Uluslararası Para Fonu (IMF), yapay zekanın küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyeceği ve bu durumun ülkeler arası gelir eşitsizliğini artırabileceği uyarısında bulundu. IMF, yapay zekanın küresel istihdama muhtemel etkilerini ele aldığı "Yapay Zeka ve İşin Geleceği" adlı raporu yayımladı.
Raporda, yapay zekanın dünya ekonomisinde derin değişikliklere yol açabileceği ve bazı gözlemcilerin bunu yeni bir endüstri devrimine benzetmekte olduğu ifade edildi. Ancak rapor, yapay zekanın ekonomilere ve toplumlara etkisinin öngörülmesinin zor olduğunu belirtti ve bazı işlerde insanların yerini alabileceğine işaret etti. Raporda, yapay zekanın küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyeceği vurgulanırken, bu durumun gelişmekte olan ekonomilerin daha az sorun yaşamasına rağmen aynı zamanda yapay zekanın avantajlarından daha az yararlanabileceği belirtildi.
Önceki otomasyon dalgalarının aksine, yapay zekanın işten çıkarma riskinin yüksek ücretli çalışanları da kapsadığına dikkat çekildi. IMF Başkanı Kristalina Georgieva da yapay zekanın istihdam piyasasında oluşturabileceği tehlikeye dikkat çekti ve "Yapay zeka genel eşitsizliği artırabilir. Bu, politika yapıcıların erken harekete geçerek teknolojinin toplumsal gerginlikleri artırmasını önlemesi gereken bir eğilimdir" dedi. Georgieva, ülkelerin kapsamlı sosyal tedbirler almasının önemini vurgulayarak, "Böylece, yapay zekanın geçişini daha kapsayıcı hale getirebiliriz, geçim kaynaklarını korur ve eşitsizliği azaltırız" şeklinde konuştu.