Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, geçen yılki iklim zirvesi COP28'de yapılan taahhütlerin önemini vurgulayarak, bu taahhütlerin hayata geçirilmesi için finansmanın kritik olduğunu belirtti. Bu yıl Azerbaycan ile 3 yeni küresel taahhüt üzerinde çalıştıklarını açıklayan Birol, bunların bataryalar, şebekeler ve metan emisyonlarının azaltılmasıyla ilgili olduğunu ifade etti.

Birol, temiz enerji finansmanının artması gerektiğini vurgulayarak, özellikle gelişmekte olan ülkelerin bu alandaki ihtiyaçlarının yılda 2 trilyon dolar olduğunu söyledi. Bu doğrultuda, finans sektöründen yüksek katılımın olduğu toplantılarda somut adımlar atıldığını belirtti.

HİB Başkanı Şekib Avdagiç, "Hizmet ihracatı, cari açığa yıllık 60 milyar dolara yakın bir katkı sağlıyor" HİB Başkanı Şekib Avdagiç, "Hizmet ihracatı, cari açığa yıllık 60 milyar dolara yakın bir katkı sağlıyor"

IEA'nın açıkladığı Dünya Enerji Yatırımları raporuna göre, bu yıl küresel enerji sektörüne yapılacak yatırımların 3 trilyon doları aşması bekleniyor. Bu yatırımların büyük bir kısmının yenilenebilir enerji, elektrikli araçlar, nükleer enerji, şebekeler, bataryalar ve enerji verimliliği çözümlerine yönelik olması beklenirken, fosil yakıtlara yönelik yatırımların da azalmakta olduğu görülüyor.

Ancak, temiz enerji teknoloji yatırımlarının büyük bölümü Çin, Avrupa ve ABD gibi büyük ekonomilerde yoğunlaşmış durumda. Bu ülkelerin dışındaki gelişmekte olan ekonomilerde ise yatırımların daha az olduğu ve yüksek sermaye maliyetlerinin yeni projelerin geliştirilmesini zorlaştırdığı belirtiliyor.

COP29'un bu yıl Bakü'de düzenleneceğini hatırlatan Birol, bu zirvede küresel taahhütlerin kabul edilmesi ve yeni finansman hedeflerinin belirlenmesi açısından önemli sonuçlar alınabileceğini ifade etti.

Editör: Sude Yılmaz