Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu'nda düzenlenen Sanayide Dönüşüm Buluşmalarının açılışında konuştu. Kütükcü, Türkiye'deki tüm OSB'lerin dijital dönüşümüne katkı vermek üzere çalışma başlattıklarını söyledi.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve Konya Organize Sanayi Bölgesi (KOS) ev sahipliğinde Vodafone Business ve Akbank ana sponsorluğu ile Netoloji platin sponsorluğunda, Impacta partnerliğinde Sanayide Dönüşüm Buluşmaları’nın ilki Konya OSB’de gerçekleştirildi. Bu yıl altı ilde gerçekleştirilmesi planan etkinlik serisinin ilkinde, organize sanayi bölgelerinde bulunan işletmelerin dijital dönüşüm konusundaki bilgi seviyeleri ve farkındalıklarını artırarak, dijital dönüşüm süreçlerini daha sağlıklı ve hızlı şekilde gerçekleştirmelerini sağlamak adına hedefler değerlendirildi.

Murat Kurum TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı: İzmir Körfezi'nden getirdiği su tartışma yarattı Murat Kurum TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı: İzmir Körfezi'nden getirdiği su tartışma yarattı

Sanayicilerin iş yapma alışkanlıklarının çok ciddi bir evrim geçirdiğini dile getiren Kütükcü, ‘’Özellikle 2020'de pandemi dönemi ile başlayan süreç, tüm işletmelerimizi yeni kavramlar, yeni üretim teknikleri, yeni pazarlama metotları, kısacası her alanda bir 'yeni' ile tanıştırdı. Ben de sizler gibi bir sanayiciyim ve kendi işletmemde de dijitalleşme başta olmak üzere müşteri ilişkileri yönetimine, lojistiğe, tedarik süreçlerine kadar her alanda çok ciddi bir dönüşümün içerisinden geçiyoruz. Dolayısıyla bu dönüşüm süreci tüm işletmelerimiz için artık kaçınılmaz. Bu sürece ne kadar hızlı uyum sağlayabilirsek, o kadar rekabetçi oluruz’’ dedi.

Yeşil dönüşümle işletmelerin karbon emisyonlarını düşürmek zorunda olduğunu belirten Kütükcü, konuşmalarında şu ifadeleri kullandı, ‘’Eğer bu sürece intibak edemezsek ya çok yüksek karbon vergileri ile karşı karşıya kalacağız ya da en büyük pazarımız Avrupa'daki ticaretimiz zarar görecek. Dolayısıyla dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm de geleceğin sanayi politikasıdır. Bunun için ben buradan tüm işletmelerimize 'dijital ve yeşil dönüşüme hızlı bir şekilde hazırlanmalı' çağrısında bulunmak istiyorum. Biz organize sanayi bölgeleri üst kuruluşu olarak, bu büyük dönüşümde her zaman sanayicilerimizin yanında olmayı sürdürerek, OSB'lerimizi Türk sanayisinin dönüşümünde öncü yapacağız. Türkiye'deki tüm OSB sanayicilerimizin verilerini depolayabileceği ve 7 gün 24 saat ulaşarak proseslerini yönetebilecekleri yüzde 100 yerli ve milli OSBÜKbulut Projesi'ni hayata geçirdik. Kurduğumuz OSBÜK Enerji İzleme Sistemi ile OSB'lerimizin enerji tüketimlerini anlık takip ederek devletimizin yatırım politikalarına katkıda bulunur hale geldik’’

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu ise şirket olarak kurumların dijitalleşmesi için birçok servis ürettiklerini dile getirerek, Türkiye'de özellikle sanayinin dijitalleşmesini önemsediklerini ifade etti.

Sanayicileri desteklemek için analizler yaptıklarını ve şirket olarak nasıl katma değer sağlayabileceklerini araştırdıklarını anlatan Kestioğlu, ‘’Türkiye'de dijital okur-yazarlığın ciddi anlamda geride olduğunu görüyoruz. Türkiye'de temel düzeyde dijital okur-yazarlık yüzde 30'lar civarında. Avrupa Birliği'nde bunun yüzde 54 olduğunu görüyoruz. Dijitalleşen bir çağın içinde, bunun gerisinde kalmamamız lazım. Avrupa Birliği'nin de kendisine koyduğu yüzde 80 hedefine çıkmak için 30 milyon kişinin Türkiye'de eğitim alması gerekiyor. Bugün çok ufak bir KOBİ'nin kendi ürününü yurt dışına satabilmesi için e-ihracatı, e-ticareti biliyor olması lazım. Artık para transferlerinin, elektronik ticaretin olduğu bir dünyada bunlarsız uluslararası pazarda var olmanız mümkün değil’’ dedi.

Editör: Eslem Nur KARAMAN