Medyafors Başkanı Erem, "Bayim Olur Musun? Fuarı sadece ticari bir etkinlik değil, kalıcı ihracat sağlıyor" Medyafors Başkanı Erem, "Bayim Olur Musun? Fuarı sadece ticari bir etkinlik değil, kalıcı ihracat sağlıyor"

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2024 Sveriges Riksbank Ekonomi Bilimleri Ödülü’nü Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a, "kurumların nasıl oluştuğu ve refah üzerindeki etkileri" konusundaki çalışmaları nedeniyle verdi. Nobel Komitesi’nin açıklamasında, bu yılın ödül sahiplerinin uluslar arasındaki refah farklılıklarını anlamamıza yardımcı olduğu vurgulandı. Komite, Acemoğlu, Johnson ve Robinson'un, bir ülkenin refahı için toplumsal kurumların kritik önemini ortaya koyduklarını belirtti. Zayıf hukukun üstünlüğü ve nüfusu sömüren kurumların bulunduğu toplumlarda büyüme veya olumlu değişim sağlanamayacağı ifade edildi.

Daron Acemoğlu, 3 Eylül 1967'de İstanbul’un Kadıköy ilçesinde doğmuş, Türkiyeli Ermeni bir aileye mensuptur. Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra eğitimini İngiltere’de sürdürdü. Matematiksel ekonomi eğitimi aldığı York Üniversitesi’nin ardından Londra Ekonomi Okulu’ndan doktora derecesini aldı. 1993 yılından itibaren akademik kariyerini Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) sürdüren Acemoğlu, 2019 yılında "enstitü profesörü" unvanını aldı.

Acemoğlu, farklı araştırmalarla ABD'nin en etkili ekonomistlerinden biri olarak gösteriliyor ve iki kez Nobel iktisat ödülüne aday gösterilmişti. 1993’ten beri İngiliz siyaset bilimci James A. Robinson ile birlikte çalışmalar yürütmektedir. 2011’de dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Acemoğlu'na Türkiye’nin OECD Daimî Temsilciliğiyle ilgili bir teklif yapıldığını açıklamıştı. 2013 yılında Sosyal Bilimler alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü ve ödülünü dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün elinden aldı.

2018’de bazı medya kuruluşlarında Acemoğlu’nun Hazine ve Maliye Bakanlığı için gündeme geldiği ve teklif alabileceği yönünde iddialar ortaya atıldı; ancak bu iddialar doğrulanmadı. 2022’de ise Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkanlığı döneminde CHP'nin ekonomi danışmanları arasında yer aldı. Acemoğlu, Orhan Pamuk ve Aziz Sancar’dan sonra Nobel ödülü kazanan üçüncü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmuştur.

Editör: Eslem Nur KARAMAN