Makine İhracatçıları Birliği (MAİB), Türkiye'nin ocak-ağustos dönemindeki makine ihracatına ilişkin önemli verileri açıkladı. Bu süreçte, Türkiye'nin serbest bölgeler de dahil olmak üzere toplam makine ihracatı 18,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık makine ihracatı ise 28,2 milyar dolara ulaştı.

Ağustos ayında sektördeki ihracat, 2,4 milyar dolar ile son 12 ay ortalamasına yakın bir seviyede gerçekleşti. Kilogram başına ortalama ihracat birim fiyatı ise 7,5 dolar olarak belirlendi. Geçtiğimiz ay ABD’ye yaklaşık 200 milyon dolarlık makine ihraç edilirken, bu ülkeye yönelik 8 aylık ihracat %12,2 artışla 1,4 milyar dolara çıktı.

İstanbul Energy Forum'da Türkiye'nin enerji geleceği ve global rolü konuşuldu İstanbul Energy Forum'da Türkiye'nin enerji geleceği ve global rolü konuşuldu

Almanya, 2,3 milyar dolarla Türkiye'nin makine ihracatında birinci sırada yer alırken, Rusya %17,9’luk bir daralmaya rağmen 1,4 milyar dolarla ikinci sırayı korudu.

MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, 2019'un üçüncü çeyreğinden bu yana yurt içindeki makine ve teçhizat yatırımlarında ilk kez bir gerileme yaşandığını belirtti. Orta Vadeli Program’a (OVP) göre, 2025 yılına kadar bu yatırımlarda bir artış beklenmediğini ifade eden Karavelioğlu, net ihracatın büyümeye daha fazla katkı sağlayacağını vurguladı. 

Faiz indirimlerinin başlamasıyla ABD’ye yapılan ihracatta elde edilen verilerin sektör için umut verici olduğunu belirten Karavelioğlu, "ABD’de sağladığımız artış, bu yıl sektör için moral kaynağı oldu" dedi. 

Karavelioğlu, ayrıca Rusya, Almanya ve İsrail’deki kayıpların telafi edilmesinin zor olduğunu, ancak ABD’deki artışın sektöre olumlu yansıdığını belirtti. Küresel makine yatırımları ve ticaretindeki olumsuz gelişmelerin ihracat pazarları üzerinde farklı etkileri olduğunu vurgulayan Karavelioğlu, 2023’te ulaştıkları 28,2 milyar dolarlık ihracat seviyesini koruma imkanını bulduklarını ifade etti. 

Son olarak, iki kıtada da faiz indirim döngüsünün başlamasının yeni bir dönem açtığını belirten Karavelioğlu, küresel yatırımlardaki iştahsızlığın tersine dönmesi durumunda tek belirsizliğin iç sorunlar olacağını sözlerine ekledi.

Editör: Sude Yılmaz