Teknopark İstanbul, Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda düzenlenen 5 gün süren TEKNOFEST Adana ve aynı zamanda gerçekleştirilen ISIF’24 9. Uluslararası Buluş Fuarı’na (ISIF 2024) katılarak Ar-Ge ve inovasyonun gelecekteki önemine vurgu yaptı. Teknopark İstanbul’a bağlı 10 firma, patentli çözümleriyle ISIF’24’ten ödüllerle döndü.

Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST, 2-6 Ekim tarihleri arasında Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda gerçekleştirildi. Bu etkinlik, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın himayesinde TÜRKPATENT, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) ve Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA) iş birliğiyle 5 yıldır düzenleniyor ve büyük bir ilgi gördü. Teknopark İstanbul, etkinlik süresince 1 milyon 100 bin ziyaretçiyi ağırlayan TEKNOFEST 2024’te yer aldı.

Savunma sanayisi, biyoteknoloji, yapay zeka tabanlı yazılımlar, enerji, siber güvenlik, havacılık ve uzay gibi alanlarda derin teknoloji Ar-Ge çalışmaları yürüten Teknopark İstanbul’un standı, girişimci adaylarının yoğun ilgisini çekti.

Cube Forward girişimci adayı destekleme programı, ortaokul, lise, üniversite ve lisans sonrası eğitim alan öğrencilerden büyük ilgi gördü. Teknopark İstanbul standında, Türkiye’nin ilk derin teknoloji odaklı kuluçka merkezi Cube Incubation’ın sunduğu destekler hakkında bilgi verildi. Cube Forward programı, öğrencilere girişimcilik bakış açılarını geliştirmeyi ve başarılı olmaları için gerekli bilgi ve kaynakları sağlamayı hedefliyor.

Teknopark İstanbul, ISIF 2024’e katılan 10 firmasıyla önemli başarılar elde etti. 4 yıldır patentli start-up’lara sahip teknoparklar arasında birinci olan Teknopark İstanbul’un standında yerli ve milli teknolojilere katkı sağlayan firmalar çözümlerini tanıttı.

3. İstanbul Kariyer Fuarı bu yıl da iş arayanların akınına uğradı 3. İstanbul Kariyer Fuarı bu yıl da iş arayanların akınına uğradı

16 ülkeden katılım sağlanan ISIF'24’te, 298 yerli ve 56 yabancı buluş arasından ödül kazananlar belirlendi. Teknopark İstanbul firmaları, 10 ayrı ödül alarak dikkat çekici bir başarıya imza attı.

DeltaV Uzay Teknolojileri, yakıt yanma hızı ve yanma kararlılığını artıran hibrid roket enjektörü projesiyle 'IFIA Best National Ödülü'ne layık görüldü. Bio-T Biyoteknoloji, ev ortamında idrar örneği alarak rahim ağzı kanseri, HPV ve Covid gibi hastalıkların erken tanısını sağlayan bir sistem geliştirdi. Ayrıca, Iwrobotx yazılımı, insansız deniz yüzeyi temizleme sistemi, Pons Teknoloji ise yapay zeka tabanlı mobil ultrason teknolojisiyle altın madalya kazandı.

Texinsight Teknoloji, araç beyinlerini siber saldırılardan koruyan bir sistem, Nanosilver Kimya, endüstriyel üretimde su tek atık maddesi olan nano gümüş üretim yöntemi geliştirdi. Altınay Savunma Teknolojileri, arıtma altyapısı olmayan bölgelerde acil kullanıma uygun atık su arıtma sistemi geliştirdi. Yonga Teknoloji Mikroelektronik ise birden fazla nesnenin eşzamanlı olarak izlenmesini sağlayan hedef takip ve kontrol sistemi ile gümüş madalya aldı.

Quark Optical Yüksek Teknoloji, deprem bölgelerinde arama-kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek hassas ses tespiti yapabilen bir cihaz geliştirdi. Alloya Teknoloji Bilişim de 3 boyutlu metal yazıcılar için kaynak kafası tasarlayarak bronz madalya ile ödüllendirildi.

Ödüller, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü ve TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak tarafından takdim edildi.

Editör: Sude Yılmaz