hafifledi.

Eylül ayında en hızlı büyüyen ülke Suudi Arabistan oldu; bu ülke, son üç ayın en güçlü performansını sergiledi. Hindistan, Singapur ve Uganda'da da önemli üretim artışları görüldü. Ancak, üretimin sert bir şekilde daralmaya devam ettiği Myanmar bu büyüme tablosunun zıttında yer aldı. Ayrıca, Avusturya ve Zambiya'da da ciddi küçülmeler yaşandı.

İDMİB’nin düzenlediği 6. Detay Deri Ürünleri Tasarım Yarışması’nın kazananları belli oldu İDMİB’nin düzenlediği 6. Detay Deri Ürünleri Tasarım Yarışması’nın kazananları belli oldu

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi ile ilgili değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Eylül ayında Türk imalatçılarının ihracat pazarlarında karışık bir durumun ortaya çıktığını belirtti. Bazı ülkelerdeki büyüme sayesinde genel talep koşullarında ılımlı bir iyileşme yaşanmasına rağmen, en büyük on ihracat pazarından altısının yılın üçüncü çeyreğini üretim daralması ile kapattığına dikkat çekti. Harker, imalat sektörü açısından yılın son çeyreğinde küresel ekonomik büyümenin yeniden canlanmasını umduklarını ifade etti.

Editör: Eslem Nur KARAMAN