Türkiye'de gıda israfını azaltmayı hedefleyen, geri dönüşüme odaklanan, çevre ve doğa dostu işletmeler için verilen turuncu bayrak, 85 otelde dalgalanıyor.

Türkiye'ye özgü olan ve sıfır atık çalışmalarını teşvik etmek amacıyla 2017'de başlatılan turuncu bayrak, 2019'dan itibaren Gıda İsrafını Önleme ve Bilinçlendirme Platformu tarafından 85 kriteri karşılayan otellere verilmeye başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Aşçılar Federasyonu, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, Türkiye Otelciler Federasyonu, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ve Turist Rehberleri Birliği gibi birçok kurum ve kuruluş tarafından desteklenen turuncu bayrak uygulaması her geçen yıl daha da yaygınlaşıyor.Bu uygulama, gıdanın üretiminden işlenmesine, depolanmasından satışına ve tüketimine kadar her aşamada hizmet veren işletmeleri kapsıyor ve gıda israfının önlenmesi ile toplumda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Gıda İsrafını Önleme ve Bilinçlendirme Programı Direktörü ve turuncu bayrak uygulaması koordinatörü Ali Akgün, uygulama kapsamında bir yılda bir milyondan fazla yetişkine ve yaklaşık 100 bin minik misafire ulaştıklarını ifade etti.

Akgün, turuncu bayrak uygulamasında gıdanın hazırlanışından sunumuna, tüketimine kadar doğa dostu malzemelerin kullanımını ve karbon ayak izini sıfırlayacak çalışmaları içeren 85 kriter bulunduğunu belirtti. Bu kriterleri yerine getiren ve toplumda farkındalık oluşturacak yaklaşık 15 etkinlik düzenleyen tesislere bayrağı teslim ettiklerini söyledi.

Akgün, ayrıca coğrafi işaretli ürünlerin kullanımı ve mevsimsel gıdaların tüketilmesi gibi çalışmaları da önemsediklerini vurguladı.

Turuncu bayrak için başvuran tesisleri öncelikle ne yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirdiklerini belirten Akgün, belli periyotlarla tesislerin çalışmalarını yerinde veya çevrim içi olarak takip ettiklerini açıkladı.

DMO’nun Akaryakıt Tedarik Modeliyle 3 Milyar Lira Tasarruf Sağlandı DMO’nun Akaryakıt Tedarik Modeliyle 3 Milyar Lira Tasarruf Sağlandı

Kek

Gıda İsrafını Önleme ve Bilinçlendirme Programı Direktörü ve turuncu bayrak uygulaması koordinatörü Ali Akgün, yaptığı açıklamada, turuncu bayrağın tanınırlığının arttığını ve geçen yıl sezonu 47 otelle açıp 175 otelle kapattıklarını belirtti.

Akgün, bu yıl ise sayının daha da arttığını vurgulayarak, "Şu anda sezon başındayız ve 85 otelde turuncu bayrak dalgalanıyor. Yaklaşık 400 otelle de görüşmeler devam ediyor, 250 civarında otelle yılı kapatmayı planlıyoruz. Hedefimiz milli bir proje olan bu bayrağın, tüm otellerimizde dalgalanması." dedi.

Bayrağı almaya hak kazanan otellerin restoran bölümünde "Afiyet olsun, israf olmasın" yazılarını içeren küçük dövizlerin yer aldığını belirten Akgün, aldığı gıdayı bitiren misafirlere tabağına etiket yapıştırılarak kahve ikram edildiğini ifade etti. Akgün, ayrıca otelde yetişkinler ve minikler için farklı etkinlikler hazırlandığını ve tüm bu uygulamaların farkındalık oluşturduğunu vurguladı.

Turuncu bayrağın uluslararası alanda da faaliyet göstermeye başladığını belirten Akgün, Türkiye'deki uygulama alanlarının artmasıyla yurt dışından da davetler aldıklarını ve Berlin'deki turizm fuarında büyük gruplarla görüşmeler yaptıklarını dile getirdi. Akgün, İspanya, Romanya ve Almanya'da temsilciliklerin oluştuğunu ve oradaki ünlü gruplarla temasların başladığını ekledi.

Bayraklarrrrr

Lara bölgesinde turuncu bayrağın dalgalandığı bir otelin genel müdürü Ahmet Davaz, 2 yıldır bu bayrağa sahip olduklarını ve misafirlerin tercihlerine artı değer kattığını ifade etti. Davaz, otellerinde personeli bilinçlendirdiklerini ve misafirlere konunun önemini anlattıklarını belirterek, otellerinde 50'den fazla görsel ve 10'dan fazla etkinlik düzenlediklerini söyledi. Davaz, turuncu bayrak uygulamasını tüm otel gruplarında yaygınlaştırmayı hedeflediklerini dile getirdi.