Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya ile Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten düzenledikleri basın toplantısında özellikle emek yoğun sektörlerde fiyat tutturamamaya bağlı pazar kaybı, ihracatta yaşanan düşüş ve ithal ürünlerin iç pazarda edindiği hakimiyetin, ülke ekonomisi için ciddi bir tehdide dönüşmesiyle ilgili sorunları ele aldılar. Üretici, ihracatçı ve perakendecilerin her geçen gün daha da ağırlaşan ekonomik zorluklar ve riskler karşısında yaşadığı sorunlar ele alındı.

Toplantı sonrasına Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya Fuar Dergisi mikrofonlarımıza konuştu.

Kaya, "Bugünkü toplantımızda farkındalığı artırmak ve hükümete vermek istediğimiz mesajları aktardık. Diğer sektörlerde olduğu gibi bizim de ortak sorunlarımız var. En büyük sıkıntımız maliyet artışları ve bu artışlarla birlikte yaşadığımız finansal problemler" dedi.

Maliyet artışları, finansal erişim sorunları ve yüksek finansal maliyetlerin yanı sıra nakit akışı sıkıntılarının da yaşandığını belirten Kaya, çözüm önerilerini şöyle sıraladı: "Kamu bankaları, eksim banka ve merkez bankasıyla yaşadığımız sıkıntıları paylaşıyoruz. Özellikle KGF fonlarının daha fazla devreye girmesini ve kamu bankalarının emek yoğun sektörlere daha fazla destek sunmasını talep ediyoruz. Faiz oranlarının yüksekliği ve sermaye sıkıntıları nedeniyle zorluk yaşıyoruz. Bu konuda sürekli otoriteyle görüşmeler halindeyiz ve umarız kısa zamanda bir orta yol bulabiliriz."

Rekabet Kurumu, çalışan haklarını korumak için yeni ilkeler belirledi Rekabet Kurumu, çalışan haklarını korumak için yeni ilkeler belirledi

İhracat performansıyla ilgili de bilgiler veren Kaya, ilk altı ayda ciro bazında %10.5, adet bazında %15 ve kilogram birim fiyatında %3 gerileme yaşandığını açıkladı. Ancak, son dört ayda gelen taleplerle bir toparlanma öngörüsü içinde olduklarını belirtti. Yine de geçen yıla kıyasla ciro bazında %9 civarında kayıplarla karşılaşacaklarını düşündüklerini ifade etti.

Kaya, taleplerin karşılanmaması durumunda gelecek dönemde yaşanabilecek zorluklara da değindi: "Bu finansal sıkıntılar ve talepsizlik biraz uzun sürdü. Bu dönemin devam edeceğini düşünüyoruz. İş modellerimizde yaptığımız esnek ve sürdürülebilir çalışmalarla değerimizi artırarak yolumuza devam edeceğiz. Belki bir iki adım geri çekilerek daha da güçleneceğiz. Gelecek dönemlerde daha güçlü bir şekilde üretim yapmaya devam edeceğiz."

Editör: Sude Yılmaz