İstanbul Halı İhracatçıları Birliği'nin organizasyonuyla gerçekleşen ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile T.C. Ticaret Bakanlığı'nın desteklediği Uluslararası Doğu Halıları Konferansı ve Fuarı, 6-9 Haziran 2024 tarihleri arasında The Marmara Taksim'de düzenlendi. Etkinliğe dünyaca ünlü halı, kilim ve dokuma uzmanları, sanat tarihçileri, akademisyenler ve koleksiyonerler katıldı. Vali Yardımcısı Cengiz Karabulut'un da katılımıyla gerçekleşen konferansta paha biçilmez değerdeki halı, kilim ve dokumalardan oluşan sergiler de ziyaretçilerle buluştu. Bu yıl 15'incisi düzenlenen Uluslararası Doğu Halıları Konferansı'na (International Conference on Oriental Carpets-ICOC), İstanbul ev sahipliği yaptı. Konferans öncesinde, Milli Saraylar koleksiyonu ile Topkapı Sarayı'ndan 16. yüzyıl halıları ve bugüne kadar sürekliliği göstermek üzerine bir seçki sergilendi.
İHİB Başkanı Ahmet Hayri Diler Fuar Dergisi mikrofonlarımıza Konferansla ilgili açıklamalarda bulundu. ''Bu etkinlik dört yılda bir İstanbul'da düzenleniyor. Uluslararası bir yönetim kurulu bulunuyor; Amerikalılar, İtalyanlar, Avusturyalılar, Almanlar gibi farklı ülkelerden insanlar da bu kurulda yer alıyor. İstanbul'da böyle bir etkinliğin yapılabileceğini ve önceki etkinliğin çok güzel olduğunu söylediler.'' ifadelerini kullandı.
Halı severler, müzeciler, koleksiyonerler gibi birçok kişinin katıldığı konferansın bulunduğu konferansta ziyaretçiler bilgi alışverişi ve ticaret yapma şansını yakaladılar. Konferansların 7 ve 8 Haziran'da gerçekleşeceğini belirten Diler, ''Bilimsel kurul 76 sunum arasından 26 tanesini seçti. Bu sunumlar yenilikçi ve antika halılarla ilgili olacak. Ayrıca, halının geleceği hakkında da sunumlar olacak.'' şeklinde konuştu
İHİB Yönetim Kurulu Üyesi ve ICOC İstanbul Komitesi Başkanı Serra Oruç, Konferansı şu ifadelerle değerlendirdi: "Beklediğimizin çok üzerinde bir katılım var, bu bizi çok umutlandırdı açıkçası. 15. edisyon ve 2007'den sonra ilk defa İstanbul'a döndü. Anadolu topraklarında doğan bir geleneği geleceği de burada taşıyacağımıza inanıyoruz. Gerek dokumacı kadınlarımız, gerek yeni yetişen uzmanlarımız, tasarımcılar, sanatçılarımız olsun, İstanbul artık bu konferansı burada yapmaya hazır olduğunu gösterdi."
Uluslararası Doğu Halıları Konferansı öncesinde Milli Saraylar koleksiyonu ile Topkapı Sarayı'ndan 16. yüzyıl halıları ve bugüne kadar sürekliliği göstermek üzerine bir seçki gerçekleştirildi. Oruç, seçki ile ilgili şu ifadeleri kullandı: ''Aslında yapmak istediğimiz, bu geleneğin yüzyıllar boyu farklı günlerde, farklı dönemlerde, hem o dönem yaşantının ve zevklerin ve stilin gelişmesiyle birlikte yeni oluşumlarla şekillendiğini göstermekte. Bugünden sonraya yeni bir pencere aralamak istedik. Dolayısıyla bu 400 yıllık yolculuğun umarım daha da uzun yıllar sürmesini istiyoruz."
Düzenlenen sergi ile ilgili İHİB Başkanı, ''Topkapı Sarayı'nda daha önce sergilenmemiş bazı nadide halılar ve seccadeler yer alıyor. Bu halıların işleme detayları ve üretildiği ülkeler tartışılıyor. Bir halıda boyası bile çok pahalı, kilosu 400 Euro civarında. Sağ tarafta, Memluk halısından esinlenilmiş küçük bir seccade vardı. Üzerinde kufi yazısı ve Osmanlı dönemine ait desenler bulunuyordu. Ayrıca Sivas TİKA'nın eski bir motifi olan güneşi simgeleyen halılar da sergide yer aldı. Sergide ayrıca ipek halılar ve farklı bölgelerden dokunmuş halılar da bulunuyordu. Milli Saraylar'a bu nadide eserleri sergiledikleri için teşekkür ediyoruz'' ifadelerini kullandı ve halıların burada ilk defa sergilendiğini belirtti.
7 ve 8 Haziran'da geleneğin geleceği nasıl olur temasına odaklanacak olan sergi, bu işin duayenleri ve çok uzun yıllar dünyada iyi tanınmış uzmanlarla birlikte genç ve yeni isimlerin bir araya geldiği bir seçki olacak. İki gün boyunca konuşmalar The Marmara Oteli'nde devam edecek. 7 Haziran Cuma akşamı Tophane-i Amire'de özel koleksiyonlardan kilim sergisinde farklı yüzyıllarda, kilimin tuvalden önceki bir duvar sanatı olduğunu göstermeye yönelik çalışmalar olacak.8 Haziran Cumartesi günü ise Türk İslam Eserleri Müzesi'nde, 4 tane Selçuklu halısı, ikisi ufak fragman konservasyonları için yapılan ve bu sergi için hazırlanan, bununla birlikte 30 tane daha, pek çoğu ilk defa görülecek olan halı, 13 ile 17. yüzyıl gibi bir zaman çizelgesinde sergileniyor olacak.
Serginin ön kurulumunu görenlerin böyle bir şey daha önce görmediğini söylediğini belirten Oruç, ''Heyecanla bekliyoruz. Cumartesi gününü, pazar öğleden sonra Josephine Powel kilimlerini Vehbi Koç Vakfı'nın Büyükdere evinde ziyaret ederek etkinliği sonlandırıyor olacağız. Sergilerimiz, yurt içinden ziyaretçiler için bir süre daha gezilebilecek'' ifadelerini kullandı.