Uzmanlar, dış ticaret açığındaki azalmanın cari açıktaki iyileşmeden kaynaklandığını belirtti ve bu yılın sonunda cari açığın 25-30 milyar dolar seviyelerine gerileyebileceğini öngördü.

4. Uluslararası STK Fuarı, İDSB ve TGTV iş birliği ile kapılarını açtı 4. Uluslararası STK Fuarı, İDSB ve TGTV iş birliği ile kapılarını açtı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Mayıs 2023'te 60,1 milyar dolarla zirveye çıkan yıllıklandırılmış cari açık, bu yılın şubat ayında 28,3 milyar dolar azalarak 31,8 milyar dolara düştü. Bu durum, yıllıklandırılmış cari açığın Temmuz 2023'ten bu yana üst üste 7 aydır gerilediğini gösteriyor.

Finans analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, cari açıktaki şubat ayındaki iyileşmede dış ticaret açığındaki belirgin düşüşün önemli bir etken olduğunu belirtti.

Bürümcekçi, bu yılın sonunda cari açığın yaklaşık 30 milyar dolar seviyesine gerileyebileceğini öngörüyor. Özellikle, enerji ithalatını azaltan petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki düşüşün etkisinin olduğunu belirtti.

Altın ithalatındaki belirgin artışın cari dengeye sınırlı bir etkisi olduğunu, ancak turist sayısı ve turizm gelirindeki artış eğiliminin devam ettiğini ve seyahat gelirinin önemli ölçüde arttığını da vurguladı.

Küresel ekonomik aktivitenin toparlanmasıyla Türkiye'nin ihracatının ve dolayısıyla cari denge açısından olumlu bir tablo oluşabileceğini, ancak küresel emtia fiyatlarının artış göstermesi ve iç talep ile ekonomik aktivitenin parasal sıkılaşmaya rağmen güçlü seyrini korumasının ithalatı sınırlayabileceğini ifade etti.

Pariterium Danışmanlık Kurucusu Dr. İsmet Demirkol ise cari açıktaki düşüşte en büyük katkının dış ticaret açığındaki daralma olduğunu belirtti. İthalattaki daralmanın devam etmesi ve dolar cinsinden ihracatın artması durumunda, yıl sonunda cari açığın 25 milyar dolara kadar gerileyebileceğini öngördü.