Sektördeki son yenilikleri ve gıda trendlerini sergileme ve keşfetme imkânı sağlayan Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı – WorldFood  İstanbul, 6 Eylül 2024 tarihine kadar Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi’nde misafirlerini ağırlayacak. Fuarın açılışını gerçekleştiren WorldFood Proje Direktörü Semi Benbanaste Fuar Dergisi mikrofonlarımızla detayları paylaştı.

WorldFood Istanbul Fuarı'nı Türkiye'nin en köklü, en sürdürülebilir ve en istikrarlı gıda fuarı organizasyonu olarak nitelendirdiklerini belirten Proje Direktörü, ‘’Bugün burada kapılarımızı 32. sefer açmış bulunuyoruz ve son derece güzel sonuçlar aldığımızı daha ilk günden görebiliyoruz. WorldFood Istanbul'un 32 yıllık tarihine baktığımız zaman kuruluş amacı ve misyonu Türkiye'deki üreticilerin ihracat potansiyelini arttırmak ve ülke ekonomisine doğrudan katkıda bulunabilmek. Geçen yıla baktığımız zaman 4 günlük süreç içerisinde 27.000'den fazla toplantıya önayak olduğumuzu ve bu toplantıların sonucunda 1.5 milyar euro'luk bir iş hacmine sebep olduğumuzu görüyoruz. Bu yıllık süreçte bu yılki hedeflere baktığımız zaman ziyaretçi sayımızdaki büyümeye oranla ki geçen sene 65.000 ziyaretçimiz vardı. Bu sene en azından 75-80.000'lere ulaşabileceğini görebiliyoruz. Önden yaptığımız araştırmalar ve gelen taleplerle bu sefer iş hacmimizi 1.5 milyar euro'dan 2 milyar euro'lara çıkarabileceğimizi öngörüyoruz. Yabancı ziyaretçi oranımız geçen sene 20.000 seviyesindeydi bu sefer 25-30.000'lere çekeceğimizi düşünüyoruz. Katılımcı sayılarına baktığımız vakit geçen sene 40'ın üzerinde ülkeden yaklaşık 1.100 tane katılımcı vardı bu sene 45'in üzerinde ülkeden 1.300 katılımcı var. Yani her sene baktığımız zaman adım adım üzerine koyan boyutlarını büyüten uluslararası pencerede hizmet sunmaya başlayan artık uluslararası fuarlarla aynı linkte bulunan bir fuar konumuna geldik.’’ ifadelerini kullandı.

Sektör Başkanlarının yer aldığı panelle birlikte gerçekleşen fuarın açılışında gıda sektörü ve 2025 yol haritası ele alındı. Benbanaste, panelle ilgili detayları Fuar Dergisi mikrofonlarıyla paylaştı:

İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Arkan: Böyle bir dünyada STK'lara, sivil toplum örgütlerine büyük sorumluluklar düşüyor İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Arkan: Böyle bir dünyada STK'lara, sivil toplum örgütlerine büyük sorumluluklar düşüyor

‘’Sektördeki başkanlar Türkiye Gıda Platformu adı altında bir çatı kurdular ve sektörün tümüne yön veren bir platform oluşumu haline geldiler ve biz kendileriyle yaklaşık 2 yıllık bir işbirlikteliği içerisindeyiz. Bu işbirlikteliğinden itibaren fuarımızın büyümesi son derece hızlandı. Çünkü onlarla yaptığımız işbirliğiyle sektörün tümüne hitap eden tümünün sorunlarını ve beklentilerini dinleyebilen görebilen bir platform haline geldik. Biz sadece buradaki söyleşide sene boyunca sektördeki tüm paydaşların neler beklediğini istişare ettik. Yatırımlarımızı, ziyaretçi çalışmalarımızı, söyleşilerimizi, panellerimizi ona göre yapıyoruz. Tartışılması gereken konuları ona göre belirliyoruz. Burada yapılan bütün konuşmalar aslında bir yıllık bir planlamanın sonucuydu. Son derece verimliydi çünkü tüm başkanların kendi bölgesinden yola çıkarak ülkenin tümüne hitap eden sorunları dile getirdi. Sizlerin ve basının aracılığıyla bunların da duyulabilecek olması, istişare edilebilecek olması muhteşem bir gelişme. Çünkü bunun amacı dediğim gibi hem üretim potansiyelini artırmak, ülkenin ekonomisine katkıda bulunabilmek hem de aynı zamanda sektörün tüm sorunlarına çözüm getirebilen, yeniliklerin tartışılabildiğini, inovasyonların konuşulabildiğini, sektörün önüne tıkayan süreçlerin açılabileceği bir platform haline getirebilmekti. Panel son derece başarılıydı çünkü buna aracılık etti. Artık sektörün tüm paydaşlarına dokunabilir bir pozisyondayız. İleriki günlerde bunun daha da iyisini yapmayı hedefliyoruz.’’

Editör: Sude Yılmaz