Finansal Kurumlar Birliği, Ekim Ayı Ekonomik Görünüm Endeksi'ni yayınladı Finansal Kurumlar Birliği, Ekim Ayı Ekonomik Görünüm Endeksi'ni yayınladı

Türk mobilya sektörü, son 20 yılda küresel ticaret, üretim, katma değer ve tasarım alanlarında büyük başarılar elde etti. Ancak, sektör temsilcileri, eleman sıkıntısının üretim ve büyüme hedefleri üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekiyor. 

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye’nin dünya mobilya ihracatında 7. sıraya yükseldiğini ve üretimde ilk 12 ülke arasında yer aldığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin tasarımda da üst sıralara yerleştiğini söyledi. Türkiye'nin dünya mobilya ticaretindeki payı 10 yıl önce %0,7 iken, bugün %2'yi aşmış durumda. Yıllık 5 milyar dolarlık ihracat yapan sektör, 500 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirerek 4,5 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi.

Güleç, Türkiye’nin 2028'de dünyanın ilk 5 mobilya ihracatçısı ve üreticisi olmayı hedeflediğini ve bu doğrultuda 12 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini ifade etti.

Sektörde en büyük sorunlardan biri, yeterli nitelikli eleman bulamamak. Güleç, mobilya imalatında 260 bin kişinin doğrudan çalıştığını, mağazalarla birlikte toplamda 500 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti. Ancak, eleman sıkıntısının sürdüğü durumda üretimde ciddi sorunların yaşanabileceğini vurguladı.

Güleç, mevcut meslek liselerinin ve çıraklık okullarının teşvik edilmesi gerektiğini, insanları bu sektöre yönlendirmek için hem sivil toplumun hem de kamunun ortak bir çaba göstermesi gerektiğini belirtti. "Meslek lisesi" ve "vergisel avantaj" çağrısında bulunan Güleç, imalat sektöründe çalışanların maliye politikalarıyla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Güleç, imalat sanayisinde çalışanların "tehlikeli iş yeri" statüsünde olması nedeniyle vergi politikalarıyla desteklenmesi gerektiğini belirtti. Kıdem ve emeklilik primleri konusunda daha fazla teşvik verilmesi gerektiğini ifade etti. İmalat sektörünün sosyal prestij kazandırılması gerektiğini vurgulayan Güleç, "Bir ülke üretmiyorsa dış ticaret açığını kapatamaz. Katma değerli üretim sadece telefon veya bilgisayar yapmak değildir; mobilya, tekstil ve metal gibi alanlarda da katma değer üretmek zorundayız" dedi.

MOSFED olarak İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzaladıklarını ve meslek liselerinin mobilya bölümünden mezun olan herkesi istihdam etmeye hazır olduklarını belirtti. Güleç, "Hangi bölgede, hangi meslek lisemiz varsa, kaç mezun verecekse hepsini istihdam etmeye hazırız. İnsanlarımızın meslek liselerini tercih etmeleri için üzerimize düşeni yapacağız" dedi.

Modoko Başkanı Koray Çalışkan, sektörde yaşanan eleman sıkıntısına dikkat çekti ve en az personel sorunu yaşayan firmalarda bile %30 oranında mavi yaka eksikliği yaşandığını belirtti. Çalışkan, sektördeki eleman sıkıntısının çözümü için Ümraniye'de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ümraniye Kaymakamlığı ile işbirliği yaparak, meslek liselerine yönlendirme yapılması gerektiğini ifade etti.

Çalışkan, gençlerin mobilya sektörüne yönlendirilmesinin önemine değinerek, sektörde çırak olarak başlayan kişilerin zamanla kendi işlerini kurabildiklerini söyledi. "Mobilya gibi avantajlı sektörler, giren herkesi mutlu etmiş ve yüksek gelir sağlamıştır" diyen Çalışkan, gençlerin mobilya üretimine özendirilmesi gerektiğini belirtti.

Türk mobilya sektörü, hem yerli hem de uluslararası düzeyde önemli bir başarıya imza atmış durumda. Ancak, eleman sıkıntısı ve sektöre yönelik teşviklerin yetersizliği, bu başarının sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Meslek liselerinin teşvik edilmesi, vergisel avantajların sağlanması ve gençlerin bu sektöre yönlendirilmesi, sektörün büyümesinin devam etmesi için kritik öneme sahip.

Editör: Sude Yılmaz