Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Roots Kadın İnsiyatifi’nin “Zamansız Kadınlar” ödül törenine katıldı. Bakan Bolat, açıklamalarda bulunarak "12. Kalkınma Planı'nda kadınların iş gücüne katılım oranının, 2028'e kadar yüzde 40'a yükselmesi hedeflenmişti, gidişat da onu göstermekte” dedi.

Roots Kadın İnisiyatifi'nin "Zamansız Kadınlar" ödül törenine katılan Bolat, burada yaptığı konuşmada, ülkenin ekonomik gücüne güç katan, üretimiyle ve çalışkanlığıyla ilham veren kadın girişimcilerle bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti.

D S C07071

Kadın girişimcilerin, ayakları yere sağlam basan ama aynı zamanda yeniliklere açık ve fırsatları takip eden bir iş yapma mantığına sahip olduklarına işaret eden Bolat, şu ifadeleri kullandı:

"Girişimcilikte daha fazla akılcı hareket eden ve daha mantıklı girişimlerde bulunan kadın girişimciler, kendilerini geliştirmeye her daim açık oldukları için ulaştıkları bir başarı aynı zamanda yeni bir başlangıç niteliği taşımaktadır. Bunların yanında, başkalarının fikirleri yanında daha çok kendi fikirleri doğrultusunda hareket etmeleri, özgün fikir ve eserlerin ortaya çıkmasını da sağlamaktadır. Bütün bunlar çerçevesinde, kadın girişimcilerimizin hem sayısının artması hem de yaptıkları iş hacminin büyümesi ülke olarak iş yapış kültürümüzü ve ekonomimizin de gelişmesini sağlayacaktır. Kadınların iş dünyasında güçlenmesi, bir toplumun refah seviyesini artıran en büyük yatırımlardan biridir. Bu nedenle kadın girişimciliğini desteklemek, inovasyona teşvik etmek ve ekonomik kalkınmayı sürdürülebilir hale getirmek için çok önemli bir adımdır. Bizler de Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde AK Parti hükümetleri olarak 2002 yılı sonundan bu yana kadınlarımızın ve kadın girişimcilerimizin önünü açmak, kariyerlerini ilerletmek, eğitimden sağlığa, iş hayatında bürokrasiye, spordan ticarete, kadınlarımızın her alanda aktif olarak rol oynaması için çok çalıştık ve çalışmaya da devam ediyoruz”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kadın girişimciliğinin Türkiye ekonomisinin güçlenmesine olan katkılarını vurguladı. Kadınların toplumsal dönüşümü hızlandıran önemli bir güç olduğunun altını çizen Bolat, "Kadın girişimciliği, yenilikçi ve sürdürülebilir bir iş yapma kültürünü besler. Kadınlar, farklı bakış açıları ve toplumsal katmanlarla kurdukları güçlü bağlarla iş dünyasında sadece ekonomik büyümeye değil, toplumsal gelişmeye de katkı sağlıyorlar" dedi.

Bakan Bolat, kadın girişimcilerin başarılarının sadece iş dünyasında değil, toplumun genelinde önemli değişimlere yol açtığını belirterek, kadınların iş dünyasında daha fazla yer almasının Türkiye'nin ekonomik büyümesine ivme kazandıracağını ifade etti. Kadın girişimcilerin özellikle kendi fikirleri doğrultusunda hareket etmeleri ve yenilikçi yaklaşımlar geliştirmelerinin iş dünyasında önemli bir fark yaratmaya devam ettiğini söyledi.

Son 22 yılda kadın girişimciliğini teşvik eden bir dizi strateji ve politikayı devreye aldıklarını belirten Bolat, bu çabaların sonucunda 2002 yılında kadınların girişimcilik oranının yüzde 13,1 iken, 2023’te bu oranı yüzde 17,4’e yükseldiğini vurguladı. Bu süreçte kadınların eğitimden iş hayatına kadar birçok alanda daha fazla yer almalarını sağlamak için kapsamlı reformlar yapıldığını aktaran Bakan Bolat, "Kadın girişimciliği, inovasyonu artırarak ekonomimizin büyümesine katkı sağlıyor. Kadınların güçlü bir şekilde iş gücüne katılımı, Türkiye'nin geleceğini daha parlak hale getirecek" diye konuştu.

Kadın İstihdamı Rekor Düzeyde Artış Gösterdi

Kadın istihdamının Türkiye’de son yıllarda büyük bir artış gösterdiğini belirten Bolat, "2005 yılında 4 milyon 773 bin kadın istihdamdayken, 2023’te bu rakam 10 milyon 346 bine yükseldi. Kadınların iş gücüne katılım oranı da yüzde 36'ya yaklaşmış durumda. 2024’te bu oran yüzde 37,4'e çıkmış olacak" dedi. Kadınların iş gücüne katılımının artmasının, Türkiye'nin ekonomik büyümesini hızlandıracağını ifade eden Bakan Bolat, bu hedefin 12. Kalkınma Planı'nda 2028 yılına kadar yüzde 40’a ulaşması öngörüldüğünü söyledi. Kadınların farklı sektörlerde ve yönetim kademelerinde daha fazla yer almasının toplumsal ve ekonomik anlamda önemli faydalar sağlayacağını belirten Bolat, bunun örneklerinin de günümüzde hızla arttığını kaydetti.

İhracatın Artan Kadın Katkısı

Türkiye’nin ihracatında kadın girişimcilerin katkısının her geçen yıl arttığını vurgulayan Bolat, "Bugün Türkiye'nin mal ihracatı 261,4 milyar dolara, hizmetler ihracatı ise 112,5 milyar dolara ulaştı. Kadın girişimcilerin bu başarıya olan katkısı her geçen gün artıyor" dedi. Bakanlık olarak, kadın girişimcilerin küresel pazarlara açılmalarını teşvik etmek için ihracat desteklerini artırdıklarını söyleyen Bolat, 2024’te 38 milyar liralık bütçelerinin 21 milyar lirasının ihracat desteklerine ayrıldığını kaydetti. E-ihracat konusunda kadın girişimcilere yönelik sağlanan desteklerin önemli bir fırsat sunduğunu belirten Bolat, "E-Kolay İhracat Platformu, kadın girişimciler için son derece faydalı bir rehber niteliğindedir. Yurt dışı pazar yerlerinde komisyon giderlerini ve kargo maliyetlerini destekliyoruz" dedi.

Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi

Kadın girişimciliği ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesinin önemine de değinen Bolat, "Kadınların kooperatif kurmalarını kolaylaştıran önemli adımlar atıyoruz. 2020’de başlattığımız Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı kapsamında kadın kooperatiflerine makine-ekipman desteği ve fuar katılım desteği sağlıyoruz. Bu yıl 115 kadın kooperatifinin kuruluşunu destekledik" diye konuştu. Kooperatifçilik alanında yapılan reformlarla, kadınların ekonomik hayata katılımının daha da artırılacağına inandığını belirten Bolat, kadın girişimcilerin ekonomik alandaki güçlerini pekiştirmek için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Hizmetler Sektöründe Kadınların Güçlü Katkısı

Bakan Bolat, dünyada kadın istihdamının en fazla payının hizmetler sektöründe olduğunu belirterek, Türkiye’de bu sektörün önemli bir rekabet avantajı sağladığını söyledi. "Hizmetler sektöründe kadın istihdam oranı Türkiye’de yüzde 64. Bu sektördeki ihracatımız da 112,5 milyar dolara ulaşmış durumda" dedi. 2028 yılı için hizmetler ihracatındaki payı yüzde 2'ye çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Bolat, kadın girişimcilerin bu hedefin gerçekleştirilmesinde önemli rol oynayacağını vurguladı.

Kadın Girişimcilere Yönelik Desteklerin Sürekliliği

Kadın girişimciliği ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesine yönelik çalışmalarını diğer bakanlıklarla iş birliği içinde sürdüreceklerini belirten Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak her zaman kadın girişimcilerin yanında olacaklarını söyledi. "Kadın girişimcilerimizin başarılı olmaları ve iş yapma imkanlarının artması için tüm desteğimizi sunmaya devam edeceğiz. İhracat odaklı büyüme stratejimiz doğrultusunda, finansman, eğitim, bilgilendirme ve ağ kurma faaliyetlerine kadar her alanda yanlarında olacağız" diyerek sözlerini tamamladı.

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: İstanbul-Konya YHT Hattı’nda 10 Yılda 11,2 Milyon Yolcu Seyahat Etti Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: İstanbul-Konya YHT Hattı’nda 10 Yılda 11,2 Milyon Yolcu Seyahat Etti

Bakan Bolat’ın konuşmasının ardından, Kızılay İstanbul İl Başkanı ve Roots Kurucu Eş Başkanı Burcu Kösem ile Değer Zirvesi Komitesi Başkanı ve Roots Kurucu Eş Başkanı Pınar Erez, ödülleri kazanan girişimcilere takdim etti.

Editör: Eslem Nur KARAMAN