SEKTÖRLERİN KALBİ FUARLARDA ATIYOR SEKTÖRLERİN KALBİ FUARLARDA ATIYOR

Savunma sanayisinin büyük buluşması olan SAHA EXPO, bu yıl kapılarını ziyaretçilere açtı. 90 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen fuara, 120 ülkeden 1478 firma katılım sağlıyor. Fuar, yabancı resmi ve ticari heyetlerin yanı sıra yerli ve milli teknolojilerin sergilenmesine olanak tanıyor. Etkinlikte 25 bin birebir görüşme gerçekleştirileceği öngörülüyor ve bu görüşmelerin sonucunda 200 işbirliği anlaşması imzalanması ve 3 milyar dolarlık bir iş hacmi oluşturulması bekleniyor.

Türkiye ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından organize edilen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma, Sanayi ve Teknoloji, Ticaret, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıkları ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın destekleriyle düzenleniyor. Fuar, 22-26 Ekim tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşiyor.

Yerli ve milli ürünleriyle dünya çapında öne çıkan Türk savunma sanayisi, SAHA EXPO’da bir kez daha sahne alıyor. Fuarın açılışında Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, 22 Ekim’de yaptıkları konuşmalarla etkinliği başlattı.

90 BİN METREKARELİK DEV ALAN

Her iki yılda bir düzenlenen ve bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilen SAHA EXPO, dünyanın önde gelen savunma sanayi fuarları arasındaki yerini güçlendirerek, bu yıl çok daha iddialı bir organizasyonla kapılarını açıyor. Geçen yıl 78 binden fazla profesyonel ziyaretçiyi ağırlayan fuar, bu yıl İstanbul Fuar Merkezi'nin 8 sergi salonu, fuaye ve dış alanlarını kapsayan toplam 90 bin metrekarelik bir alanda gerçekleşecek. Bir önceki fuarda 60 bin metrekarelik bir alan kullanılmıştı, dolayısıyla bu yıl fuar alanı yüzde 50 oranında genişletildi. 

Bu dev alanda, "Teknolojiye Hükmet, Geleceği Şekillendir" temasıyla düzenlenen SAHA EXPO'nun bu yıl 150 binden fazla profesyonel ziyaretçiyi ağırlaması bekleniyor.

120 ülkeden 1478 firmanın katılımıyla düzenlenen SAHA EXPO'da, savunma, denizcilik, havacılık ve uzay sanayilerine yönelik üretim yapan ana platform üreticileri ve tedarikçiler, sektöre girmek isteyen firmalarla bir araya geliyor. Türkiye’nin savunma, havacılık ve uzay sanayii ihracatını artırmaya büyük katkı sağlayan fuar, bölgenin en büyük sektörel buluşması olarak önemli iş birlikleri için yine etkili bir platform sunuyor. Bu yıl, yeni teknolojiler ve stratejik ürünlerin tanıtımıyla öne çıkan SAHA EXPO'da 300'den fazla lansman yapılacak.

Fuar, yerli ve yabancı birçok firma için en son teknolojilerin sergileneceği bir alan sunarken, yerli ve milli imkanlarla üretilen ürünler de büyük ilgi görecek. Amerika’dan Avustralya’ya, Güney Pasifik’ten Avrupa ve Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyadan gelen savunma, havacılık ve uzay sanayii firmaları, yerli firmalarla buluşarak iş birliği fırsatlarını değerlendirecek.

SAHA EXPO 2024’te, 25 binin üzerinde B2B, B2G ve G2G görüşme gerçekleştirilmesi ve 200'den fazla imza töreni düzenlenmesi planlanıyor. Bu görüşmeler sonucunda 3 milyar doların üzerinde bir iş birliği hacmi hedefleniyor. Fuarda iş birliği potansiyelini artırmak için yapay zekâ destekli SAHA Match platformu da kullanılacak. Bu platform, katılımcıların uygun üreticilerle veya potansiyel müşterilerle kolayca bağlantı kurmasını sağlayarak iş birliklerinin en üst düzeye çıkarılmasını amaçlıyor.

RESMİ VE TİCARİ HEYETLER

Türkiye'de savunma ve havacılık sanayii ihracat performansı her geçen yıl artış gösteriyor. 2023 yılına 5.5 milyar dolarlık ihracatla veda eden sektör, 2024'ün ilk 8 ayında ise yaklaşık 3.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Dünya genelinde ilgiyle takip edilen SAHA EXPO, katılımcı firmaların ihracat hedeflerini desteklerken, onları uluslararası ticari alım heyetleri ve resmi delegasyonlarla buluşturuyor.

Türk savunma sanayisinin son yıllardaki büyük ilerleyişi sayesinde yabancı firmalar, fuara ürün satmaktan çok, ürün almak ve yeni iş birlikleri kurmak için geliyorlar. Bu bağlamda, fuarda 5 kıta ve 35 ülkeden gelen 178 yabancı alım heyeti yer alacak. 

Ayrıca, fuar resmi heyetlerle de büyük ilgi çekiyor. 51 ülkeden gelen 97 heyetin toplamda 422 heyet katılımcısıyla fuarda yer alacağı bildirildi. Üst düzey katılım da bu yıl oldukça yoğun; farklı ülkelerden 26 bakan, 6 genelkurmay başkanı, 6 Savunma Sanayii Başkanı veya başkan yardımcısı ve 13 kuvvet komutanı fuarı ziyaret edecek.

HALKA AÇIK 2 GÜN

SAHA EXPO kapsamında bu yıl ilk kez siber güvenlik ve yapay zeka pavyonları açılacak, ayrıca halk katılım günleri de etkinliğe dahil edilecek. Geçtiğimiz yıllarda 4 gün süren fuar, vatandaşlardan gelen yoğun ilgi nedeniyle bu yıl 5 güne çıkarıldı. Savunma, havacılık ve uzay endüstrisindeki son teknolojik gelişmeleri yerinde deneyimlemek ve teknolojiye hükmedenlerin geleceği şekillendireceği yeni dünyanın kapılarını aralamak isteyen vatandaşlar için halk günleri ikiye çıkarıldı. Buna göre, 25 Ekim 2024 Cuma ve 26 Ekim 2024 Cumartesi günleri, halkın katılımına ayrıldı.

TÜRKİYE’NİN İLK ASTRONOTLARI SAHA EXPO’DA

SAHA EXPO, sektörde paydaş olan, sektörde faaliyet gösteren, sektördeki bütün profesyonellerin bir araya geldiği, bir buluşma noktası oldu. Bu sene gerçekleştirilecek çok sayıda uluslararası panelde yurt dışından ve yurt içinden sektör profesyonelleri bir araya gelip yine sektörü ilgilendiren konuları detaylı bir şekilde değerlendirecek.

Fuarda önemli konuşmacılar da yer alıyor. Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gazeravcı ile ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, 24 Ekim Cuma günü Space Talks’ta yer alacak.

Fuarın son günü 25 Ekim’de ise Keynote konuşmacısı olarak BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar yer alacak.

İLK KEZ TANITILACAK YENİ ÜRÜNLER

SAHA EXPO’da Türk savunma sanayisi bünyesinde son dönemde geliştirilen araç ve platformlar yanında KOBİ düzeyindeki alt yüklenici ve tedarikçi firmaların yerlileştirildiği ürünler sergilenecek. İşte fuardan bazı ilkler…

•       ASELSAN, uçtan uca milli ve güvenli haberleşmeye olanak sağlayan yeni ağ tabanlı haberleşme sistemlerini, özgün mühendislik eseri yeni elektronik harp podlarını, hava tehditlerine karşı ileri çözümler sunan yeni anti dron sistemlerini de ilk kez SAHA EXPO’da tanıtacak.

•       Roketsan’ın geliştirdiği Roketsan Pusu, LG-155 lazer güdümlü topçu mühimmatı ve lazer güdümlü orta menzilli tanksavar füze sistemi L-OMTAS, ilk kez Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı SAHA EXPO’da sergilenecek.

•       HAVELSAN, dijital birlik teknolojisinde geldiği son noktayı ilk kez SAHA EXPO 24’te uygulamalı olarak gösterecek.

•       ULAK Haberleşme, yerli 5G altyapı sistemleri, güvenli iletişim çözümleri ve akıllı şehir uygulamalarını ziyaretçilerle buluşturacak.

•       STM’nin tasarımcısı ve ana yüklenicisi olduğu, bu yıl Türk donanmasında göreve başlayan, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL (F-515) ve STM’nin ana alt yüklenici olarak kritik görev aldığı MİLGEM Ada Sınıfından bir korvet SAHA EXPO kapsamında, Sarayburnu ve Ataköy limanlarına demir atacak.

•       ASTECH DEFENCE, GÖKKURT Akıllı Mühimmat Ailesi’ni (GAM) ilk kez sergileyecek.

•       Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve “dünyanın ilk alçak irtifa çok amaçlı insansız hava aracı” (İHA) iddiasına sahip TALAY, ilk kez SAHA EXPO’da tanıtılacak.

•       Askeri AC/DC ve DC/DC çeviricileri geliştiren Anova Ar-Ge Teknolojileri, kibrit kutusunun yarısı boyutundaki, ürün ailesinin en yeni üyesini SAHA EXPO’da sergileyecek.

•       FNSS tarafından geliştirilen  5. Nesil zırhlı muharebe aracı PARS ALPHA 8x8, SAHA EXPO ile Türkiye’de ilk kez sergilenecek.

•       ASPOWER tarafından geliştirilen yerli ve özgün şarj kontrol kartı tanıtılacak.

•       Yerli ve milli teknoloji üreticisi Mikro-Tasarım Elektronik, savunma sanayii için geliştirdiği ileri görüntüleme teknolojilerine bir yenisini daha ekledi. Şirket, 1280 x 1024 çözünürlüğe ve 10µm piksel adım aralığına sahip yeni SWIR (Kısa Dalgaboyu Kızılötesi) kamerasını, sektör temsilcileriyle buluşturacak.

Editör: Sude Yılmaz