Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü İlker Murat Ar, Türkiye’nin 2030 yılına kadar 80 gigavatsaatlik batarya üretim kapasitesine ulaşarak bölgesel bir üretim ve yatırım üssü olma hedefini duyurdu. Bu açıklama, Batarya Teknolojileri Zirvesi’nde, Pil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (PİLDER) tarafından düzenlenen etkinlikte yapıldı. Ar, batarya teknolojilerinin enerji sistemlerinin güvenilirliğini artırarak temiz enerjiye geçişte kritik bir rol oynadığını vurguladı.

Ar, mevcut batarya teknolojileri arasında lityum-iyon bataryaların yaygın olarak kullanıldığını, ancak katı hal bataryalar, lityum-kükürt ve sodyum-iyon gibi alternatif teknolojilere yönelik AR-GE çalışmalarının hızla devam ettiğini belirtti. Ayrıca, sürdürülebilir ham madde tedariki ve geri dönüşüm süreçlerinin geliştirilmesinin de batarya teknolojilerinin geleceği açısından önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin otomotiv sektöründeki gücü ve yenilenebilir enerji teknolojilerine olan ilgisi ile batarya ve enerji depolama sistemleri için büyük bir yatırım potansiyeline sahip olduğunu belirten Ar, “Sürdürülebilir ve rekabetçi büyüme için yerli batarya üretimini teşvik etmek, kritik minerallerin yerli kaynaklardan teminini sağlamak ve AR-GE çalışmalarına destek vermek temel hedefimizdir,” dedi. Ayrıca, Bakanlık olarak batarya teknolojilerini Türkiye'nin sanayi ve teknoloji dönüşümünde stratejik bir alan olarak değerlendirdiklerini vurguladı.

Liv Hospital İmzalı Eşsiz Rehber: 50 Yaş ve Sonrası Erkekler İçin Kaliteli Yaşamın Şifreleri! Liv Hospital İmzalı Eşsiz Rehber: 50 Yaş ve Sonrası Erkekler İçin Kaliteli Yaşamın Şifreleri!

PİLDER Başkanı Kadem Usta ise Türkiye’nin batarya üretim ekosisteminde önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, ülke genelinde iki hücre üretim tesisi ve yaklaşık 100 lityum-iyon batarya üretim tesisinin aktif olduğunu açıkladı. Usta, yeni yatırımlar ile birlikte bu sayının daha da artacağını ve Türkiye’nin 2030 yılına kadar 80 gigavatsaatlik batarya üretim kapasitesini aşacağına inandıklarını söyledi.

Usta, batarya teknolojilerinin her aşamasında sürdürülebilirlik ve çevre dostu yaklaşımların ön planda tutulduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin geniş bir batarya ekosistemine sahip olduğunu ifade etti. Lityum-iyon teknolojisinin hızla büyümesiyle elektrikli araçlar ve enerji depolama sistemlerinin öneminin arttığını vurgulayan Usta, Türkiye’nin Avrupa’nın batarya üretim üssü olma yolunda hızla ilerlediğini belirtti. 2023 yılında yalnızca lityum-iyon bataryalar için gerçekleştirilen 1 milyar dolarlık ithalat, bu alanın stratejik önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Editör: Sude Yılmaz