İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Landscape İstanbul 2024 Fuarı’nda süs bitkileri sektörüne dair önemli açıklamalarda bulundu. Fuarın sektör profesyonellerini bir araya getirdiğini belirten Parıldar, fuarın hem üreticilere hem de peyzaj alanında kullanılan materyalleri temin edenlere büyük katkı sağladığını ifade etti.

Suat Parıldar, Türkiye’nin süs bitkileri sektöründe önemli bir üretim kapasitesine sahip olduğunu vurgulayarak, 1980'lerden sonra ivme kazanan sektörde 60 bin dekarlık alanda üretim yapıldığını ve yılda 2.1 milyon adet üretim materyali üretildiğini söyledi. Türkiye'nin süs bitkileri sektörünün ihracatçı bir sektör olarak dikkat çektiğini belirten Parıldar, “İhracatın ithalatı karşılama oranı şu anda %180 seviyelerine ulaşmış durumda. İstanbul, bu alanda çok önemli bir merkez konumunda. Yılda 32 milyon adetin üzerinde üretim yapıyoruz ve ürettiğimiz bu ürünleri peyzaj alanlarında kullanıyoruz” dedi.

D S C02143

Kurakçıl Peyzaj ve Su Tasarrufu Çalışmaları

Dünyada iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte kurakçıl peyzaj kullanımının ön plana çıktığını ifade eden Parıldar, bu alanda bakanlık olarak ciddi çalışmalar yürüttüklerini belirtti. “Bakanlığımız nezdinde su tasarrufu konusunda yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında, 2024 yılı itibarıyla hem hayvansal üretimde hem su ürünlerinde hem de bitkisel üretimde üretim planlamasına geçtik. Artık suyu merkeze alarak; kimle, nerede, ne kadar, hangi ürünü ne zaman üreteceğimizi planlıyoruz. Bu planlama sürecinde süs bitkileri sektörü de önemli bir yer tutacak” dedi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: İhracatta Rekor Artış, Ancak Kârlılık ve İş Gücü Sorunları Derinleşiyor. TİM Başkanı Mustafa Gültepe: İhracatta Rekor Artış, Ancak Kârlılık ve İş Gücü Sorunları Derinleşiyor.

Süs Bitkileri Sektörüne Yönelik Destekler ve Yatırımlar

Suat Parıldar, süs bitkileri sektörüne yönelik hükümetin sağladığı destekler hakkında da bilgi verdi. Bakanlığın, hazine arazilerinin kiralanması konusunda önemli adımlar attığını belirten Parıldar, “Tıbbi aromatik bitkilerin yanı sıra süs bitkilerine de hazine arazilerinin rayiç bedelinin binde biri üzerinden uzun yıllara yayılan kiralamalar yapılması söz konusu. Bu, sektöre büyük bir destek sağlıyor” dedi.

Ayrıca, kırsal kalkınma programları çerçevesinde üreticilere yönelik hibe desteği sağlandığını söyleyen Parıldar, “Hem Avrupa Birliği çapında hem de yerel kaynaklarla yürütülen kırsal kalkınma projelerinde üreticilerimizin üretim materyalleri, makine ve ekipmanları %50 hibe oranında destekleniyor. Bu da sektöre verilen çok ciddi bir destek niteliğinde” ifadelerini kullandı.

İstanbul’un Peyzaj Alanlarında Süs Bitkileri Üretiminin Rolü

Landscape İstanbul 2024 Fuarı’na katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Parıldar, fuarın sektördeki gelişmeleri ve yenilikleri görmek, aynı zamanda sektördeki aktörlerle iş birliği yapmak adına önemli bir platform sunduğunu belirtti. “Bu fuar, sadece sektör profesyonellerini bir araya getirmekle kalmıyor, aynı zamanda sektöre dair geleceği şekillendiren önemli bir buluşma noktası oluyor. Süs bitkileri sektörü, hem iç pazarda hem de dış pazarda büyük bir potansiyele sahip ve biz bu potansiyeli daha da büyütmeyi hedefliyoruz” dedi.

Editör: Eslem Nur KARAMAN