İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından 19 yıldır düzenlenen Futuretex İstanbul Kumaş Tasarım Yarışması'nın kazananları açıklandı. Ticaret Bakanlığı tarafından uygun görülen finalistlere uluslararası eğitim imkânı sağlanacağı da duyuruldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, tekstil ve hazır giyim sektörünün muazzam potansiyeline vurgu yaparak, "Türkiye zaten bu sektörlerde lider bir marka. Şimdi sıra markalar ülkesi Türkiye'yi inşa etmekte" dedi. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz ise Türkiye'nin katma değerli ihracatla büyüme hedefinden ilham alan yarışmanın genç yetenekleri desteklemeyi amaçladığını belirterek, "Bu yarışmayı düzenlediğimiz 19 yıldaki en büyük motivasyonumuz, dünya çapında üne kavuşmuş Türk kumaşlarının tasarım yoluyla markalaşmasını sağlamak oldu" dedi.
Yarışmada Aslı Aslan birinci, Seher Yıldırım ikinci ve Seda Nur Canbolat üçüncü oldu. Leyla Tadzhibaeva'ya özel jüri ödülü verildi.
Büyük finale, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı Ahmet Hayri Diler, İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı gibi önemli isimlerin yanı sıra 600'ü aşkın katılımcı yer aldı.
MARKALARIN ÜLKESİ TÜRKİYE’Yİ İNŞA ETME ZAMANI GELDİ
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, tasarımın üretim ve ihracatta yer alan herkes için en önemli kavramlardan biri olduğunu vurguladı. "Üretime ve ihracata değer katmanın birçok yolu var. İleri teknoloji kullanabilir, yenilikçi ürünler geliştirebilir, markalar yaratabilir ve sürdürülebilir ürünler üretebiliriz. Bunların hepsi bir ürüne değer katar. Tasarım, bir ürüne değer katan kaldıraçlardan biridir ve genellikle bu değeri katlar. Belki de en önemlisidir. Tekstil sektörümüz tasarım gücünü geliştirmede önemli çalışmalar yapıyor. Artık geleneksel hale gelen Futuretex ile her yıl sektöre yeni genç yetenekler kazandırılıyor. Türkiye'deki 332 tasarım merkezinden 53'ü tekstil sektöründe. Bu veri tek başına tekstil sektörünün tasarıma ne kadar önem verdiğini göstermeye yeter. Bu merkezlerde sektörün geleceği, nadir bir kumaşın hassasiyetiyle, dikiş dikiş özenle işleniyor. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde muazzam bir potansiyele sahip olduğumuzu biliyorum. Türkiye bu iki sektörde zaten bir marka ülkesi. Şimdi, 'Markalar ülkesi Türkiye'yi' inşa etme zamanı. Bunu başarmak için bilgili ve donanımlı gençlerimize fırsatlar açmalıyız. Onlara fırsatlar vermeliyiz."
TASARIMCILARIMIZ ÖNEMLİ BİR SİMGE OLACAK
19 yıldır organize ettikleri yarışmada en büyük motivasyon kaynaklarının ‘dünyaca ünlü Türk kumaşlarının tasarımla markalaşmasını sağlamak’ olduğunu kaydeden İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz; Futuretex İstanbul Kumaş Tasarım Yarışması ile katma değerli ihracatla kalkınan Türkiye hedeflerinden ilham alarak, genç yetenekleri desteklediklerini ifade etti. 600’ü aşkın davetlinin katıldığı ödül töreninde konuşan Ahmet Öksüz, “Bu yarışma ile amacımız tasarımın dokunduğu her aşamada, değişimin temsilcisi genç tasarımcılarımızı teşvik etmek ve kumaşlarımızın uluslararası nitelik kazanarak markalaşması için bir kıvılcım yaratmak. Türkiye ve dünyanın farklı coğrafyalarından finale kalan yarışmacılarımız, sadece kumaş bilgi ve becerilerini sergilemekle kalmıyor aynı zamanda farklı kültür, düşünce ve estetik anlayışlarını tasarımlarının gücüyle harmanlıyor. Ödül alan finalistlerimiz tasarım dünyasına katacakları değerlerin önemli birer simgesi olacak.” dedi.
YURT DIŞINDA EĞİTİM İMKANI
İTHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Fuarlar Komitesi Başkanı Fatih Bilici Yarışmanın Jüri Başkanlığı’nı yaparken; Yarışma Koçu Özlem Süer, jüri üyeleri ise Kemal Özhaseki, Nejdet Ayaydın, Filiz Tunca, Neslişah Yılmaz, Ahmet Altınöz, Nesrin Türkmen, Elif Ergu Demiral ve Amor Garibovic oldu.
Futuretex İstanbul Kumaş Tasarım Yarışması’nda birinci olan yarışmacıya 200 bin TL, ikinciye 150 bin TL ve üçüncüye 100 bin TL para ödülü verilirken, jürinin belirlediği bir yarışmacı da 60 bin TL’lik özel onur ödülünün sahibi oldu. İlk üç finalist arasından Ticaret Bakanlığı tarafından uygun görülen yarışmacılara yurt dışı eğitim hakkı da tanınacağı açıklandı. İlk 3’e giren yarışmacılara 6 ay yabancı dil eğitimi imkanı yine, dereceye giren ilk 3 tasarımcıya İTHİB tarafından belirlenen uluslararası bir fuar ziyareti fırsatı ve tüm finalistlere İstanbul Moda Akademisi’nde burslu ders imkanı sağlandı. Özlem Süer’in Yarışma Koçu olduğu ‘Futuretex İstanbul’da geçen yıl olduğu gibi bu yıl da jüri özel ödülünü kazanan bir yarışmacıya ‘İpekyol Özel Ödülü’ verildi.