Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), “Geleceğimiz için Eğitimi Birlikte Konuşmak” temalı bir konferans düzenledi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımlarıyla gerçekleşen konferansta PISA 2022 bulguları ışığında Türkiye’de eğitimin durumu, yapay zeka çağına doğru herkes için nitelikli eğitim gibi birçok konuya yer verildi. Konferansa katılan Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, konferans kapsamında “İş Dünyası Gözünden Eğitimden Beklentiler” başlığı altında özel bir oturum gerçekleştirdi. Boyner, iş dünyasında eğitimle ilgili mevcut beklentileri ve gelecekte nasıl bir eğitim modeli gerektiğini tartıştı.

TÜSİAD Başkanı Turan, eğitim alanındaki reformlara ve Türkiye’nin geleceğine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Eğitimin ülke refahı için en temel unsur olduğuna vurgu yapan Turan, "Eğitim, ülkemizin refahının itici gücü ve geleceğimizi belirleyecek en temel unsur. Eğitim, ülkemizi geleceğe taşıyacak genç nesillerin potansiyeline yapılan en önemli yatırımdır." ifadelerini kullandı.

2030’a kadar Avrupa’da 160 milyon çalışanın dijital beceriler konusunda yeniden eğitilmesi gerektiğini belirten Turan, Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artırabilmesi için eğitim sisteminin dünya standartlarına ulaşması gerektiğini söyledi. "Eğitimde geri kalmak, dünyadan da geri kalmak demek. Dünyanın ilk 10 ekonomisinden birisi olacaksak, eğitim sistemimizin kalitesi de dünyada ilk 10’a girmeli." dedi.

Turan, nitelikli iş gücü bulma zorluğunun ve beyin göçünün iş dünyasında yarattığı sorunlara dikkat çekti. Teknoloji yetkinliği gerektiren alanlarda beyin göçünün ciddi bir problem haline geldiğini belirterek, "En becerikli, eğitimli, yetenekli gençlerimizi, daha iyi eğitim, yaşam ve çalışma koşulları gibi sebeplerle başka ülkelere kaybediyoruz. Oysa nitelikli insan kaynağını çekmek için küresel bir yarış varken, hiçbir gencimizi kaybetme lüksümüz yok." ifadelerini kullandı.

Turan, eğitim sisteminin fırsat eşitliği sağlaması gerektiğini belirterek, "Her bireyin farklı potansiyeli ve yeteneği vardır. Farklılıkların yeşermesine imkan sağlayan, tek-tipçi olmayan bir eğitim anlayışı hem insanımızı hem ülkemizi güçlendirecektir." dedi. Ayrıca, erken yaşlardan itibaren eğitimin zorunlu ve ücretsiz olması gerektiğini savunan Turan, "Okul öncesi eğitimin zorunlu ve ücretsiz olması, eğitimi yeniden fırsat eşitliğinin en önemli dayanağı yapacaktır." diye konuştu.

Eğitimde teknik becerilerin yanı sıra sosyal ve duygusal gelişimin de önemli olduğunu belirten Turan, "Geleceğin dünyasında 'insan', teknik becerilerin yanında kendisini insan yapan sosyal ve duygusal özellikleriyle ön planda olmak zorunda." ifadelerini kullandı. Eğitim sisteminin bu özellikleri geliştirecek şekilde yapılandırılması gerektiğini söyleyen Turan, nitelikli öğretmen yetiştirmenin ve öğretmenlerin çalışma koşullarını iyileştirmenin de bu dönüşümün önemli bir parçası olduğunu vurguladı.

Turan, Cumhuriyet'in ilk yıllarında başlatılan Eğitim Seferberliği'ne atıfta bulunarak, "Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının 1921 yılında topladığı Maarif Kongresi ve Cumhuriyetin ilk yıllarında başlatılan Eğitim Seferberliği, bu topraklarda, her koşulda eğitime verilen önemi göstermiştir." dedi. Türkiye'nin bu güçlü eğitim geleneğini koruyarak, çağın gereklerine uyumlu bilimsel temelli bir eğitimi esas alması gerektiğini ifade etti.

Son olarak, eğitimin kamu, özel sektör ve akademi işbirliği ile dönüştürülmesi gerektiğini belirten Turan, "Kamu, özel sektör, sivil toplum ve akademi işbirlikleri ile ihtiyacımız olan dönüşümü başarabiliriz." şeklinde konuştu.

KÜAD Başkanı Kahrıman, ''Kozmetik tüketiminde etiket okur yazarlığını arttırmayı hedefliyoruz'' KÜAD Başkanı Kahrıman, ''Kozmetik tüketiminde etiket okur yazarlığını arttırmayı hedefliyoruz''

Turan, konferans sonrasında Fuar Dergisi mikrofonlarımıza konuştu:

''Eğitim Türkiye'nin en önemli sorunu, onun için okullar açılmadan önce böyle bir program yapmak istedik. Çok değerli hocalarımız, PISA 2022'nin çıktılarını paylaşıyoruz. Eğitim, Cem Bey'in de dediği gibi, Türkiye'nin gündeminden hiç düşecek gibi değil. Çünkü dünyada rekabet ediyoruz. Dünyadaki paydan daha fazla alabilmemiz için eğitim sistemimizi verip, ilgisayar kaynağını artırmamız lazım. O anlamda da sürekli gündemimizde olacaktır.''

Editör: Sude Yılmaz