Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından bu yıl 37.si düzenlenen Olağan Genel Kurul toplantısı İstanbul'da gerçekleşti. Düzenlenen toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan katılım sağladı.

Düzenlen ödül törenine katılım sağlayarak konuşmalarını gerçekleştiren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yıl 267 milyar dolar mal ve 110 milyar dolar hizmet ihracatı ile toplamda 377 milyar dolar ihracat ve döviz geliri hedeflediklerini belirtti.

Konuşmalarına geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’ye başsağlığı mesajı ile başlayan Bakan Bolat, DEİK ailesine de ülke ekonomisine olan katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti. DEİK’in önemine de değinen Bakan Bolat, “1985 yılından itibaren ülkemizin dış ticaretinin gelişmesi için; başkanları, üyeleri, komisyonları ve diğer organlarıyla birlikte özveriyle iş insanlarının önünü açan DEİK, ülkemizin ihracat misyonunun öncülüğünü yapan lokomotiflerden biridir” ifadelerini kullandı.

 “Türkiye artık 1 trilyon 118 milyar dolarlık üretimi ile dünyanın 17. büyük ekonomisidir”

Borsa güne yükselişle başladı Borsa güne yükselişle başladı

Bu yılki ihracat ve ticaret hedeflerine değinen Ömer Bolat, şöyle konuştu:

“Bu yıl Türkiye olarak, 267 milyar dolar mal ve 110 milyar dolar hizmet ihracatı ile toplamda 377 milyar dolar ihracat ve döviz geliri hedefliyoruz. Geçen yıl 255,5 milyar dolar mal ve 101 milyar dolar hizmet ihracatı ile toplamda 356,5 milyar dolar ihracat ve döviz geliri elde etmiştik. Allah’ın izniyle yıl sonunda bu rakamı yakalayacağımıza ve yeni rekorlar kıracağımıza inancımız tamdır. Zaten bu yılın ilk 5 aylık verileri bu tahminimizi güçlendirmektedir. Yeni hedeflere birlikte koşacağız”

Dünya ticaretinin geçen yıl %1,2 düşüş, dünya ihracatı %5 düşüş ve dünya üretimi %3,2 ile durgun bir seyir kaydederken, Türkiye ekonomisinin 2023’te yıllık %4,5 reel büyümesi, son 14 çeyrektir kesintisiz büyümesi ve de son 21 yılda yıllık reel %5,4 oranında büyümesinin önemli bir başarı olduğunu ifade eden Bakan Bolat, “Türkiye artık 1 trilyon 118 milyar dolarlık üretimi ile dünyanın 17. büyük ekonomisidir. Satın alma gücü paritesi temelinde 11. büyük ekonomidir” ifadelerini kullandı.

Bolat, “2024’ün ilk dört ayını 2023 yılının aynı dönemi ile mukayese ettiğimizde, Türkiye'nin mal ihracatının %2,7 artarak 82,9 milyar dolara yükseldiğini görmekteyiz. Mayıs ayı sonunda müjdeli yeni rekor haberlerini sizlerle paylaşmak arzusundayız” dedi.

Açıklamalarında Türkiye’nin geçtiğimiz yıl 240’tan fazla ülke ve gümrük bölgesine ihracat gerçekleştirdiğini belirten Bakan Bolat, bu ülkelerin 70’inde tarihin en yüksek ihracat seviyelerini yakaladığını aktardı. 2023 yılında, 49 ülkeye 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirildi. Diğer taraftan ihracat, Türkiye’nin her köşesine yayıldı, bugün 1 milyar dolar ihracatı olan il sayımız 30’a yükseldi, ihracatçı sayısı 140 bine ulaştı.

Bakan Bolat konuşmalarına şöyle devam etti:

“2023 yılında 11,7 milyar lira olan mal ve hizmet ihracatı desteğimizi, 2024'te yaklaşık iki katına; 21,5 milyar liraya çıkardık. İGE A.Ş. vasıtasıyla 12 binden fazla ihracatçımıza 76,7 milyar liradan fazla kredi kefâleti sağladık. 2023 yılında Türk Eximbank tarafından ihracatçılarımıza toplamda 42 milyar dolar destek sağlandı.  Küresel ekonomide söz sahibi bir Türkiye olmanın gereği olarak; dünyanın her tarafında ikili, çok taraflı ve bölgesel ilişkilerde söz sahibi olmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Ticari diplomasinin en önemli unsurlarından biri olan yurtdışı teşkilatımızı genişleterek 119 ülkede Ticaret Müşavirlerimizi görevlendirdik.

Bu yılın başından itibaren, DEİK’in koordinasyonu ve iş birliğinde İran, Yunanistan, Kırgızistan, Tanzanya, Kazakistan ve Azerbaycan ile iş forumları gerçekleştirdik. Tarihin en yüksek katılımlı Türkiye-Afrika Ekonomi Zirvesinin 4.’sünü Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, 24 Bakan ve 2000'e yakın iş insanı ile gerçekleştirdik. Ayrıca ihracatımızı artırmak, sanayimizin rekabetçiliğini güçlendirmek ve ülkemize yabancı sermaye çekmek amacıyla yeni nesil Ticaret Anlaşmaları’nı müzakere ediyoruz.

Bugün itibarıyla, ülkemiz 23 STA’yı ve 4 TTA’yı yürürlüğe koymuş bulunuyor. Son bir yılda Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Azerbaycan ile imzaladığımız Ticaret Anlaşmaları ve Protokoller yürürlüğe girmiştir. Ukrayna ile STA’mız onaylanma sürecindedir. Körfez İşbirliği Konseyi ve İngiltere ile müzakereler başlatılmıştır”

Editör: Eslem Nur KARAMAN