Plastik sektörünün uluslararası arenadaki en önemli organizasyonlarından biri olan Plast Eurasia 2024, İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 33. kez kapılarını açtı. PAGEV ve TÜYAP iş birliğiyle düzenlenen fuar, plastik endüstrisinde her yıl düzenlenen etkinlikler arasında dünyada Çin’den sonra ikinci, Avrupa’da ise bir numaralı fuar olma özelliğini taşıyor.
Açılış törenine Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’den ve yabancı ülkelerden sektör başkanları katılım sağladı. 4-7 Aralık 2024 tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak olan fuar, Türk plastik sektörünü dünya ile buluştururken yeni iş birliği ve yatırım fırsatlarına da zemin hazırlıyor.
TÜYAP Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuarın detaylarını mikrofonlarımıza aktardı. Fuarın 33 yıldır aralıksız devam eden ve bölgenin kendi konusundaki en önemli fuarı olarak öne çıktığını belirten Ersözlü, “Plastik endüstrisinde her yıl yapılan fuarlar içerisinde dünyada Çin'den sonra ikinci büyük fuar ve Avrupa'nın da bir numaralı fuarı. Yoğun bir katılım var. İlk günden itibaren dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler gelmeye başladı.” şeklinde konuştu.
Fuara katılan ülkelerle ilgili detaylara da değinen Ersözlü, “İçeride 48 ülkeden katılım var. Bu fuarın bir özelliği de, katılım profiline baktığımızda, yabancı ülke katılımı ilk defa yerli katılımdan fazla oldu. Bu özelliğiyle Türkiye'de düzenlenen uluslararası fuarlar arasında da özel bir yere sahip. Fuar, toplam 14 salonda, 120.000 m² alanda, 1.607 katılımcı firmanın iştirakiyle hazırlandı. Katılımcılar arasında İran, Çin, Amerika, Almanya, İtalya, Hindistan, Fransa, Kore, Tayvan gibi ülkelerden sektörün en önemli oyuncuları yer alıyor.” dedi.
Geçen yıla oranla fuar, katılımcı sayısında %15 büyüme, yabancı katılımcı sayısında ise %34 artış kaydetti. Bu yıl yaklaşık 70.000 ziyaretçi beklenirken, şimdiden 10.000’den fazla online kayıtlı yabancı ziyaretçi bulunuyor.
Ersözlü, fuarın uluslararası markalaşma açısından önemini şu sözlerle ifade etti:
“Plast Eurasia, plastik endüstrisinde dünyanın en önemli oyuncularını bir araya getiriyor. Bu fuar artık dünyada aranılan, takip edilen bir marka haline geldi. Türk plastik endüstrisinin gücünü göstermesi açısından önemli bir arena.”
Çinli firmaların yüksek katılım oranına dikkat çeken Ersözlü, Çin pazarının Türk plastik sektörü açısından önemini değerlendirerek, “Yabancı katılım açısından Çin en büyük katılımcı ülke konumunda. Bu güçlü katılımın nedeni, Türk plastik sektörünün dünya çapındaki oyuncularının öneminden kaynaklanıyor. Çinli firmalar, Türk markalarıyla iş birliği yapmak istiyor. Çin’in sektöründeki en büyük üreticileri ve makine üreticileri burada, yatırım yapmak için Türk firmalarla buluştu.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve ticaret ataşeliklerinin de sürece destek verdiğini belirten Ersözlü, “Bugün ve yarın yatırım toplantıları devam edecek. Konsolosluklar, ticaret ataşelikleri ve ülkeler arası görüşmelerde, Çinli ve Türk firmalar Türkiye’de yatırım olanaklarını müzakere ediyor. Bu fuar, yatırımlar için önemli bir vesile olacak.” dedi.
Ersözlü, fuarın plastik endüstrisine kazandırdığı ticari hareketlilikten ve Türkiye ekonomisine olan katkısından gurur duyduklarını ifade ederek şu sözlerle açıklamasını sonlandırdı:
“7 Aralık akşamına kadar sürecek olan fuar, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Türk plastik endüstrisinin gücünü dünyaya gösterecek. Bu platform, dünyanın en önemli oyuncuları için büyük bir arena olmaya devam edecek. İnşallah hayırlı ve bereketli bir fuar olur.”